I Vejle kan de udsatte stofbrugerne se frem til at undgå bøde og konfiskation af deres stoffer, mens langt den overvejende del af de sydjyske stofbrugere, eksempelvis i Kolding og Fredericia, kan skyde en hvid pil efter at undgå konfiskation af deres stoffer.

Det bliver virkeligheden, hvis et lovforslag, der tirsdag behandles i Folketinget bliver vedtaget. Det skal sikre, at politiet ikke længere giver bøder til socialt udsatte borgere for deres besiddelse af stoffer, mens borgere der bor i nærheden af stofindtagelsesrum også kan undgå konfiskation.

Dermed vil udsatte opioidbrugere i eksempelvis Fredericia og Kolding fortsat opleve konfiskation af deres stoffer og skal skaffe penge til nye. Mens borgere i Vejle, hvor der er et stofindtagelsesrum, vil få lov at beholde deres. For kun hvis man bor i nærheden af et stofindtagelsesrum, vil man kunne undgå konfiskation – og de findes kun fire steder i landet: i Vejle, Aarhus, Odense og København.

Selvom retsordfører Karina Lorentzen glæder sig over, at det ikke længere kun er en mulighed at undlade en bøde, så mener hun, at lovforslaget lægger op til forskelsbehandling, som handler om, hvor man bor.

– Man må sige, at regeringen lægger op til mindst mulige ændringer. Hvis jeg tager den positive kasket på, så er det jo godt, at politiet ikke skal give bøder længere til udsatte stofbrugere, for jeg tror ikke på, man kan straffe sig ud af uafhængighed. Det er et sundhedsproblem, ikke kriminalitet, siger Karina Lorentzen.

– Men jeg synes, regeringen lægger op til en kæmpe forskelsbehandling af udsatte borgere, der bor langt fra et stofindtagelsesrum. De findes kun fire steder i landet, og det betyder, at langt de fleste i Syd- og Sønderjylland vil få konfiskeret deres stoffer, hvorefter de skal tage flere sexkunder eller begå flere indbrud for at få nye stoffer. Det giver ingen mening, og derfor stiller vi i SF forslag om, at de naturligvis skal ligestilles med dem, der er tæt på stofindtagelsesrummet i Vejle.

Høringssvar fra Addiktiv Sygepleje, Brugernes Akademi, Gadejuristen, Kirkens Korshær, Københavns Kommune, Mændenes Hjem, Odense Kommune, Rådet for Socialt udsatte, SAND og SBH peger netop på problemet omkring konfiskation. Justitsministeriet afviser og siger, det vil svække incitamentet til at bruge stofindtagelsesrummene at omfatte alle – og at kommunerne jo kan lave stofindtagelsesrum.

– Det er utroligt arrogante svar, når man dels kender kommunernes økonomi, og dels ved, at der er omtrent 30 kilometer fra Kolding og Fredericia til Vejle, hvor der er et stofindtagelsesrum. Den tur kommer de her mennesker jo aldrig til at tage, og det efterlader således en del borgere på perronen Det er jo virkeligt problematisk, når nu en rapport har fastslået, at opioider er farligere end heroin, og vi netop ved, der findes meget af det i fx Fredericia, mener Karina Lorentzen.

Lovforslaget kommer efter, at SF to gange har fremsat Mette Frederiksens valgløfte fra 2019 om et ID-kort, der skulle sikre, at udsatte borgere kunne undgå bøder og konfiskation af deres stoffer.