H.K.H Kronprinsesse Mary var med, da Kræftens Bekæmpelse 12. januar slog dørene op for foreningens nye besøgscenter udForsk, der skal formidle forskning og stimulere unges interesse for videnskab.

Der blev undersøgt, scannet, forstørret, diagnosticeret og spillet, da H.K.H Kronprinsesse Mary sammen med elever fra 8. klasse på Tre Falke Skole som de første nogensinde kunne gå på opdagelse i Kræftens Bekæmpelses nyåbnede besøgscenter udForsk.

Her vil Kræftens Bekæmpelse fremover invitere udskolingselever, lærere og andre nysgerrige besøgende indenfor til en interaktiv og lærerig oplevelse.

I udForsk kan man blandt andet lære, hvad kræft er, hvordan kroppens celler fungerer, og hvad man selv kan gøre for at forebygge sygdommen, der rammer flere end 40.000 danskere hvert eneste år.

’Jeg er utroligt stolt’
Det var med stor glæde og begejstring, at Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen kunne byde blandt andre H.K.H Kronprinsessen og eleverne fra Tre Falke Skole indenfor i det nye besøgscenter.

– Jeg er utroligt stolt over udForsk, som jeg synes er et vigtigt tilbud, der har manglet. At H.K.H Kronprinsessen takkede ja til at deltage i åbningen og gå på opdagelse i centeret sammen med os er en stor ære, siger Helen Bernt Andersen.

Et center med leg og læring
Arbejdet med det nye besøgscenter har været længe undervejs og har først og fremmest været mulig takket være en donation på 6 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden, forklarer Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør Jesper Fisker.

– Jeg vil gerne sige tak for støtten til Novo Nordisk Fonden og de øvrige donorer, der har gjort det muligt at udvikle og bygge vores nye flotte besøgscenter, som jeg er sikker på, bliver til glæde og gavn for mange besøgende de kommende år. Det vil være fantastisk, hvis vi med centeret kan være med til at stimulere de unges interesse for videnskab og måske endda så frøene til et par fremtidige forskere.

– Jeg vil også gerne takke Experimentarium i Hellerup, der har været med til at udvikle de stationer, som udstillingen består af. Med deres hjælp er det lykkedes at præge udForsk med noget af den fantastiske blanding af læring og legesyge, som folkene fra Experimentarium er eksperter i at levere, siger han.

udForsk skal oplyse og afmystificere
Kræftens Bekæmpelse driver en række indsatser og kampagner målrettet unge, men de handler primært om alkohol- og tobaksforebyggelse eller kræftsygdommens psykosociale konsekvenser.

Med udForsk har foreningen som noget nyt et tilbud til unge om forskning, der er blandt Kræftens Bekæmpelses vigtigste arbejdsområder

– Kræft er en sygdom, de fleste unge hører om jævnligt gennem medierne eller som pårørende eller patienter. Med udForsk giver vi mulighed for, at man kan lære mere om, hvad kræft er og hvordan kræftsygdomme kan behandles og forebygges, siger Helen Bernt Andersen, der håber, at udForsk også kan bidrage til at afmystificere en sygdom, der rammer én ud af tre, inden de fylder 75 år.

– Man er som bekendt mere bange for ting, man ikke forstår, og derfor håber jeg, at besøgscenteret gennem oplysning og viden kan være med til at klæde de unge lidt bedre på, hvis de – eller deres nærmeste – desværre en dag skulle blive ramt af kræft.