Lillebælt har længe været kendt for sit rige havliv. Men for nylig har området fået en ny og uventet beboer: delfinen Skywalker. Den unge delfin har fanget opmærksomheden hos både lokale og besøgende, der søger at opleve ham på nært hold. Men med fascinationen følger også ansvar, og det er her, havbiolog Chandra Simanowsky træder ind. Hun har arbejdet intenst for at beskytte Lillebælt og dets dyreliv, herunder Skywalker, og deler sine bekymringer og råd om, hvordan vi bedst kan tage hensyn til disse havpattedyr.

En delfin i uventede farvande

Skywalker er et øresvin, en art af delfin, der normalt lever i varmere farvande, men som i de senere år er blevet mere almindelig i de indre danske farvande.

– Det vigtigste er beskyttelsen af vores Lillebælt og vores marsvin, men også Skywalker, siger Chandra Simanowsky og understreger vigtigheden af at forstå og respektere delfinens tilstedeværelse.

Øresvinet er en delfin, der normalt lever under sydligere himmelstrøg, men i de senere år er den blevet mere almindelig i Danmark. Der findes dog en population af delfiner i Moray Firth, Skotland, hvor Skywalker er fra.

– Det er en fantastisk oplevelse at se delfiner og marsvin glide gennem vandet, men vores nysgerrighed kan også forstyrre og stresse dyrene, advarer Chandra Simanowsky.

Skywalkers adfærd har allerede skabt mange diskussioner blandt de lokale. Han er kendt for at interagere tæt med både mennesker og både, ofte på måder, der kan være farlige for ham selv.

– Jeg har hørt meget om det, og set, at mange er begyndt at anklage hinanden for at gøre mange dårlige ting, fortæller Chandra.

– Jeg vil gerne lave et opslag, som ikke anklager, men som rent faktisk fagligt giver nogle råd og en forståelse for, hvorfor man handler, som man gør.

At beskytte Skywalker

Chandra Simanowsky har sammen med Miljøstyrelsen i 2022 været med til at udforme retningslinjer for, hvordan man bedst forholder sig, når man møder delfiner og hvaler i de danske farvande. Hun opfordrer bådejere og andre Lillebælt-brugere til at sænke deres hastighed til 5 knob og slukke for deres ekkolod, når de nærmer sig delfinen indenfor 300 meter, og holde kursen så vidt muligt uden at gå på kompromis med søsikkerheden.

– Når jeg taler om lav hastighed, betyder det, at når du sænker din hastighed, så sænker du også støjen under vand, forklarer hun.

– Det skyldes, at motoren og ekkoloddet laver meget støj under vand, hvilket stresser vores havdyr. Der er også noget med, at delfiner kommer hen til lyden, men alligevel er det ikke godt for dem at høre den. Normalt er delfiner bange for både, men de vænner sig til dem med tiden.

Hun understreger også, at det er vigtigt at undgå direkte interaktion med Skywalker.

– Som mange også skriver, lad være med at interagere med ham, siger hun og tilføjer, at delfinen går efter, hvad han synes er sjovest, som bøjer, ankerkæder og motorbådenes skruevand, uden at tænke på konsekvenserne. Derfor skal vi “kede Skywalker ud af Lillebælt” ved at være så kedelige for ham som muligt, så han forlader området og kan finde sit naturlige levested med andre delfiner og en mulig mage.

Chandra Simanowsky bemærker, at mange Lillebælt-brugere er uforberedte på, hvordan de skal opføre sig i nærheden af Skywalker, og at det ofte fører til, at folk handler i affekt.

– Vi vil også gerne opleve ham, er nysgerrige, bliver glade, spændte og handler i affekt. Det gør man især, når man naturligt er uvidende, fordi det jo ikke er vores hverdag, at der er delfiner i Lillebælt. Eller for eksempel glemmer det hurtigt, fordi man er blevet så overrasket.

Hun opfordrer derfor til bedre information og vejledning, så folk på forhånd ved, hvordan de skal forholde sig til en delfin. Hun har set mange eksempler på uvidenhed, der kunne have været undgået med den rette vejledning.

– Jeg har oplevet, at mange gerne ville have vidst på forhånd, hvordan de forholder sig til en delfin, fortæller hun.

Derfor har hun sammen med Miljøstyrelsen i 2022 udviklet en guide til bådejere, kajakroere, SUP-brugere og robådsejere, der klart beskriver, hvordan man bør opføre sig for at beskytte både sig selv og dyrene.

Når delfiner stresser: Adfærdens advarselstegn

Et af de mest tydelige tegn på, at Skywalker føler sig stresset, er hans adfærd. “Der er faktisk nogle tegn på, at han føler sig stresset,” forklarer Chandra Simanowsky.

