Kolding Kommune placerer sig som nr. 41 i DI’s årlige undersøgelse af erhvervsvenligheden i de danske kommuner. Dermed går Kolding lidt tilbage i forhold til 2023, hvor kommunen blev nr. 38.

DI undersøger hvert år, hvor erhvervsvenlige kommunerne er ved bl.a. at spørge de lokale virksomheder, hvordan de oplever kommunens indsats indenfor en række forskellige kategorier.

Det er særligt i forhold til niveauet af kommunale erhvervsskatter, afgifter og gebyrer, at virksomhederne ikke er tilfredse. Her placerer de lokale virksomheder kommunen som nr. 83. En tidligere DI-analyse viser også, at Kolding er den kommune i Danmark, der har de højeste samlede ejendomsskatter på erhvervsejendomme.

– I DI Trekantområdet betragter vi faktisk Kolding Kommune som en god erhvervskommune med rigtigt mange stærke virksomheder. Men vi kan se i undersøgelsen, at der er nogle forhold, som virksomhederne ikke er tilfredse med. Det er vi i tæt dialog med kommunen om, at der skal ændres på. Det gælder ikke mindst den kommunale skat på erhvervsejendomme og dækningsafgiften. Her er Kolding efterhånden den eneste kommune i det sydlige Jylland, der fastholder dækningsafgiften, siger bestyrelsesleder for DI Trekantområdet, Pia Jakobsgaard-Iversen, markedsdirektør i Rambøll Danmark.

Til gengæld går Kolding Kommune frem i kategorien ”Uddannelse,” hvor det bliver til en plads som nr. 10. I 2023 blev det til en plads som nr. 26. I 2023 var ca. 16 procent af eleverne i 9. og 10. klasse, der søgte ind på en erhvervsuddannelse. I år er det tal steget til ca. 19 procent.

– I en tid, hvor virksomhederne virkelig har brug for faglært arbejdskraft, er det glædeligt at se, at andelen af unge i Kolding Kommune, der vælger en erhvervsuddannelse, er stigende. Til gengæld bør kommunen nok se på samarbejdet mellem virksomheder og jobcenter. Det samarbejde bliver kun placeret som nr. 59, siger Pia Jakobsgaard-Iversen.

I kategorien ”Sagsbehandling” går Kolding Kommune frem fra nr. 42 i 2023 til nr. 29 i år. For eksempel er sagsbehandlingstiden for miljøsager faldet fra 284 dage til 187 dage. Også sagsbehandlingstiderne for byggesager er faldet.

Statistisk set går Kolding Kommune frem i undersøgelsen i forhold til grøn udvikling, men virksomhederne vurderer kommunens prioritering af bæredygtige og grønne indkøb lavere end sidste år. Det tyder på, at der fortsat er behov for en større indsats og højere prioritering af grøn udvikling over for virksomhederne.