I dag er de første kvartfinaler spillet, og vinderne er klar til semifinalerne. Frankrig og Spanien står som de triumferende hold efter en dag fyldt med drama, nervøsitet og store øjeblikke på fodboldbanen.

Fredagen bød på to intense kvartfinaler i EM, med kampe der viste både tempo og dramatik. Først på programmet var opgøret mellem Spanien og Tyskland klokken 18.00 i Stuttgart. Senere på aftenen mødtes Frankrig og Portugal i Hamborg til en mere nervøs og chancefattig kamp.

Tysk nedtur: Spanien nedlagde værterne efter kæmpe drama

Spanien er klar til EM-semifinalen efter en dramatisk kamp mod Tyskland, som blev afgjort efter 120 minutters dramatisk fodbold. Spanien stillede uændret op, mens værterne fra Tyskland havde lavet to ændringer. Real Madrid-veteranen gik alt for hårdt til Pedri, som hurtigt måtte lade sig udskifte til fordel for Dani Olmo.

Resten af første halvleg bød på fine chancer til begge hold, men skarpheden manglede. Dommer Anthony Taylor måtte tre gange i lommen de første 45 minutter, og ingen mål kom der i første halvleg.

Teenager med ny assist

Efter seks minutter af anden halvleg lagde 16-årige Lamine Yamal bolden til rette for Dani Olmo, der sendte bolden i mål med en flad afslutning. Målet resulterede i spansk ekstase, mens værterne pludselig fik travlt. Den tyske landstræner Julian Nagelsmann reagerede ved at sætte Maximilian Mittelstädt og Niclas Füllkrug på banen, men den ønskede effekt udeblev.

Specielt med et kvarter igen var de tæt på. Indskiftede Füllkrüg kom først på et fladt indlæg, men spanierne blev reddet af nærmeste stolpe. Tyskerne satsede til sidst alt, men ingen af deres offensive ændringer gav pote.

Mere drama

Florian Wirtz udlignede til 1-1 kort før tid, og kampen gik i forlænget spilletid. Ingen af holdene turde satse det hele, men Tyskland var tættest på. Wirtz var igen på spil, men afslutningen sneg sig forbi fjerneste stolpe. Tyskerne ville have straffe efter en spansk hånd på bolden, men dommer Anthony Taylor så det ikke på samme måde, og fløjten forblev tavs.

Spanien afgjorde kampen efter 120 minutter, da indskiftede Mikel Merino steg til vejrs og stangede Spanien foran. Tyskerne havde næsten ikke tid til at reagere, men Füllkrügs afslutning røg forbi mål, og dermed røg værterne ud af EM. Spanien fik Dani Carvajal udvist til allersidst, men de er klar til semifinalen mod Frankrig. Kampen var samtidig sidste punktum for Toni Kroos’ karriere, da han nu officielt er gået på fodboldpension.

Frankrig lægger stærkt fra land

Ud af starthullerne satte Frankrig sig på kvartfinalen og viste initiativ, mens portugiserne kæmpede i defensiven for at holde Kylian Mbappé og co. væk fra de helt store muligheder. Portugiserne formåede dog med Pepe i front at holde stand, mens franskmændene forsøgte at finde en vej igennem.

Første halvleg bød på meget nervøsitet og få store muligheder, hvor det mest sindsoprivende var Cristiano Ronaldo, der lod Bruno Fernandes tage et frispark til alles overraskelse, hvilket Fernandes skød et stykke over mål.

Andre boller på suppen

Anden halvleg var straks mere spændende fra sidelinjen. Begge hold var sultne efter åbningsmålet, men skarpheden manglede. PSG’s Vitinha var tæt på at åbne den portugisiske jubel, men et skud fra tæt hold blev taget af en knivskarp Mike Maignan i det franske mål. Randal Kolo Muani havde også muligheden for at blive helten for Frankrig, men hans skud blev afrettet af en flyvende Ruben Dias.

0-0 endte kampen efter 90 minutter, og derefter stod den på trætte ben i den forlængede spilletid. Portugal var især tæt på at bringe publikum op i de høje frekvenser, da en indskiftet Joao Felix havde fundet vej til den bagerste stolpe, men hans hovedstød ramte sidenettet.

En træt Mbappé blev overraskende skiftet ud halvvejs gennem de 30 minutters ekstra spilletid og var derfor heller ikke til rådighed, da kvartfinalen skulle afgøres i en straffesparkskonkurrence. Joao Felix brændte som eneste mand, hvilket betød, at Frankrig vandt og dermed er klar til semifinalen mod Spanien, der spilles tirsdag i München. Cristiano Ronaldo og Portugal er dermed ude af EM.