Kultur- og Idrætsudvalgsformand i Fredericia, Peder Tind (V), er åben for en dialog omkring udvidelsen af byens fodboldstadion, Monjasa Park, grundet skærpede krav fra Divisionsforeningens side.

I 2020 afsatte Fredericia Kommune 16 millioner kroner til en udvidelse af Monjasa Park under coronapandemien da anlægsrammen blev fjernet. Det gjorde, at kommunerne landet over kunne lave anlægsprojekter for at holde gryden kørende hos håndværkerne, der havde trænge tider. Nu er situationen en anden. Nye krav gør, at Fredericia Kommune og FC Fredericia står over for en beslutning om, hvad man vil gøre for at imødekomme de nye krav, som Divisionsforeningen har sat.

Peder Tind slår fast, at kommunerne på landsplan ikke kan have for store spenderebukser på, men samtidig vil han det bedste for byens flagskibe inden for idræt. For at Fredericia Håndboldklub kan spille Champions League i Fredericia, kræver det 4.000 tilskuerpladser, og det er der ikke pt. For at man fra sæsonen 2028/29 må spille i Superligaen, skal man have minimum 6.000 tilskuerpladser på stadion. Det betyder, at FC Fredericia vil skulle spille udenbys, hvis holdet rykker op. Derfor skal der tages en beslutning om, hvad der skal ske med det kommunalt ejede Monjasa Park.

– Det er det samme svar, som jeg også gav til FHK. FHK og FC Fredericia gør det godt på hver deres område. De er mega dygtige, synes jeg. De rammer, som de har til at udvikle sig og spille inden for, er de rammer, de har i dag, og deres krav udvikler sig også, hvis man vinder mesterskaber eller rykker op. Det kalder på en løbende dialog med de to klubber om, hvilke fremtidsperspektiver der er. Det er også mit budskab til FC Fredericia og FHK, at jeg gerne deltager i kaffesnakke om fremtiden og finder ud af, hvad mulighederne er, siger Peder Tind.

Det er ikke klubbernes skyld

Tind understreger samtidig, at kravene, som både FHK og FC Fredericia stilles over for, ikke er krav, de selv har sat. Derfor må man forholde sig til de udefrakommende krav for at kunne spille i postnummeret 7000, hvad enten det er håndbold eller fodbold.

– Divisionsforeningen kommer med nye krav, og det er ikke FC Fredericias skyld, og det er ikke FHK’s skyld, at der er krav i Europa. Det skal vi forholde os til, og det skal vi tage en dialog omkring, forklarer Peder Tind.

Selvom Peder Tind er villig til dialog og en kop kaffe med begge Fredericias sportsflagskibe omkring deres fremtidige arena og stadion, så er den kommunale ramme presset, og det kan få betydning for, hvad Fredericia Kommune kan bidrage med i den henseende.

– Med det sagt, så er rammen og økonomien som den er, og det betyder, at anlægsrammen er presset i de kommende år, og derfor er det en svær opgave for en kommune at løfte, når vi ser ind i et efterslæb på skoleområdet, som I selv har skrevet om i AVISEN. Det er en god indsats, de gør i FHK og FC Fredericia, og vi vil gerne i dialog med dem, men jeg kan ikke love noget, siger Peder Tind.

FC Fredericia havde i 2023/24-sæsonen 1.057 tilskuere i gennemsnit i NordicBet Ligaen. Sæsonen før var snittet på 945, og det er derfor fremgang at spore, men fra at have 1.057 tilskuere til at skulle fylde op til 6.000 tilskuerpladser ved en potentiel stadionudvidelse, er der et stykke. I den forbindelse håber Peder Tind, at fredericianerne vil bakke byens fodboldhold endnu mere op.

– Vi har haft en af de bedste sæsoner i FC Fredericia med en fjerdeplads og en pokalsemifinale. Det har været vanvittig flot, så det står vi på og kigger ind i næste sæson med, og jeg vil opfordre til at komme endnu mere til fodbold og få endnu flere på lægterne. Det er noget, vi kan gøre noget ved selv. Divisionsforeningens krav kan vi ikke gøre noget ved, udover at efterleve dem, såfremt at vi rykker op, slutter Peder Tind.

Læs også