DANMARK. Aflever dine gamle pengesedler nu, eller stå tilbage med værdiløse sedler efter den 31. maj 2025. Det er budskabet fra Danmarks Nationalbank, som mandag skyder sin sidste store kampagne i gang for at gøre danskerne opmærksomme på, at både ældre sedler og 1000-kronesedler bliver ugyldige.

Nationalbanken annoncerede for cirka halvandet år siden, at 1000-kronesedlerne samt de ældre seddelserier fra 1944, 1952, 1972 og 1997 ville blive udfaset. Alligevel skønner banken, at der fortsat er sedler for op til 4,6 milliarder kroner i omløb, som danskerne endnu ikke har fået indleveret.

»Det er vigtigt for os at få så mange sedler ind i tide, som det kan lade sig gøre, så udfasningen af sedlerne bliver så gnidningsfri som muligt for borgerne,« siger Camilla Penn, chef for Sekretariat, Kommunikation og Strategi i Nationalbanken.

Hun peger på, at danskerne generelt er klar over, at sedlerne snart bliver ugyldige, men præcis hvornår det sker, er en dato mange stadig har vanskeligt ved at huske.

»Rigtigt mange ved, at 1000-kronesedler og ældre sedler bliver ugyldige. Men det kniber lidt mere med at huske, helt hvornår det sker. Derfor er fokus for denne kampagne udløbsdatoen og en opmærksomhed på, at det er ved at være oppeover,« siger Camilla Penn.

Omfattende kampagne skal nå danskerne

Den omfattende kampagne sættes i gang mandag den 14. april i hele Danmark, mens Grønland og Færøerne følger trop den 28. april. Danskerne vil kunne møde kampagnebudskabet på tv, radio, i indkøbscentre og på DSB-stationer. Desuden samarbejder Nationalbanken med flere butikskæder, banker og kommuner om at få spredt budskabet.

Nationalbanken forventer, at hele 95 procent af befolkningen over 18 år møder kampagnebudskabet mere end fem gange i løbet af kampagnens fire uger lange løbetid.

Sidste chance for indlevering nærmer sig

På trods af stor opmærksomhed og tidligere kampagner, regner Nationalbanken stadig med, at sedler for omkring tre milliarder kroner ikke når at blive afleveret inden fristen.

»Vi har oplevet en meget høj indleveringsgrad, i forhold til hvad man har oplevet ved udfasning af gamle sedler i andre lande, og vi ved også godt, at vi nok ikke får alle sedler ind, men vi prøver alligevel at komme så tæt på som muligt,« siger Camilla Penn.

Hvis danskerne ikke når at aflevere deres sedler inden fristen den 31. maj, kan pengene stadig omveksles – dog kun ved Nationalbankens egne indleveringssteder i Aarhus, Odense og København. Denne mulighed vil være tilgængelig i ét år frem til maj 2026.

Nationalbanken opfordrer derfor alle danskere til at tjekke deres skuffer, skabe og lommer for gamle pengesedler og få dem afleveret i tide.