Tiden spoles tilbage til september 2012. FHK skal til at indlede sæsonen i Jyllandsserien efter tvangsnedrykning. En optur blev sat i gang, og nu står holdet foran en DM-finalekamp på hjemmebane.

Det lyder som utopi, men det er virkelighed. På knap 12 år har FHK rykket sig fra at spille i Jyllandsserien, hvor modstandere som Børkop, Kolding IF 3 og Tinglev var modstanderne. Dengang var træneren Frank Lagoni, og holdet bestod af lutter lokale spillere, der i sæsonerne inden havde haft status som andenholdsspillere til Fredericias bedste håndboldhold.

Nu stod de selv på banen for den klub, som de brændte for og tørnede ud for på lavere niveau, end de hidtil havde været vant til. Spillerne var blandt andet brødrene Christian og Mathias Johansen, Kenneth Jacobsen, Martin Lellek og Nick Knudsen. Ved enkelte lejligheder blev de suppleret af rutinerede profiler som Paw Peters og Mads Kiib. I sikker stil sikrede FHK sig oprykning og kom op i 3. division, hvor to sæsoner måtte tilbringes, inden turen gik op i 2. division.

https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI8dPQyoXPhQMVZheiAx3prQAJEAAYASAAEgKDkfD_BwE

Allerede dengang havde FHK en tiltrækningskraft. Stille og roligt begyndte man at bygge et hold op, som var bedre end den række, man egentlig spillede i. Spillere fra en højere hylde, blandt andet Chris Bust, Anders Johansen og Dann Guldmann, kom til FHK i den periode og var med til at højne niveauet på holdet, der i den første sæson i 3. division endte på fjerdepladsen. Sæsonen efter var der ingen tvivl: FHK var en klasse over de øvrige hold i rækken og kunne fejre oprykning til 2. division, hvor niveauet fik yderligere et nøk op på spillerfronten.

FHK var i en klasse for sig igen. En oprustning med markante skikkelser som Lars Knudsen, Anders Eriksen, Anders Munch og ikke mindst klubkoryfæet Peter Nielsen bar frugt. FHK var ganske enkelt bedre end de øvrige hold i rækken og rykkede op med otte points forspring ned til nummer to, HC Odense. Dermed var FHK tilbage i landets næstbedste håndboldrække i 2016, og det varslede igen nye tider i den fredericianske håndboldklub.

Jesper Houmark med taktiktavlen, da han stadig var cheftræner. Foto: AVISEN

Houmark med hovedrolle

Jesper Houmark blev ansat som cheftræner, hvor han dannede en duo med Ole Bruun Andersen i den første sæson og siden selv overtog tøjlerne. Det skulle vise sig at blive en beslutning, som FHK ikke fortryder. Houmark er stadig i FHK den dag i dag i en rolle som assistenttræner, og Houmark er om nogen blevet et synonym med FHK’s optur.

Med Houmarks tilkomst til klubben blev der også sadlet om på spillerfronten, hvor FHK nød godt af den nye cheftræners netværk fra særligt ungdomsmiljøet i Aarhus, hvor FHK stadig den dag i dag har spillere på holdet, som han kender fra den tid i form af Martin Bisgaard. En anden af de spillere, som Houmark fik hentet til FHK i 1. division, viste sig at få stor betydning også. Målmanden Jimmi Andersen. Da FHK rykkede op i ligaen var han den afgørende profil og rullede gardinet fuldstændig ned i den sæson og var 1. divisions med afstand bedste keeper.

adp-as.dk

Inden det kom så vidt med oprykningen brugte FHK nogle sæsoner på at etablere sig i 1. division. Det var vigtigt for klubben ikke at tage for store spring, selvom det nemmeste ville være at gå ud og hente den ene gode spiller efter den anden, og så kunne rykke op. Sådan valgte man ikke at gøre, og det er noget af det, som FHK den dag i dag høster frugterne af, hvor der ikke er kæmpe stjerner på holdet, men i stedet et sammentømret kollektiv.

FHK-spillerne efter, at de blev sat af ved Ryes Plads og hyldet af flere hundrede fans. Foto: AVISEN

Op til 2018/19-sæsonen skulle der ske noget for FHK. Planen hed oprykning senest i 2020, men med tilgangen af Emil Tellerup, Kristian Stoklund og Rune Schrøder var det klart, at FHK ville komme til at dominere rækken. Indvielsen af moderniseringen af thansen Arena markerede, at et fort skulle opbygges, og med et tilskuergennemsnit, som flere ligaklubber misundeligt kunne se, blev der opbygget en bastion i Fredericia, som var svær at komme til. Oprykningen blev sikret i næstsidste spillerunde i den legendariske Bavnehøj Hal på Vesterbro i København. Til stede i hallen var omkring 150 medrejsende fans, og hjemme i Fredericia ventede minimum det dobbelte antal på spillerbussen, da den ankom på J.B. Nielsens Plads, og det endte ud i en oprykningsfest, som der stadig tales om den dag i dag.

https://xn--fkr-1na.dk/

Opturen i ligaen

To år skulle FHK efterfølgende bruge på at etablere sig i ligaen, hvorefter den i tredje sæson bød på deltagelse i slutspillet. Der endte FHK ikke med at spille nogen rolle og hentede blot en enkelt sejr i en betydningsløs kamp mod Mors-Thy i sidste runde, men fra sidste sæson kom der andre boller på suppen. Islandske Gudmundur Gudmundsson fik løftet FHK til nye højder, selvom det ikke så sådan ud i grundspillet, som FHK endte på en syvendeplads. I slutspillet skete der dog ting og sager. Gudmundsson havde toppet formen på FHK’erne rigtigt og tog fusen på hele håndbold-Danmark, da FHK først tvingede Aalborg ud i en tredje DM-semifinale og sidenhen vandt bronzen over tre kampe mod Skjern.

Fejring af bronze på J.B. Nielsens Plads. Foto: AVISEN

Ikke nok med det, så er rejsen fortsat i denne sæson. FHK kom for første gang i klubbens historie i Final4 og sluttede grundspillet i ligaen på andenpladsen, hvilket medfører europæisk deltagelse for FHK til næste sæson. Efter ellers at have snørklet lidt med det undervejs i slutspillet, strammede FHK grebet, da det gjaldt, og havnede i semifinalen mod Ribe-Esbjerg. Efter to tætte opgør blev alt sat på plads i den tredje kamp med en sejr på 34-25.

Den første DM-finale tabte FHK 31-26. Nu venter den anden DM-finale onsdag klokken 20:00 i Fredericia, knap 12 år efter at FHK spillede Jyllandsserie-kampe mod Børkop, Kolding IF 3, Tinglev og de øvrige otte hold i Jyllandsserie-puljen.