Voldsomme skovbrande efterfulgt af oversvømmelser kostede for få år siden tusindvis af koalaer livet i Australien. Nu skal en ny nationalpark vende udviklingen for det truede pungdyr. Frem mod 2025 intensiverer WWF arbejdet for at sikre endnu mere natur til koalaerne.

Over 61.000 koalaer blev påvirket af de voldsomme skovbrande, der i 2019 og 2020 hærgede Australien. Foruden tusindvis af dødsfald blandt koalaer resulterede skovbrandene også i brandsår, traumer, røgforgiftning, varmestress, dehydrering og tab af levesteder. De efterfølgende oversvømmelser var endnu et hårdt slag mod bestanden. Katastroferne betød, at den australske regering i 2022 for første gang klassificerede koalaen som truet.

Efter flere års arbejde på at få koalabestandene tilbage på ret køl er der nu godt nyt for det truede pungdyr.

En ny nationalpark ved navn Great Koala National Park på den australske østkyst mellem Brisbane og Sydney ser nu dagens lys. Det vækker stor glæde i WWF:

– Great Koala National Park er et kæmpe skridt i vores bestræbelser på at beskytte koalaerne og deres levesteder. WWF har i årevis kæmpet for denne nationalpark. Derfor kan vi næsten ikke få armene ned, nu hvor det bliver en realitet, siger Mette Boye, miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden.

WWF forventer, at arbejdet med at planlægge og anlægge nationalparken går i gang i 2024, og at den står klar til brug i 2025. WWF rådgiver myndighederne om udformningen af ​området.

– Strengt nødvendigt for at redde koalaerne fra udryddelse

Der er kun cirka 100.000 vilde koalaer tilbage i hele verden, vurderer eksperter. Arten kæmper for sit liv mod en natur, der i disse år går amok. Derfor er nationalparker vitale for at sikre artens overlevelse.

– Nationalparker er strengt nødvendige, hvis vi skal redde koalaerne fra udryddelse. Hermed bevarer og beskytter vi koalaernes levesteder og sikrer deres overlevelse i den vilde natur. Denne nationalpark indeholder vigtige skovområder og økosystemer, som er afgørende for, at koalaerne kan leve, trives og formere sig i et sikkert, beskyttet miljø, siger Mette Boye.

Hun tilføjer, at WWF satte alt australsk mandskab ind og etablerede samarbejder med over 40 hjælpeorganisationer for at skaffe mad og vand til dyrene, sikre veterinære forsyninger til behandling og etablere et midlertidigt hjem til de hjemløse dyr, da de første skovbrande brød ud i 2019, og at flere end 4.500 danskere donerede penge for at hjælpe koalaerne.

WWF kæmper for korridor og endnu større areal

WWF har arbejdet tæt sammen med myndighederne og lokale naturorganisationer for at gøre den nye nationalpark til virkelighed. Det er myndighederne i delstaten New South Wales, som står for etableringen.

WWF håber at udnytte tiden frem mod 2025 til at sikre yderligere 175.000 hektar beskyttet område til koalaerne, efterhånden som den offentlige skovhugst i området udfases.

– Det ville være fantastisk, hvis vores australske kolleger lykkes med at sikre et endnu større areal til koalaerne – og ikke mindst en korridor, så de får over 300.000 hektar sammenhængende natur. Men det er langt fra sikkert endnu og vil kræve hårdt arbejde, siger Mette Boye.

WWF Australien forventer at gennemføre en større geografisk dataanalyse, der skal danne grundlag for beslutningsprocessen.

De australske myndigheder har oplyst, at man midlertidigt sætter skovhugsten på pause 106 forskellige steder inde i den kommende nationalpark.