Mandag klokken 15:00 blev Gammel Havn i Fredericia et centrum for festligheder, da de første af de 57 skibe i årets Fyn Rundt kapsejlads ankom. Med rekordmange deltagere tiltrak begivenheden et stort publikum, der var klar til at nyde den varme sommerdag og de mange aktiviteter, som var arrangeret på kajen.
Folk stimlede sammen på kajen, mens skibene kom ind. Der var opsat boder, hvor man kunne købe lækre snacks og drikkevarer. Her kunne man forsyne sig med alt fra is og grillede pølser til friskpresset juice og kaffe. Atmosfæren var fyldt med latter og samtale, mens folk nød maden og drikkevarerne.
For dem, der ønskede lidt ekstra underholdning, var der masser at tage sig til. En udstilling af smukt vedligeholdte veteranbiler tiltrak mange nysgerrige blikke, og flere benyttede lejligheden til at tage et nostalgisk kig tilbage i tiden. Minigolfbanen var også populær, især blandt børnene, der ivrigt konkurrerede om at få den bedste score.
Musikken var en anden stor attraktion. Lyden af sømandsviser og fællessang fyldte luften og skabte en autentisk maritim stemning. En gruppe musikere underholdt publikum med traditionelle sange, som mange sang med på, hvilket skabte en følelse af fællesskab og samhørighed.
Det første skib, der ankom fra Bogense, startbyen for kapsejladsen, var Hjalm fra 1901. Skibet blev mødt med stor begejstring fra publikum, der klappede og tog billeder, da det majestætisk gled ind i havnen. Efter Hjalm fulgte en række andre imponerende skibe, der alle blev hilst velkommen med samme varme modtagelse.
Fredericia har ikke haft besøg af Fyn Rundt siden 2019, og gensynet blev fejret med manér. Normalt plejer ruten at inkludere Middelfart, men i år havde arrangørerne valgt at ændre ruten til fordel for Fredericia. Denne ændring blev mødt med stor glæde fra de lokale, som ivrigt tog imod de besøgende skibe og deres besætninger.
Som skibene lagde til kaj, kunne man mærke spændingen og energien blandt besætningerne, der udvekslede historier og erfaringer fra dagens sejlads. Mange af disse skibe har en lang historie bag sig, og deres deltagelse i Fyn Rundt er en hyldest til både deres håndværksmæssige skønhed og de dygtige sejlere, der fører dem.
Traditionen foreskriver, at deltagerne i Fyn Rundt, plejer at gå til lands efter ankomsten og gå rundt i byen, hvor de sandsynligvis kommer forbi restaurationer som nyder godt af begivenheden. Derefter går turen til køjs inden, at en ny dag på vandet venter forude.
Tirsdag morgen klokken 10:00 går turen videre for skibene, der sætter kurs mod Assens. Inden da har besætningerne tid til at forberede sig og nyde morgenen i Fredericia. Byen havde virkelig gjort en indsats for at gøre deres besøg mindeværdigt, og mange af deltagerne udtrykte deres taknemmelighed over den varme modtagelse, de havde fået.