Mens det tager over 100 dage i Fredericia og på Fanø at få en byggetilladelse, så er Vejen og Billund blandt de fem hurtigste kommuner i hele landet. Lang ventetid gør byggerierne af alt fra parcelhuse til etagebyggerier og erhvervsdomiciler tusindvis af kroner dyrere, lyder det fra DI Byggeri Sydjylland, der undrer sig over de store forskelle.

Fredericia var tilbage i 2020 nede på 35 dage, kommunen har undervejs haft fokus på byggesagsbehandlingstiden, men nu går det den helt forkerte vej.

Det kræver nemlig en god portion tålmodighed, hvis du skal bygge nyt eller bygge om i Fredericia og på Fanø. Ventetiden på en byggetilladelse er i gennemsnit henholdsvis 108 og 128 dage. Det samme gælder i Aabenraa, hvor ventetiden er 51 dage. Til gengæld går det noget hurtigere i Vejen og Billund kommuner, der klarer papirarbejdet på henholdsvis 13 og 18 dage. De ligger dermed i top fem over de hurtigste kommuner i Danmark til sagsbehandling af byggetilladelser.

Det viser en ny analyse fra Dansk Industri, der ser på den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse. Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle oplysninger i byggesagen, så det dermed er den reelle sagsbehandlingstid i kommunerne, der måles på.

– Det er ganske enkelt uholdbart med sagsbehandlingstider på over 100 dage. Vejen og Billund kan klare papirarbejdet på to til tre uger, og det burde andre kommuner også kunne. Kommuner som Haderslev, Tønder og Esbjerg har en fin sagsbehandlingstid på under en måned. Jeg håber, at vores sydjyske kommuner har ambitioner om at komme ned på samme ventetid som i Vejen, siger formand for DI Byggeri Sydjylland Michael Mathiesen.

I 2022 kostede en ventetid på et halvt år på en byggetilladelse til et almindeligt parcelhus op mod 250.000 kr. på grund af stigende priser på materialer og højere udgifter til arbejdsløn. Det viser beregninger fra DI, der tager udgangspunkt i en gennemsnitspris for et enfamilieshus til fire mio. kr.

– Det er virkelig ærgerlige penge for fx de familier, som vil bygge et hus i en kommune med lang ventetid, at for hver måned der går, så stiger prisen på drømmehuset med omkring 40.000 kroner. Det gør det jo ikke ligefrem mere attraktivt at vælge at bygge og dermed investere i vores del af landet, så jeg håber da, at kommunerne også ser de her konsekvenser som en årsag til at få kigget på arbejdsgangene og reduceret ventetiden, siger Michael Mathiesen.

I 2022 blev der behandlet knap 33.000 byggesager på tværs af alle 98 kommuner. Det er fald på cirka 25 procent i forhold til 2021. Alligevel er ventetiden på en byggetilladelse steget i flere kommuner. I Sydjylland gælder det i Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Vejen, Aabenraa og på Fanø. I Fredericia er ventetiden steget fra 45 dage i 2021 til 108 dage i 2022.

– Det er heldigvis ikke i alle kommuner, at ventetiden er steget så meget som i Fredericia. Men når det begynder at gå den forkerte vej, er det vigtigt at få det vendt hurtigst muligt. Heldigvis er der også steder, hvor det går det rigtige vej. Fx har Esbjerg og Varde skåret en pæn del af ventetiden, og det håber jeg, at de vil fortsætte med at gøre, siger Michael Mathiesen, formand for DI Byggeri Sydjylland