Socialdemokratiet er ikke med i årets budgetforlig i Fredericia. Historisk. De besidder dog borgmesterposten. Men går Socialdemokratiet med i budgettet og hvordan oplevede borgmesteren sidste uges udvikling.
Forud for budgetforliget, der blev indgået i fredags, tegnede der sig et billede af, at Socialdemokratiet skulle være med for borenden. Sådan gik det ikke. De andre partier samlede sig, uden at nævne det for Socialdemokratiet, i et mødelokale på Sundhedshuset.
– Jeg vil sige, da jeg stod nede i forhandlingslokalet, hvilket jeg gjorde klokken 19:40 eller sådan noget, blev jeg faktisk i tvivl om DF ville komme til klokken 20:00, som vi havde bedt dem om. Fredericia Dagblad havde misforstået og troede, at alle skulle komme kl. 19.30. Det var ikke tilfældet. I forhandlingerne med DF havde vi planlagt at mødes kl. 20, og vi havde i hvert fald bedt nogle af de andre partier om at komme lidt senere. Da jeg ikke kunne få fat i Susanne Eilersen, og vi ikke kunne få kontakt til Cecilie Roed Schultz eller nogen af de andre, kunne vi godt se, at der var noget under opsejling, forklarer Bro og beskriver den begyndende frustration.
Denne frustration blev yderligere forstærket, da Bro begyndte at få indblik i det budget, som de øvrige partier havde strikket sammen uden Socialdemokratiets deltagelse.
– Det var frustrerende, kan jeg roligt sige. Men når jeg ser det budget, de har strikket sammen, er jeg lidt overrasket, fordi der faktisk ikke er ret meget, der adskiller os. Det er finansieringen, der adskiller os. Og jeg må sige, det undrer mig stadigvæk, at konkurrenceudsættelse og fyringer af administrationen blev fremhævet. Ikke mindst fordi HMU jo har sukket efter mere ledelse i felten. Det overrasker mig lidt, siger han.
Borgmesteren forholder sig til, at der har været tilbagemeldinger fra de andre partier om, at forhandlingsklimaet har været udfordrende, men det er ikke noget, Bro selv har oplevet.
– Som jeg har oplevet det, og som jeg har snakket med Søren Larsen om, har det ikke været anderledes end de øvrige år, slår borgmesteren fast.
På trods af de udfordringer, der opstod under forhandlingerne, understreger Bro, at Socialdemokratiet ikke har presset noget ned over de andre partier.
– Bortset fra selvfølgelig, at vi i år havde mindre at give af, da vi gik ind i forhandlingerne.
Så det er ikke fordi, I (Socialdemokratiet, red.) har trykket noget ned over de andre?
– Nej, tværtimod. Vi har jo lyttet til, hvad de sagde. Men vi var nødt til at se, om vi kunne finde en løsning, forklarer Bro.
Det var især forskellene i finansieringsstrategierne, der gjorde det svært at finde en fælles retning, fortæller Bro.
– Når nu to partier – og jeg nævner ingen navne, det må de selv gøre – finansierer meget med udlicitering, mens et andet parti går i den stik modsatte retning og vil hæve skatten og genindføre dækningsafgift, kan du godt se, at det bliver svært at finde et kompromis, siger Bro.
Bro uddyber videre, at dette forsøg på at finde fælles grundlag var årsagen til, at forhandlingerne trak ud, og at der opstod frygt for, at situationen kunne eskalere.
– Det var egentlig det, vi var i fuld gang med at undersøge, om vi kunne finde et fælles grundlag. Og det var derfor, vi ikke gik i plenum tidligere, fordi jeg var lidt bange for, at der ville udbrudt borgerkrig. Men det modsatte skete, og det kan man lære af, siger Christian Bro.
Nu, hvor forhandlingerne er overstået, og Socialdemokratiet står uden for budgetforliget, beskriver Bro stemningen i sin egen gruppe som præget af refleksion.
– Vi havde faktisk et rigtig godt møde, da vi udarbejdede og færdiggjorde vores eget budgetforslag. Men det er klart, at nu skal vi samle os igen og tænke lidt over det. For det nytter ikke noget, at vi bruger alle kræfter på at være dem, der samler, og egentlig er loyale over for de oplæg, vi får fra forvaltningen, forklarer Christian Bro.
Når det kommer til fremtiden og den retning, byen skal tage, understreger Bro nødvendigheden af at forholde sig til situationen, hvis det ikke lykkes at samle byrådet om en fælles løsning.
– Hvis det ikke lykkes at samle byrådet om det, skal byen i en helt anden retning, og det må vi forholde os til, påpeger Christian Bro.
Bro medgiver, at det har været en udfordrende proces, især når det kommer til kommunikationen med de andre partier. Borgmesteren mener ikke, at flere partier svarede på hans henvendelser i den afgørende fase torsdag aften.
– Det gør mest ondt, at de ikke svarede, da vi rakte ud, siger han.
Cecilie Roed Schultz (fra Enhedslisten, red.) siger, at du ikke har ringet til hende?
– Nej, jeg har sms’et hende, siger Bro.
Cecilie Roed Schultz udtalte til pressemødet fredag til AVISEN, at hun havde fået at vide, at der ikke ville ske mere efter torsdag klokken 16:30.
– Det eneste, vi var enige om, var, at vi skulle mødes kl. 8 til fælles morgenmad om fredagen. Det var alle partier, der blev indkaldt til, bekræfter Christian Bro.
Fredag klokken 15:30 underskrev forligspartierne budgettet. Kort tid forinden havde Socialdemokratiet præsenteret deres eget budget.
– Det, der skiller os, er blandt andet den kollektive trafik, hvor vi har fjernet de tomme busser og finansieret seniorbusser og set på den mobilitetsrapport, vi har lagt frem, med tanke på at ændre ruterne. Der ønskede nogle en anden løsning, som er dyrere, siger han.
Til trods for uenighederne ser Bro fremad og mener, at livet går videre.
– Det er, som det er, og livet går videre, slår borgmesteren fast.
Formelt set skal budgettet nu godkendes på det næste byrådsmøde. Hvorvidt Socialdemokratiet kommer til at stemme for har gruppen endnu ikke taget stilling til.
– Vi har ikke drøftet det endnu, men store dele af budgettet kan vi jo genkende fra vores eget. Det kan man tolke, som man vil, men det er noget af det, der har været drøftet i forhandlingsrummet, som vi har været sammen om. Der er ingen af forslagene, der ikke har været igennem forhandlingsrummet, og som vi ikke har diskuteret. Når jeg siger, at vores budgetforslag på 90 procent måske passer med det, der formentlig ender med at blive vedtaget, kan man selv fundere over, hvor meget der reelt skilte os. Når de taler om forhandlingsklimaet og lignende, giver det ikke mening for mig. Men finansieringsdelen var nok det, der for alvor adskilte os, slutter Christian Bro.
Læs også