Overraskelsen var stor, da fredericianerne vågnede op til nyheden om, at alle partier udenom Socialdemokratiet havde indgået et budgetforlig. Ikke mindst de knap 4.500 medarbejdere i Fredericia Kommune fik kaffen galt i halsen.
Der har længe været tradition for, at det er Socialdemokratiet, der sammen med forvaltningen bestemmer, hvad der er op og ned i Fredericia Kommune. Så kan de andre partier få lov til at komme med ind og få kaffe, mens de i ny og næ får andel i slikskålen. Men at det er borgmesterpartiet, der bestemmer den overordnede kurs, var der ingen tvivl om. Indtil nu.
I realiteten er Socialdemokratiet kommet i mindretal. Var det sket omkring en finanslov, måtte man udskrive folketingsvalg. Sådan går det som bekendt ikke i kommunerne. Men det er værd at bemærke, hvor alvorlig situationen er for byens største parti.
Endnu mere overraskende er det, at støttepartierne har valgt at sende et klart signal til Socialdemokratiet: Nu er det nok. Vi kan ikke tages for givet. Hvis man i almindelige tider har kunnet beklage sig over den konstante enighed om stort og småt, så må man sandelig sige, at nu sker der endelig noget i Fredericia.
Det er gode tegn. Måske ser vi begyndelsen på reel politisk debat om prioriteringer af borgernes penge, hverdag og muligheder. Chokket er malet i ansigterne på den socialdemokratiske gruppe, der føler sig dolket i ryggen af de andre partier. Men på et praktisk plan er der jo tale om ren politik. For politik handler netop om, hvordan man kan blive enige. Og i den forbindelse er det både den personlige indsats, diplomatiet og metoden, der er i centrum.
På de punkter har borgmesterpartiet fuldstændig fejlet. Man har ganske vist borgmesterkæden. Men man har ikke længere et fungerende politisk flertal. Flertallet vil noget andet end Socialdemokratiet.
Det skal blive spændende at følge den politiske udvikling frem mod kommunalvalget i 2025. Under alle omstændigheder er valgkampen nu officielt skudt i gang.