Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af borgere på kontanthjælp i Danmark er faldet til det laveste niveau siden 2007. I andet kvartal af 2023 faldt antallet med 3.300 til 92.700, hvilket svarer til et fald på 3,4% i forhold til marts.

Dette fald er del af en vedvarende trend, der har stået på siden sommeren 2015. Der har været enkelte perioder, hvor denne nedadgående kurve er blevet afbrudt. Første gang var under COVID-19 pandemien i foråret 2020, hvor antallet steg med 6.400. Anden gang var i foråret 2022 med ankomsten af de første ukrainske flygtninge, hvor antallet steg med 7.000. Men generelt set har bevægelsen været i en positiv retning.

Interessant nok viser tallene også en differentieret effekt blandt specifikke grupper i befolkningen. Fra marts til juni faldt antallet af personer i tilbud til udlændinge med hele 12,0%. Der var også et betydeligt fald i antallet af personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp, samt blandt jobparate og aktivitetsparate ydelsesmodtagere.

I forhold til køn og alder er billedet også opmuntrende. Kvinder og de i alderen 40-66 år har oplevet de største fald i løbet af andet kvartal af 2023. Dette indikerer, at de økonomiske forbedringer og det faldende antal kontanthjælpsmodtagere ikke er begrænset til en enkelt demografisk gruppe, men er spredt bredt ud over samfundet.

Det lave antal mennesker på kontanthjælp afspejler et samfund, hvor økonomien er robust. Det er en god nyhed for alle: det aflaster statskassen, reducerer social ulighed og forbedrer den generelle trivsel.