Den 6. juni udkommer en opdatering af MitID app, som skal mindske risikoen for svindel og gøre det nemmere at godkende med MitID fra sin mobiltelefon med en ny knap, som brugerne har efterspurgt.

Den 6. juni udkommer en opdatering af MitID app i App Store og Google Play. Med opdateringen bindes indtastningen af bruger-ID og den efterfølgende godkendelse i MitID appen stærkere sammen og reducerer risikoen for svindelformer, hvor brugeren lokkes til at swipe på en handling, brugeren ikke selv har startet. Derfor vil man opleve, at man nogle steder skal bruge MitID appen lidt anderledes, end man plejer. Opdateringen rulles ud over de næste uger alle de steder, hvor man skal anvende MitID.

Hvis man bruger MitID appen til en handling på en mobiltelefon, bliver det nemmere at godkende med MitID, fordi man føres over i MitID appen ved tryk på en enkelt knap: ’Åbn MitID app’. Det minder om det, man kender fra NemID nøgleapp.

Hvis man bruger MitID appen til en handling på sin computer, vil man som noget nyt skulle scanne en QR-kode på computerskærmen med MitID appen, inden man kan godkende med MitID. Dermed bindes indtastningen af bruger-ID og den efterfølgende godkendelse i MitID appen stærkere sammen. Det skal være med til at sikre, at brugeren, der godkender med MitID app, selv har startet handlingen.

-Opdateringen er med til at beskytte brugerne mod en type svindel, vi desværre har set meget af, hvor brugere lokkes til at swipe på en handling, som de ikke selv har startet. Samtidig er vi glade for at kunne imødekomme ønsket om at gøre det nemmere at åbne MitID appen, siger Adam Lebech, vicedirektør, Digitaliseringsstyrelsen, der sammen med bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, udgør partnerskabet bag MitID.

Opdateringen er udviklet og brugertestet over længere tid – blandt andet i samarbejde med relevante brugerorganisationer, Borgerservice og Kommunernes Landsforening.

-MitID er opbygget på en måde, så løsningen er mere fleksibel. På den måde kan vi løbende beskytte brugerne bedst muligt mod nye trusler og optimere løsningen. Opdateringen understreger vores fortsatte fokus på udviklingen af MitID – især styrkelsen af sikkerheden i takt med, at trusselbilledet udvikler sig, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør, Finans Danmark.

Når man skal godkende kortbetalinger på nettet med MitID appen, vil det fortsat ske på samme måde som i dag. Det skyldes, at der i kortsystemet allerede er indbygget andre tekniske sikkerhedsforanstaltninger.

Anvendelse af QR-koder kendes også fra det svenske BankID. Her blev QR-koder indført i 2018.

Hvorfor kommer opdateringen nu?
MitID videreudvikles løbende, så løsningen hele tiden optimeres og beskytter brugerne i takt med, at nye trusler og risici opstår. Opdateringen af MitID appen har været planlagt gennem længere tid. For ikke at introducere større ændringer, mens overgangen til MitID var i fuld gang, kommer opdateringen nu, hvor overgangen til MitID er ved at være afsluttet, og hvor MitID har været i mange brugeres hænder i et godt stykke tid.

Opdateringen bliver rullet ud gradvist i takt med, at de enkelte tjenester, der anvender MitID, implementerer opdateringen. Fra den 6. juni kan man på MitID.dk finde al information om opdateringen samt vejledninger og guides.

Hvis man ikke har automatisk opdatering slået til, skal man selv opdatere MitID appen.

Det er Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark, der står bag MitID.