Mens danskerne har holdt ferie, har Dyrenes Beskyttelses beredskab af frivillige ildsjæle og dyrevenner haft travlt med forsømte og nødlidende dyre.
Dyrenes Beskyttelses beredskab er rykket ud til 8.178 sager med dyr i nød i juni og juli. Månederne, hvor andre danskere normalt holder sommerferie, er de travleste på året for beredskabet. I juni og juli i år har de frivillige kredsformænd, dyrereddere, skytter og schweisshundeførere da også rykket ud til dobbelt så mange sager som i januar og februar.
– Sommeren er den travleste tid for vores beredskab. Derfor er vi også særligt stolte af den indsats, der er gjort for nødlidende og forsømte dyr i hele landet – især set i lyset af, at størstedelen af vores beredskab består af frivillige, udtaler Yvonne Johansen, dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.
Beredskabet sendes afsted baseret på opkald til vagtcentralen 1812. Tallene inkluderer også udrykninger fra Falck, som Dyrenes Beskyttelse betaler for at supplere beredskabet. Den øgede udendørsaktivitet om sommeren er en del af forklaringen på sommertravlheden hos beredskabet.
– Vi tilbringer mere tid udendørs om sommeren, og der er også flere synlige og aktive dyr, når vejret er varmere. Men danskerne er også blevet mere opmærksomme og bedre til at vurdere, hvornår et dyr har brug for hjælp, hvilket er til stor hjælp for både os og dyrene, tilføjer Yvonne Johansen.
Samtidig har Dyrenes Beskyttelse styrket beredskabet og tiltrukket flere dyrevenner til at træde til og hjælpe dyrene. Især antallet af frivillige skytter i beredskabet er vokset støt siden 2020, så der nu er 112 skytter på landsplan. De tager ud for at aflive nødlidende, påkørte dyr, som muligvis ikke kan reddes. Dette har markant forbedret responstiden og giver dermed dyrene hurtig hjælp i deres smerte og lidelser. Skytterne rykkede ud til 430 sager i sommermånederne.
Beredskabet rykkede ud på baggrund på 33.400 opkald til vagtcentralen 1812 i feriemånederne. Beredskabet tager oftest afsted til sager involverende katte, hjorte, duer, skader og kragefugle. Kattemødre og deres killinger fylder meget om sommeren, mens vagtcentralens personale har travlt med at give vejledning om småfugle.
– Danskerne ringer ofte, når de ser fugleunger på jorden, og i juni er der rigtig mange fugleunger. De er dog sjældent i nød, da forældrene normalt kan tage sig af dem fra jorden, forklarer Yvonne Johansen.
2022 var det første år, hvor beredskabet rykkede ud til mere end 30.000 sager fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, på trods af at antallet af opkald faktisk faldt en smule. De resterende opkald håndteres gennem vejledning fra vagtcentralen eller ved at borgerne selv transporterer dyret til for eksempel en af Dyrenes Beskyttelses vildtplejestationer. Selvom der har været stor aktivitet for dyre redderne hen over sommerferien, er antallet af udrykninger faldet med fem procent i forhold til juni og juli sidste år.