En kraftig lugt af svovl har i løbet af natten til onsdag plaget flere borgere i Fredericia. Raffinaderiet bekræftede i morges, at det kom fra deres installation, og er nu kommet med teknisk forklaring.

Pressechef hos Crossbridge Energy, Torben Øllegaard Sørensen, fortæller, at årsagen til lugten er fundet:

– Det er procesvand, der er kommet i spildevandsbassinet. Det hænger sammen med måden, vi driver anlægget på. 

– Vi vedligeholder og udskifter tingene. Noget procesvand er kommet ud ved en fejl. Vi har stoppet det, og sender folk fast ud for at tjekke op på det nu, siger han og slutter:

– Vi er kede af de gener folk har haft, og vi kan kun sige undskyld. Vi fortsætter desinficeringen, og ser hvad vi kan gøre. Vi håber det ikke sker igen.

Det var ved 23 tiden, at flere borgere i Fredericia begyndte at skrive på de sociale medier, at de kunne lugte noget kraftigt, der virkede som svovl. Det lugter endnu af svovl i det indre Fredericia. Der er fra myndighedernes side ikke varslet fare på færde.

En cocktail af vindstille vejr, høje sommertemperaturer og en tung svovllugt har skabt et ubehageligt miljø, der har fået mange fredericianere til at undre sig.

En af dem er Mette Papkiewicz Hansen, der bor på Smalagervej. Hun fortæller, at det har været sådan i rigtig mange år:

– Det har været et problem i 12 år. Når det først lugter, er det helt voldsomt og frygteligt. Forskellige forklaringer er blevet givet gennem årene, men lugten er præcis den samme som altid, fortæller Mette.

Stanken syntes i morges at have bredt sig fra raffinaderiet og dækket Fredericia by. Præcis hvordan lugtgenerne har fordelt sig, vil blive klarlagt, når klagerne plottes ind på et kort.

I Facebook-gruppen “Stop lugtgener fra raffinaderiet” er stanken et centralt diskussionsemne. Mange medlemmer rapporterer om symptomer som kvalme og hovedpine. Mette tilføjer:

– Vi vågner om natten med kvalme, hovedpine og hjertebanken. Det er nøjagtig det samme, som vi har oplevet tidligere. Vi har været igennem det så mange gange. Det, der undrer os mest, er, at det altid sker på samme tidspunkt, mellem 21 og 23 om aftenen. Raffinaderiet har tidligere sagt, at det skyldes vindretningen, men man kan ikke stille sit ur efter vindretningen. Om morgenen er det ofte værst. Det virker som om, der er noget, de ikke vil fortælle, siger hun.

Det er ikke første gang, at Fredericia har været ramt af en ubehagelig stank fra raffinaderiet. For flere år siden led byen under en vedvarende lugt i løbet af flere varme sommeruger. Det viste sig dengang, at raffinaderiets slambassiner ikke var blevet tømt som forventet.

Dette gentagne problem har efterladt mange borgere frustrerede og følelsen af at være overset.

– Det startede for et par dage siden, og det har været virkelig slemt. Der er endda dannet grupper på Facebook om det. Men der sker ikke noget. Jeg orker det faktisk ikke, for der bliver ikke gjort noget ved problemet, konkluderer Mette.

Mens Crossbridge Energy arbejder på at identificere og løse problemet, er de lokale indbyggere i Fredericia tilbage med spørgsmålet: Hvornår bliver der taget effektiv handling for at løse disse vedvarende lugtproblemer? Kun tiden vil vise om denne nye episode vil være katalysatoren for den forandring, borgerne har ventet på.