Fredagens underskrift af en ny partnerskabsaftale markerer et betydeligt skridt i Fredericias rejse mod en grøn fremtid. Christian Bro, borgmester i Fredericia Kommune og næstformand i ADP A/S, er ikke i tvivl. Det er stort, meget stort. Der er sat et mentalt flueben, siger han.

Christian Bro er en glad borgmester. Fredericia Havn har igen vist sin strategiske position og potentielle rolle som en førende aktør i den grønne omstilling. Det begynder at tage form for Fredericia.

– Et mentalt flueben på det, vi har arbejdet med gennem 10 år i forhold til den grønne omstilling. Partnerskabsaftalen, der blev indgået i fredags, vil på sigt gøre noget til virkelighed. Det er jeg usædvanligt godt tilfreds med. Fredericia Havn og Fredericia ligger strategisk godt – logistisk set er det perfekt. Det er det første aspekt. Det andet er, at den infrastruktur, der skal etableres, er nemmere at etablere fra Fredericia mod Esbjerg og videre til Nordsøen. Det er også ret imponerende, at Fredericia har et havneselskab, der kan blive førende inden for den grønne omstilling, siger Christian Bro.

Han er ikke i tvivl om betydningen af aftalen, når han, kendt for sin grønne politik, slår fast; at det er godt for Fredericia, men det er lige så godt for hele verden. Det hjælper med at lagre CO2 og dermed nedbringe vores CO2-aftryk.

Nu venter næste del af arbejdet – etableringen af den infrastruktur, og selvom det kan betyde lokale udfordringer, så tror Fredericias borgmester, at folk kan se ideen i at bidrage til den grønne omstilling.

– Generelt burde der ikke være nogle udfordringer, fordi ideen er fremragende, men store infrastrukturprojekter kan støde på modstand lokalt. Jeg mener dog, at projektet i Fredericia ikke burde møde modstand, siger Bro og fortsætter:

– Projektet kan på sigt også bidrage til beskæftigelsen. Selve opførelsen er en entreprenøropgave, men der kommer også en driftsopgave efterfølgende, som skal løftes, i første omgang på havnen. Det er svært at sætte tal på, om det drejer sig om tusindvis af arbejdspladser i alt, men der vil uden tvivl være nogle.

Læs også

Andel del af rejsen

Med den nylige underskrift af en banebrydende partnerskabsaftale tager Fredericia endnu et stort skridt i retning af den grønne omstilling. Christian Bro glæder sig over de fremtidige muligheder, som aftalen åbner op for. Han fremhæver især potentialet i innovative teknologier, der kan kombinere CO2 og brint til brændstof, og understreger den langsigtede vision om at positionere Fredericia som en global frontløber inden for bæredygtighed. Han udtrykker samtidig slutteligt sin stolthed over at se årtiers arbejde begynde at materialisere sig og understreger vigtigheden af dette skridt på vejen mod realiseringen af en grøn fremtid:

– Det spændende er de næste skridt. Der, hvor vi kan bruge CO2 sammen med brint til at lave brændstof. Det ligger et stykke tid ude i fremtiden, men det bliver spændende at følge. Overordnet set spiller det, vi har skrevet under på, direkte ind i vores vision om at være grøn i verdensklasse. Det er fantastisk at se, hvordan vi omsætter vision til virkelighed. At se det realiseret giver en stor portion stolthed. Det er præcis det, jeg mener med det mentale flueben. Der er talt om det gennem mange år. Spaden er ikke i jorden endnu, men det er et skridt i den rigtige retning mod en realisering, slutter Christian Bro.

Læs også