Direktør Henrik Herum fortæller om ØSG og deres arbejde generelt set, der er nok at se til på det danske fragtmarked. Der, hvor kampene for alvor kæmpes, er når det kommer til fremtidens arbejdskraft. Derfor har ØSG altid tre lærlinge – målet er at uddanne til virksomhedens fremtidige arbejdskraft.

ØSG er en transportvirksomhed, der hovedsageligt kører for Danske Fragtmænd. ØSG kører lokalt i Fredericia, Kolding, Vamdrup, Vejen, Lunderskov og Billund. Virksomheden dækker hele landet.

– Vi har totalt set 50 lastbiler, men der er lige fra sprintere til de helt store i vores vognpark, og så har vi omkring en 8-10 underleverandører, der kører for os, så vi har godt 50 stykker i gang, hver dag, fortæller direktør Henrik Herum og uddyber:

– Vi har 82 mand i forretningen og vi beskæftiger lidt folk ved siden af, som vi lejer ind også. Vi arbejder som sagt inden for Danske Fragtmænd, som stort set kører alt på nær levende grise og sådan nogle ting, og så har ØSG nogle kunder vi arbejder for ved siden af. Vi har eksempelvis nogle murerprodukter: Alfix, som vi kører rundt i hele landet, vi kører også vinduer og døre, det er sådan nogle specialopgaver, så alt i alt kører 5-6 biler i hele landet udover fragtsystemet.

De senere år har man haft rigtig travlt, og det gør, at bilerne kører i døgndrift hos ØSG

– Vi er selvfølgelig afhængige af at andres gods, det skal flyttes for at få bilerne beskæftiget, men umiddelbart, så er det ikke noget problem for vi har mere end rigeligt at se til. Vi kører jo i vores vognpark, nu siger jeg 50 biler og vi er 80 mand, det er jo ikke administrationsmedarbejdere vi har. Cirka halvdelen af vores biler er beskæftiget 24/7 – de kører i døgndrift, så der er egentlig to chauffører på i hvert fald omkring 20-22 af vores biler, så der massere at flytte.

Derudover har virksomheden en række disponenter og administrative medarbejdere.

– Jeg har nogle disponenter, der sidder herinde, der styrer alt med udkørsel og indhentning, og vi har et par piger, der sidder ovenpå, og sørger for at servicere kunderne og også medarbejdere, hvis der er forskellige spørgsmål, eller nogle de ikke kan finde, ringe op og så videre. Men administrativt er egentlig ikke der, hvor vi har flest, jeg tror totalt set med HR-medarbejdere, nu siger jeg mig selv og min kompagnon, så har vi otte administrative medarbejdere, hvor der er disponenter indeover også.

Lærlinge betyder alt

Fremtidens arbejdskraft er svær at finde indenfor branchen. Mange ting er ikke som i gamle dage, og de unge kan ikke bare plukkes til opgaverne. Derfor lægger Henrik Herum og kolleger et stort stykke arbejde i at sikre sig fremtidens arbejdskraft.

– Vi har egentlig et mål om at køre med lærlinge hele tiden inden for chaufførbranchen, og det vi gør det for, der er simpelthen fordi, at vi håber lidt på, at kunne uddanne vores egne folk. Vi udklækker omkring tre lærlinge hvert år, hvilket også er vores mål, men det er også lidt en udfordring at finde dem. Vi arbejder meget stærkt på, at gå ind i noget samarbejde med folkeskolerne, EUC Lillebælt og kommunen for den sags skyld, for ligesom at præge de unge mennesker til at komme ud på arbejdsmarkedet og se, hvad det er for noget, så det har vi gjort meget i, i mange år, siger han.

Hvad kæmper man med i den forbindelse?

– Jeg tror den største udfordring, vi har haft er nok kendskab til det. Vi har et problem i dag, og det er nok i bund og grund, at folk ikke kan komme ud at prøve det med deres forældre, eller komme ud at prøve det som ungarbejder, det kunne man jo i gamle dage. Dengang kendte de små drenge jo egentlig erhvervet inden, men det er der ingen, der gør i dag, siger Herum.

Virksomheden har også arbejdet intensivt med besøgsdage, hvor forældre og unge kan kigge forbi.

– Vi er med på sådan nogle arbejdsmesser, ungdomsmesser og vi er med på DM i Skills, som blev holdt i Fredericia i år, og hvor vi stod i en stand, for at få vækket folks interesse for det. Men det vi har arbejdet meget i, i særdeleshed sidste år, hvor vi havde meget fokus på det, det var at få forældrene med ud og se, hvad det er for et arbejde vi har. Sidste år, der havde vi 200 besøgende her i ØSG, hvor der var de unge mennesker fra 7.-8. klasse og så deres forældre, hvor vi egentlig er inde at fortælle om det her, og der synes jeg at vi kan mærke i dag, at det kommer nogen interesse og nogen kommer tilbage og spørger ind til det, da de lige var her, fortæller Henrik Herum

Batter det noget?

– Ja, det gør det, men det er en lang proces, det er ikke noget vi hverken gør på to eller tre år. Men vi kan holde ved det, og vi skal fortsætte og ikke tabe modet, for det er bare en nødvendighed, slutter han.