Den 4. december udsendte TV2 en ny episode af Operation X med titlen Brændende bedrag, der sætter fokus på biomasseindustrien og den danske energikoncern Ørsted. I dokumentaren bliver Ørsted kritiseret for at modtage træ, der angiveligt ikke lever op til virksomhedens egne bæredygtighedsstandarder, og som måske ikke er så “grønt”, som det fremstår. Virksomheden afviser anklagerne i et svar til Fredericia AVISEN.

Dokumentaren hævder, at Ørsted modtager biomasse fra leverandører i USA og Estland, som angiveligt bryder med koncernens egne bæredygtighedsprincipper. TV2 påpeger, at træet, der importeres til Danmark, ikke nødvendigvis lever op til de standarder, Ørsted har opstillet for deres biomasseleverandører. Dette rejser alvorlige spørgsmål om, hvorvidt Ørsted kan sikre, at den biomasse, de bruger i deres kraftværker, virkelig er klimavenlig og forsvarlig i forhold til biodiversitet.

Ørsted har i et skriftligt svar fastholdt, at de kun anvender certificeret, bæredygtig biomasse. Ifølge Ørsted sikrer de sig, at biomassen udelukkende kommer fra restprodukter, og at der sker genplantning. Ørsted afviser de påstande, der fremsættes i dokumentaren, og understreger, at de har en tæt dialog med deres leverandører og følger europæisk lovgivning nøje.

– Vi er i tæt kontakt med vores leverandører, og gennem løbende dialog, besøg og grundig dokumentation sikrer vi os, at biomassen, Ørsted modtager, lever op til vores krav og gældende europæisk lovgivning, lyder det fra Ørsted.

Men kritikken fra Operation X og de påstande, der fremføres i dokumentaren, bliver ikke mødt med den samme optimisme. Ifølge TV2 er der alvorlige problemer med biomassen, der importeres fra USA og Estland. Særligt det økonomiske aspekt ved biomasseindustrien, der modtager offentlige subsidier på op mod seks milliarder kroner årligt, vækker bekymring. Dette rejser spørgsmålet om, hvorvidt den økonomiske støtte til biomasseindustrien er bæredygtig, især når man tager højde for de etiske og miljømæssige udfordringer ved importen af træ.

TV2 kritiserer også FSC-certificeringen, som Ørsted benytter som en del af deres bæredygtighedsordning. Ifølge dokumentaren er der problemer med FSC-certifikaterne, og der stilles spørgsmål ved, om træet, der importeres til Danmark, virkelig lever op til de lovede standarder for bæredygtighed. Ørsted afviser disse påstande og fastholder, at FSC-certificeringen er en solid garanti for, at de lever op til bæredygtighedskravene.

– Påstanden om, at nogle af Ørsteds leverandører skulle bruge andet end restprodukter er udokumenteret, og vi kan på ingen måde genkende det billede, TV2 har tegnet. Det er nemlig umuligt alene på grundlag af billeder at sige, at der ikke er tale om et restprodukt. For hele stammer eller dele heraf kan være ramt af sygdom og defekter indeni. De kan være af en træsort, der har ingen eller begrænsede alternative anvendelsesmuligheder. Derfor kan en stammes tykkelse eller størrelse heller ikke i sig selv bruges til at konkludere noget om træets anvendelsesmuligheder. Der kan også være tale om træ, der er et biprodukt i udvindingen af hovedproduktet, som er tømmer til savværk, og som derfor ikke kan anvendes til bedre formål, skriver Ørsted.

Ørsted står derfor overfor et voksende pres. Deres svar på kritikken fra Operation X og de alvorlige påstande om de biomasseleverancer, de modtager, vil sandsynligvis spille en stor rolle i den fremtidige debat om biomassens bæredygtighed. Ørsted har tidligere understreget deres engagement i den grønne omstilling og bæredygtighed, men for at bevare tilliden til deres rolle i den grønne energiomstilling, vil de få brug for at kunne dokumentere, at deres brug af biomasse er både økonomisk og miljømæssigt forsvarlig.

Ørsted har kommenteret de konkrete anklager i dokumentaren og understreget, at de følger strenge procedurer for at sikre, at den biomasse, de anvender, er bæredygtig.

– Der er bred enighed blandt førende eksperter om, at det er efterspørgslen på træ til møbler og byggeri, der driver skovhugsten, og ikke brugen af certificeret biomasse. For efterspørgslen efter træ til møbler og byggeri giver en langt højere pris og indtjening for skovejeren, lyder det fra Ørsted.