Da Plug Power Idomlund Danmark ikke kan leve op til betingelsen om at stille en bankgaranti, har Energistyrelsen været nødt til at træffe en ny afgørelse i PtX-udbuddet. Det betyder, at Plug Power ikke længere er vinder af udbuddet. Samtidig bliver HyproDenmark/Everfuel tilbudt et forhøjet beløb.

Fredag den 27. oktober kunne Energistyrelsen løfte sløret for vinderne af danmarkshistoriens første Power-to-X-udbud. I mellemtiden har det vist sig, at Plug Power Idomlund Danmark alligevel ikke kan leve op til de forpligtelser, der er i kontrakten, som handler om at stille en bankgaranti. Energistyrelsen har derfor været nødt til at se bort fra deres tilbud og har på den baggrund truffet en ny afgørelse.  

Det betyder dermed, at Plug Power ikke længere er blandt vinderne af PtX-udbuddet. De øvrige vindere er fortsat European Energy/Vindtestcenter Måde K/S, European Energy/Padborg PtX ApS, Electrochaea/Biocat Roslev og European Energy/Kassø PtX Expansion ApS. De fire vinderprojekter har fortsat fået tildelt hele deres tilbud. Den marginale byder HyproDenmark/Everfuel kan fortsat ikke tilbydes det fulde tilbud, men vil blive tilbudt det resterende beløb af det samlede budget. Det samlede budget er 1,32 milliarder kroner i 2023-priser.   

Energistyrelsen vurderer ikke, at den nye afgørelse får betydning for, hvornår der indgås kontrakter med vinderne, ligesom det ikke forventes at få betydning for tidshorisonten for, hvornår anlæggene vil stå klar.

Der vil nu være fem vindende projekter. De fem projekter vil nu tilsammen bygge over 180 MW.  

Støtte pr. GJVirksomhed/projektPlaceringSamlet beløbKapacitet på anlæg
40,0000 DKK/GJEuropean Energy/Vindtestcenter Måde K/SEsbjerg43.994.973 DKK9 MW
46,0000 DKK/GJEuropean Energy/Padborg PtX ApSPadborg910.800.000 DKK150 MW
59,9998 DKK/GJElectrochaea/Biocat RoslevRybjerg71.279.762 DKK10 MW
67,0000 DKK/GJEuropean Energy/Kassø PtX Expansion ApSRødekro81.879.549 DKK10 MW
67,4998 DKK/GJHyproDenmark/EverfuelFredericiaTilbydes resterende beløb

Næste skridt 

Med den nye afgørelse af PtX-udbuddet starter en ny ti dages stand still-periode, hvorefter Energistyrelsen og de vindende projekter indgår kontrakter under forudsætning af, at der ikke modtages en klage i perioden.

Fakta

  • Energistyrelsen åbnede for Power-to-X-udbuddet i april 2023 og lukkede for tilbud 1. september 2023.
  • Der er afsat 1,32 milliarder kroner i 2023-priser til dette PtX-udbud.
  • Energistyrelsen har modtaget ansøgninger for mere end fire milliarder kroner. Der blev ansøgt om støtte til projekter med en samlet elektrolysekapacitet på ca. 675 MW.   
  • Energistyrelsen havde oprindeligt fundet seks vindere fordelt på fire forskellige virksomheder. Med den nye afgørelse er der fundet fem vindere fordelt på tre forskellige virksomheder.