– Han er begyndt at slå helt vildt med halen, klappe med kæben og blæse bobler; det betyder, at man forstyrrer ham.

Denne adfærd viser, at delfinen ikke trives i sin nuværende situation og har brug for mere ro og færre forstyrrelser fra mennesker og både.

Hun har selv været vidne til denne stressende adfærd flere gange. En aften, hvor hun stod på kajen foran Lillebæltværftet, så hun Skywalker lege med en bøje.

– Lige pludselig kom han farende forbi mig helt vildt hurtigt og kastede sig flere gange op af vandet, beskriver hun.

– Først troede jeg, at det var et marsvin, han havde fat i, for han var meget hurtig. Det prøvede jeg, og derefter vidste jeg, hvad han var.

Chandra Simanowsky fortæller dette som en påmindelse om, at selv eksperter kan blive overrasket over delfinens styrke og hastighed. For at hjælpe folk med at navigere i disse situationer har hun også selv udarbejdet nogle specifikke retningslinjer for dem, der færdes på vandet i Lillebælt, som hun lagde op i en Facebookgruppe “Middelfart”, og opslaget er blevet taget særligt godt imod derinde. Til kajakroere, SUP-brugere og robådsejere lyder rådene blandt andet på, at man ikke skal nærme sig delfinen, og hvis Skywalker nærmer sig, bør man holde sig stille og håbe, at han mister interessen.

– Pas på med at nærme dig delfinen flere ad gangen i hvert fald, siger hun.

– Hvis han nærmer sig så meget, at han svømmer rundt om dig, så vær stille og håb, at han mister interessen.

Hun anbefaler også at ro mod kysten, hvis delfinen kommer tæt på, og at man holder hænderne ved sin åre og kajak, selvom det kan være fristende at røre ved ham.

Samme retningslinjer gælder for marsvin, der er hjemmehørende i Lillebælt og har deres mager her. Det er vigtigt at huske, at selvom både delfiner og marsvin kan virke legesyge og nysgerrige, er det bedst for deres trivsel, at vi holder afstand og undgår at forstyrre dem.

Skywalker skal finde sin plads i naturen

Chandra Simanowsky håber, at Skywalker på sigt vil finde sin vej tilbage til sine naturlige omgivelser.

– Som sagt skal vi i princippet kede ham så meget, at han jager, æder fisk og svømmer væk for at finde en mage i stedet for, som er hans naturlige adfærd, forklarer hun.

Hun understreger, at Skywalker skal finde sin plads i en flok, hvor han kan finde en mage, hvilket ikke er muligt i Danmark, hvor der kun er hans familie i Thyborøn.

Der er paralleller til tidligere oplevelser med andre delfiner i danske farvande. Chandra Simanowsky nævner eksempelvis delfinen Delle, der tidligere har opholdt sig i Svendborg og senere svømmede til Travemünde. I forbindelse med dette har Chandra også optrådt i tysk TV.

– Da jeg hørte, at han ville være i Travemünde, efter at han havde været i Svendborg i længere tid, var jeg sammen med flere og lavede et opslag ligesom det i Middelfart-gruppen. Der kom en lille arbejdsgruppe ud af det, hvor vi lavede foldere og plakater, som blev hængt op, og det virker, som om at selvom Delle stadig er i Travemünde, så ser folk ham fra land og behandler ham ordentligt. Jeg har ikke hørt noget negativt om, at nogen ikke sejler ordentligt omkring ham, fortæller hun.

Ønsker at skabe forståelse

En vigtig del af Chandra Simanowskys arbejde er også at skabe en forståelse blandt folk for, hvordan de bedst håndterer møder med delfiner og marsvin, uden at anklage eller skabe konflikt.

– Jeg er ked af, at der er mange, der anklager hinanden, også i forbindelse med hvalturisme, hvor vi handler i affekt, siger hun.

– Derfor lavede jeg et opslag, hvor jeg forklarede, hvad der sker. Jeg vil ikke anklage, og det er vigtigt, at vi ikke skælder og anklager hinanden ud for at sejle forkert. Derfor prøvede jeg også at lave et fagligt opslag; det skal gerne skinne igennem.

Hun håber, at folk vil tage hendes råd til sig og handle med omtanke, når de færdes i Lillebælt, og nævner at det handler om at beskytte både dyrene og os selv, så vi kan nyde de fantastiske skabninger uden at gøre skade.

For mere information henviser Chandra til Miljøstyrelsens hjemmeside og Facebookgruppen “Delfiner i Danmark”.