Fredericia Kommune står over for en betydelig udfordring med det stigende sygefravær blandt pædagoger. Palle Dahl (O), medlem af Børne- og Skoleudvalget, deler sin indsigt og tanker om problematikken samt fremtidige løsninger.

Sygefraværet blandt kommunalt ansatte i Fredericia har været påvirket af flere faktorer, herunder uro og usikkerhed på arbejdspladsen. Palle Dahl peger på, hvordan dårlig ledelse og fyringsrunder har skabt en utryghed blandt medarbejderne:

– Der har været uro, og det har præget sygefraværet. Alle offentlige ansatte har været presset, og der har været dårlig ledelse og fyringsrunder. Ingen vidste, om de havde deres arbejde endnu, og det påvirker sygefraværet. Sådan er det på samtlige arbejdspladser. Men jeg tænker, det bliver bedre i fremtiden, fordi hvis folk trives, så går de også på arbejde, selvom de er småsyge, siger Palle Dahl.

Usikre arbejdsforhold og manglende ledelsesstøtte kan have bidraget til sygefraværet blandt pædagoger i Fredericia. Palle Dahl erkender, at der er sket fejl ved ikke at sikre trygge forhold for de ansatte:

– Det er ikke politisk, men vi har fejlet ved ikke at give dem trygge forhold. Hvis ledelsen ikke fungerer, så forplanter det sig og giver dårligere klima længere nede. Fraværet er faldet lidt, og det vil fortsætte med at falde, men vi skal være optimistiske og ikke pessimistiske, forklarer Palle Dahl.

Palle Dahl fremhæver betydningen af en stabil og tillidsfuld ledelse som en nøglefaktor i arbejdet med at reducere sygefraværet blandt pædagoger. Han forklarer, hvordan ro på ledelsesgangen kan skabe et bedre arbejdsmiljø:

– Er der ro på ledelsesgangen, så giver det et tillidsfuldt forhold. Har man ballade derhjemme, så har man en at tale med om det, men hvis personen ikke er der mere, er der ingen at tale med om det. Man knytter sig automatisk til nogen over en selv, siger DF’eren.

Optimist trods højt fravær

Palle Dahl ser med optimisme på den seneste udvikling i sygefraværet blandt pædagoger i Fredericia, hvor fraværet faldt fra 20,10 dage i 2022 til 16,80 dage i 2023, men udtrykker også sin bekymring over, at tallene stadig er høje:

Jeg ser positivt på, at det er faldende, men det er ret trist, at det stadig er højt, da vi har kigget på det i et stykke tid, forklarer Dahl.

Palle Dahl har undersøgt, om fraværet blandt pædagogerne kan skyldes pjæk, men konkluderer, at dette ikke er tilfældet.

– Jeg har faktisk spurgt ind til det, og det gør de ikke, lyder meldingen, så man skal bare have ro på ledelsesgangene, lyder det fra Palle Dahl.