To prestigefyldte internationale aviser, Financial Times og Wall Street Journal, har udgivet historier, der stiller spørgsmålstegn ved sandsynligheden for, at den danske statsminister Mette Frederiksen kan blive Natos næste generalsekretær.

Dette bragte Jyllands-Posten onsdag formiddag.

To af verdens mest respekterede mediehuse peger på, at den danske statsministers chancer for at få jobbet i NATO kan være i fare. I begge rapporter siges det, at den internationale modstand muligvis kunne hindre Mette Frederiksens mulige opstigning til rollen.

Ifølge Wall Street Journal, er Polen bekymret over ideen om endnu en nordisk generalsekretær for NATO, da to tidligere generalsekretærer har haft deres oprindelse fra Skandinavien: den danske Anders Fogh Rasmussen og den nuværende generalsekretær, norske Jens Stoltenberg.

Polen synes interesseret i at have en NATO-chef fra alliancens østlige flanke, og den estiske premierminister, Kaja Kallas, er blevet nævnt som en potentiel kandidat. “Warszawa vil angiveligt modsætte sig favoritten, den danske statsminister. Estisk leder ses som det bedste alternativ,” siger rapporten.

Desuden antyder Wall Street Journal, at Danmarks manglende opfyldelse af NATO’s mål om at bruge 2% af BNP på forsvar kan tælle negativt for Frederiksens kandidatur. Modstand fra Polen kan endeligt spolere hendes chancer, da NATO’s generalsekretær skal vælges med enighed blandt alle 31 medlemslande.

Financial Times tilføjer til debatten ved at foreslå, at det måske ville være bedst, hvis Jens Stoltenberg fortsatte for endnu en periode som generalsekretær. Selvom Stoltenbergs periode allerede er blevet forlænget tre gange, og han har afvist ideen om at forlænge igen, mener avisen, at det kunne være den bedste løsning, hvis medlemslandene ikke kan nå til enighed om en efterfølger før det store topmøde i Vilnius i juli.

På trods af den brede støtte til ideen om NATO’s første kvindelige generalsekretær, viser der sig ifølge Financial Times også at være en stigende præference for en kandidat fra Østeuropa på grund af situationen i Ukraine.

Mette Frederiksens navn er blevet nævnt mange gange i debatten om, hvem der kunne være Natos næste generalsekretær, men hun har konsekvent afvist, at hun er i spil til posten. På trods af dette har internationale medier og diplomater fortsat med at nævne hende som en potentiel kandidat.

Men uanset hvor ofte hendes navn nævnes, er hun langt fra den eneste kandidat, der er i spil. Flere forskellige kandidater, herunder den britiske forsvarsminister Ben Wallace, er blevet nævnt, og med medlemslandes forskellige krav og præferencer er det stadig uklart, hvem der vil vinde støtten til at blive Natos næste generalsekretær.