Den årlige fejring af 5.-6. Juli-dagene i Fredericia er blevet afviklet med stor succes. Arrangørerne, 6. Julikomiteen, arbejder hårdt for at sikre en mindeværdig oplevelse for alle deltagere, og formand Erik Schwensen deler sine tanker om begivenhederne.

I forbindelse med 175-året siden slaget ved Fredericia havde man givet markeringen et nøk op i år for at markere, at det er et jubilæumsår. Flere midler end tidligere var blevet brugt på det, og der var tænkt ud af boksen i forhold til gæstetaleren den 5. juli. Her var valget faldet på Andreas Mogensen, hvor det tidligere har været personer med direkte tilknytning til Fredericia. Fremover udelukkes det ikke, at man tænker i samme baner.

Gardehusarregimentets Hesteskadron deltog også i år. De har været her flere gange de senere år. Det er dejligt, og de er glade for at komme her. Det er en mulighed, hvis de ikke er optaget af arrangementer med kongehuset.

– Vi havde dem også med i 2019, og de var her ved Dronningens besøg 1. september også. Det er altid festligt og et fascinerende syn, når de er en fuldt integreret del af 6. Juli-dagene, forklarer Erik Schwensen.

Foto: AVISEN

Han understreger, at de traditionelle arrangementer bliver gennemført som sædvanligt. Dette inkluderer de velkendte og elskede aktiviteter, som deltagerne forventer og ser frem til hvert år. Traditionerne er en vigtig del af begivenheden, da de skaber en følelse af kontinuitet og forbindelse til fortiden. Men Schwensen påpeger også, at der er plads til nye initiativer og idéer. Han mener, at det er vigtigt at forny sig og introducere nye elementer for at holde arrangementet relevant og spændende for både gamle og nye deltagere.

– En af de nye ting er, at vi inviterer en fra Slesvig-Holsten til at komme og ligge en krans ved Sct. Michaelis Kirke. Det er første gang nogensinde, vi gjorde det, siger Schwensen.

Mindehøjtidelighederne er en vigtig del af begivenheden og spiller en central rolle i 5.-6. Juli-dagene i Fredericia. Under disse ceremonier mindes man ikke kun de danske soldater, men også de slesvig-holstenske soldater, som kæmpede på den anden side af konflikten. Schwensen forklarer, at dette valg afspejler en dybere forståelse af krigens komplekse natur og den menneskelige pris, den kræver af alle involverede parter.

– Vi mindes dem også i gudstjenesten og tænker også på fjenden og modstanderen. Det er også mennesker med familie, der har kæmpet for deres lande. Efter en krig skal der komme en fred. Det gælder også modstanderne fra krigen. Grænsen mellem Danmark og Tyskland er et godt eksempel på, at vi er venner i dag, reflekterer Schwensen.

Formand Erik Schwensen fremhæver også den kongelige deltagelse, som altid tilføjer en ekstra og helt særlig dimension til 6. Juli-dagene. For det første var det en stor ære og glæde for os, at Hendes Majestæt Dronning Margrethe deltog i Mindegudstjenesten i Sct. Michaelis Kirke og efterfølgende, fra Balkonen på Meldahls Rådhus, overværede Processionens afmarch, nævner formanden.  

– Grev Ingolf og Grevinde Sussie af Rosenborg deltog i år i hele 6. Juli-programmet. Greveparret har deltaget adskillige gange gennem årene, og deres tilstedeværelse er altid en stor glæde for både arrangørerne og deltagerne. Som noget helt ekstraordinært afslørede Greveparret, som Protektorer for Landskomiteen til Renovering af Fredericia Vold, busten af General de Meza ved Kongens Portvagt.

Arrangementet tiltrækker mange begejstrede deltagere fra nær og fjern, som alle kommer for at opleve de unikke festligheder og den særlige atmosfære, der kendetegner 5.-6. Juli-dagene i Fredericia.

– Der er rigtig mange begejstrede. Både talerne, biskop Marianne Christiansen og den politiske tale af Rasmus Stoklund, har fået stor ros. Også vores æresgæst, astronaut Andreas Mogensen, har fået flotte ord med på vejen, forklarer Erik Schwensen.

Slutteligt roser Erik Schwensen de forskellige aktører for et godt samarbejde omkring afviklingen af 5.-6. juli-dagene, som var under planlægning flere år i forvejen.

– Alle de forskellige vi har samarbejdet med har gjort det godt. Jeg vil særligt gerne rose regimentet, der altid stiller op, og også samarbejdet med Fredericia Kommune og de frivillige. Uden det gode samarbejde hele vejen rundt, var det ikke muligt at afvikle det så godt, slutter Erik Schwensen.

Med et vellykket arrangement bag sig ser 6. Julikomiteen nu frem til næste års fejring, hvor de håber på endnu en gang at samle byen til minde om dens historie og fællesskab.