I den pulserende by Fredericia finder vi hovedkontoret for Energy Cool, en virksomhed, der ikke bare taler om grønne løsninger – de leverer dem. I denne uge modtog virksomheden Dansk Industris i Trekantområdet “Initiativpris”. Prisen kommer godt 15 år efter, at virksomheden blev stiftet af Henrik Thorsen og Lars Frank, der satte sig for at transformere kølebranchen med banebrydende og energibesparende teknologier.

– Vores vision var klar fra begyndelsen, siger Henrik Thorsen, direktør og medstifter, da vi drikker en kop kaffe inden det formelle tv-interview.

– Vi ønskede at skabe en løsning på et udækket behov inden for effektiv og miljøvenlig køling af server- og teknikrum. I dag, næsten 15 år senere, kan vi stolt sige, at vi er teknologiførende globalt, fortæller han.

Energy Cool er ikke blot en spiller på det lokale marked. Deres innovative tilgang har tiltrukket store internationale virksomheder, inklusive tv- og fiberselskaber samt teleoperatører.

– Vores skalerbare forretningsmodel har gjort det muligt for os at tilpasse os hurtigt og effektivt til kundernes behov, forklarer Thorsen.

Energy Cool har cementeret sin position som en central aktør i den teknologiske infrastruktur, der understøtter vores moderne kommunikationssystemer. Med en vision om bæredygtighed og innovation har de formået at skabe løsninger, der er afgørende for drift af kritiske teknologier. Henrik Thorsen, direktøren for Energy Cool, forklarer deres rolle og strategi således:

– Dette opnår vi ved at levere avancerede kølesystemer, som er essentielle for drift af disse teknologier. Vi er stolte af at have store internationale virksomheder som vores kunder, virksomheder, der er nøgleaktører i at opbygge og vedligeholde den infrastruktur, der understøtter vores daglige kommunikation. Siden virksomhedens begyndelse har Energy Cool været designet med skalerbarhed for øje, lige fra samarbejdet med underleverandører. Vores kundebase, bestående af prominente internationale tv- og fiberselskaber samt teleoperatører, afspejler denne skalerbarhed. Fra dag ét har vi haft en vision om en virksomhed, der kan vokse og tilpasse sig i takt med markedets behov, hvilket har formet alt, hvad vi gør, til at være fleksibelt og skalerbart.

Energy Cool har igennem årene gennemgået en markant transformation, ikke kun i deres teknologiske tilbud, men også i deres fysiske tilstedeværelse og driftsstrategi. Denne udvikling er drevet af et stærkt ønske om at være mere bæredygtige og en respons på de skiftende samfundstendenser, især dem der opstod under covid-pandemien.

– Tidligere opererede vi fra flere forskellige lejemål, men med ønsket om øget bæredygtighed, og inspireret af den fællesskabsånd, der opstod under covid-pandemien, hvor lokal handel blev prioriteret, udviklede vi et nyt koncept. Dette koncept fokuserer på brugen af lokal arbejdskraft, minimerer transporttid for vores produkter og sikrer nærhed til produktionsprocessen. Vi har skabt en model, der let kan implementeres globalt, fortæller Henrik Thorsen og fortsætter:

– Over de sidste 15 år har der været en markant udvikling. Min baggrund i kølebranchen var allerede dengang præget af teknologisk fokus, men i dag har vi positioneret os som en global leder inden for teknologi. Det har været en utrolig rejse at definere nye standarder, især når det bidrager til, at vores kunder opnår betydelige besparelser på strømforbruget og derved reducerer deres CO2-udslip væsentligt.

Energy Cool har altid været i spidsen for den grønne omstilling, længe før det blev en global tendens. Deres tilgang har været båret af en dyb overbevisning om vigtigheden af bæredygtighed i erhvervslivet. Henrik Thorsen, direktøren for Energy Cool, beskriver virksomhedens tidlige engagement i miljøvenlige initiativer og deres vedvarende dedikation til denne sag:

– Grøn før klima blev mode. Det er ikke altid en fordel at være firstmover, men vi har været på forkant med mange ting. Vi har en gennemsyret grøn mission. Det er ikke kun det firmaet gør. Vi har et grønt hjerte. Alt, hvad der er grønt og kan hjælpe med den grønne omstilling, det bibringer vi gerne viden til, fortæller Henrik Thorsen, der også afslører, at det en lidt anden ledelsesfilosofi, der driver ham på godt og ondt.

Under Henrik Thorsens ledelse har Energy Cool ikke blot omfavnet, men også dyrket en kultur af kontinuerlig innovation og fleksibilitet. Dette er særligt vigtigt i en industri, der er i konstant forandring. Thorsen beskriver sin unikke tilgang til ledelse og virksomhedens dynamik:

– Det kræver meget af medarbejderne at have en tosse som mig som chef på et område, hvor verden forandrer sig hurtigt. Gennem 15 år har vi fået skabt en kultur, hvor medarbejderne er skuffet, hvis der ikke kommer en tosset ide på ugebasis. Det er jo en vild strategi på godt og ondt. Vi justerer stort set på ugebasis vores virksomhed på alle mulige parametre. Det er en forandringsverden, man ikke møder mange steder, siger han uddyber:

– Det er kunsten at tilpasse sig verden, imens den forandrer sig. For 15 år siden var det ikke nemt for små innovative virksomheder at komme ind hos store selskaber, men i dag har de selskaber fundet ud af, at kreativitet, innovation og tilpasningsevne er et must, ellers sker tingene ikke hurtigt nok.

Modtagelsen af DIs Initiativspris er for Energy Cool en kilde til stor stolthed og anerkendelse. Henrik Thorsen, direktøren, er taknemmelighed og stolt over denne ære:

– DIs Initiativspris betyder meget for os. Det er betydningsfuldt, at andre anerkender og værdsætter det arbejde, vi gør. Vi er utroligt stolte over denne anerkendelse, siger Thorsen, der også er glad for at drive virksomhed i Fredericia.

– Vi trives fantastisk i Fredericia. Vores centrale placering i Danmark gør det nemt for os at arbejde og dele viden. Fredericia er den perfekte match for os, og støtter os fuldt ud i alt, hvad vi foretager os.

Når det gælder fremtiden, ser Energy Cool store muligheder og udfordringer. Henrik Thorsen, virksomhedens direktør, deler sine tanker om de næste skridt i den grønne omstilling og den rolle, teknologisk innovation, såsom kunstig intelligens (AI), vil spille:

“Vi ser AI revolutionere markedet endnu en gang. Teknologisk set er der ingen barrierer for den grønne omstilling. I fortiden manglede vi de nødvendige teknologier, men det er ikke længere tilfældet. Nu handler det om finansiering. Vi er nu i stand til at implementere disse forandringer. En stor del af processen involverer også at ændre samfundets og individets mentalitet. Det tager tid at ændre et helt samfund. Tænk bare på, hvordan holdningen til elbiler har ændret sig de sidste ti år. I dag sker forandringer hurtigere og hurtigere. Store selskaber oplever ofte større udfordringer med at skabe forandring. Vi har denne tilpasningsevne i vores DNA, men jeg tør ikke spå om fremtiden. Det er tydeligt, at den grønne omstilling skrider hurtigt frem, og jeg er sikker på, at tempoet kun vil øges, slutter Henrik Thorsen.