Forsvarsministeriet har meddelt, at Danmarks F-16-fly vil gå på pension to år tidligere end oprindeligt planlagt, hvilket gør en mulig donation til Ukraine mere sandsynlig.

Den fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), har informeret om, at dette fremskynder muligheden for at træne ukrainske piloter til at håndtere de danske F-16-kampfly, skriver DR mandag morgen.

F-16-flyene skulle have forblevet operationelle indtil 2027, men med den tidligere pensionering vil disse fly kunne overgå til Ukraine efter nødvendig træning af ukrainske piloter. Troels Lund Poulsen understregede, at denne træning vil tage mellem 6-8 måneder, hvorefter donationen kan blive en realitet.

Hurtigere indfasning af F-35-fly er årsagen til den tidlige pensionering af F-16, ifølge Forsvarsministeren. 

– Vi kan få F-35 indfaset og gjort operative tidligere end planlagt. Og derfor er vi nu i den situation, at F-16-flyene kan pensioneres tidligere, udtaler Troels Lund Poulsen til DR.

Den tidlige pensionering vil dog påvirke Danmarks bidrag til NATO-missioner, hvilket har ført til yderligere diskussioner. Forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen vurderer, at ændringen er drevet af ønsket om at støtte Ukraine.

– Argumentet for at fastholde F-16 to år ekstra var jo at løse en række opgaver for Nato, men nu er det åbenbart sådan, at de danske politikere siger, “vi uddanner ukrainske piloter, og så må andre lande løfte opgaverne for Nato,” siger forsvarsanalytikeren.

Danmark og Holland leder et initiativ om at omskole ukrainske piloter til at flyve F-16-kampfly, med de første flyvetimer planlagt til august på Flyvestation Skrydstrup. Trods den tidlige pensionering af F-16-flyene, forsikrer ministeren, at Danmark fortsat vil kunne varetage afvisningsberedskabet i dansk luftrum, men anerkender, at landet midlertidigt må fravælge deltagelse i internationale missioner.

Gave af fly er ikke en simpel proces, da det ikke blot involverer selve flyet, men også nødvendig træning, teknisk vedligeholdelse, samt våben, missiler og bomber. Men med USA’s nylige tilladelse til vestlige allierede om at donere F-16-kampfly til Ukraine, vurderer forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen, at det kun er et spørgsmål om tid, før vi vil se de første donationer af F-16.