Får man noget ud af at ændre livsstil som midaldrende? Ja, lyder det fra forskere.

Vores livsstil har betydning for vores risiko for kræft. Det er de fleste nok klar over. Men kan det overhovedet betale sig at droppe smøger og alkohol og skrue op for sund mad og motion, når man er omkring de 50?

Ifølge et nyt forskningsprojekt er svaret ja. I en stor europæisk undersøgelse af mere end 500.000 personer viser forskere fra bl.a. Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, at man kan mindske sin risiko for kræft ved at ændre livsstil – også selv om man er ved at blive grå i toppen og må have læsebrillerne frem, når man skal skrive en sms.

– Vores resultater viser, at man godt kan mindske sin kræftrisiko ved at ændre livsstil, også selv om man er kommet lidt op i årene, siger gruppeleder Anja Olsen fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der har bidraget til den nye undersøgelse.

Alle forbedringer tæller
Kort fortalt viser undersøgelsen, at de deltagere, der gik fra at være blandt de mest usunde til at være blandt de mest sunde, mindskede deres risiko for kræft. Og omvendt, så øgede deltagere, der gik fra at leve sundt til at leve usundt, deres risiko for kræft.

Den største gevinst sås ved at stoppe med at ryge, men man skal ikke give op, hvis det ikke er en mulighed – eller man måske slet ikke ryger:

– Alle ændringer i sund retning gav en effekt og mindskede risikoen for kræft, siger Anja Olsen.

Tidligere forskning viser, at op mod 40 pct. af alle kræfttilfælde på verdensplan, kunne undgås hvis vi alle levede efter rådene for rygning, alkoholforbrug, BMI, fysisk aktivitet og sund kost.

Word Cancer Day
Søndag den 4. februar er det World Cancer Day, hvor lande i hele verden sætter fokus på opsporing, behandling og forebyggelse af kræft, en af klodens største dræbere. Med afsæt i den nye undersøgelse markerer Kræftens Bekæmpelse dagen ved at slå et slag for forebyggelse af kræft.

Sådan mindsker du din risiko for Kræft

  • Rygning: Drop tobak
  • Alkohol: Drik ikke mere end 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag
  • Kost: Spis grønt og groft og hold igen med kød og sukker. Spis 600 gram frugt og grønt og 75 gram fuldkorn hver dag
  • Motion: Bevæg dig hver dag og få pulsen op i 30 min. dagligt

Læs mere om, hvordan du forebygger kræft på hos Kræftens Bekæmpelse:

Forebyg kræft: https://www.cancer.dk/forebyg/


Faktaboks: Sådan gjorde forskerne
I forsøget indgik 521.323 deltagere i alderen 35 til 70 år, fra 23 lande, herunder Danmark. Deltagerne svarede på et spørgeskema ved starten af undersøgelsen, og igen 5 – 10 år senere.

Forskerne beregnede et pointtal for deltagernes livsstil, beregnet ud fra rygevaner, alkoholforbrug, BMI og fysisk aktivitet. For rygning talte det f.eks. 4 point, hvis man aldrig havde røget, 3 point hvis man havde været ryger, men var holdt op og så videre for hver kategori. Pointene gav hver deltager et såkaldt HLI-tal mellem 0 og 16. Jo flere point, jo lavere kræftrisiko.

Dernæst beregnede forskerne sammenhængen mellem HLI-tallet og risikoen for livsstilsrelateret kræft så som kræft i bryst, lunge, tarm, mave, lever, livmoderhals, svælg, blære m.fl.

Resultaterne viste, at for hver stigning i HLI-tallet faldt risikoen for livsstilsrelateret kræft med 4 pct.