Foto: Søren Malmose

Fredericia står på tærsklen til at blive Danmarks epicenter for musicals, når den første udgave af Fredericia Musical Festival løber af stablen fra den 16. til den 18. august. Festivalen, der arrangeres i samarbejde med Fredericia Musicalteater, Den Danske Scenekunstskole og Dansk Musical Branche Forening, byder på en række begivenheder, herunder koncerter, teaterforestillinger, workshops og et særligt Musicalens Folkemøde.

Teaterdirektør Thomas Bay er en af de drivende kræfter bag Fredericia Musical Festival. Han har en klar vision for festivalen og ser store muligheder i denne nye tradition for at cementere Fredericias position som Danmarks epicenter for musicals. Bay er dybt engageret i at udvikle og fremme musicalgenren i Danmark og ser festivalen som en enestående mulighed for at skabe en platform, hvor både borgere og gæster kan få et unikt indblik i musicalens verden.

– Tanken er, at folkemødet skal understøtte, at Fredericia har fået statsuddannelsen for musicalen og har statsfinansieret teater. Det, vi håber, er, at vi kan få et publikum og få borgerne tættere på og opleve lidt bagom. Man går altid bare ind og ser en forestilling, men dette kan være med til at booste genren og vise den frem på en anden måde og vise, hvad det drejer sig om. Der er paneldebatter og koncerter samt gratis visninger i Panorama, siger Thomas Bay.

Festivalens placering i hjertet af Danmark er også en vigtig del af konceptet. Fredericia, som ligger centralt i landet, er let tilgængelig for besøgende fra alle regioner, hvilket gør det muligt for festivalen at tiltrække et bredt publikum. Denne geografiske fordel understøtter også byens status som Danmarks musicalcentrum. Byens centrale placering gør det ikke kun praktisk for deltagerne, men symboliserer også Fredericias rolle som samlingspunkt for musicalgenren i Danmark.

– Det er et led i tanken om, at vi ligger i centrum af Danmark – det er indiskutabelt. Vi er statsstøttet to gange, og derfor skal vi have noget a la dette. Der skal lyde tak til Trekantområdets kulturstøtte, og vi håber, det udvikler sig til at blive større. Der er stor opbakning i branchen. Håbet er, at vi starter med det ene år og håber, vi udvikler det større. Mange af disse møder er der i Danmark, både med klima og kultur, og jeg synes, det er oplagt med musical i Fredericia, forklarer Bay.

Thomas Bay. Foto: AVISEN

Fredericia er central for musicals

Fredericia Musical Festival skal være med til at vise, hvorfor byen har en så central rolle inden for musicalgenren i Danmark. Festivalen fremhæver Fredericias unikke position som den eneste danske by med både et musicalteater og et musicalakademi. Dette særlige setup har gennem årene gjort Fredericia til et naturligt centrum for udvikling og fremme af musicalgenren. Ved at arrangere denne festival, får byen mulighed for at demonstrere sin ekspertise og dybe engagement i musicalens kunstform. Festivalen vil således fungere som en platform, hvor Fredericia kan fremvise sine mange års erfaring, talent og dedikation til musicalgenren, og derved cementere sin status som et kulturelt fyrtårn i Danmark.

– Vi har drevet genren i 24 år, fordi vi har uddannelsen og anerkendelsen omkring teatret, da det er statslig finansieret. Vi har ansvaret for at invitere borgerne ind, og det er en fed kunstform, fordi den appellerer bredt. Det er ikke bare niche, hvor det er smalt, og det matcher alle, siger Thomas Bay.

Festivalen byder også på debatter, der vil dykke ned i musicalens betydning og potentiale. Disse diskussioner vil samle eksperter, kunstnere og publikum for at udforske, hvordan musicalgenren kan udvikle sig og hvilke værdier den kan tilføre både kulturelt og socialt. Debatterne vil tage fat på emner som musicalens rolle i samfundet, dens evne til at skabe fællesskab og dens potentiale for at tackle aktuelle temaer og udfordringer. Ved at inkludere sådanne diskussioner håber festivalen at inspirere til ny tænkning og innovation inden for genren, samt at øge forståelsen for musicalens brede appel og kunstneriske værdi.

– Der vil være debatter om, hvad kunstformen kan, og hvad den har af værdi for en by. Hvordan det er at være kulturdriver for en by, der ikke er København, og vi prøver at være så brede som muligt. Både koncerter, debatter og et specielt musicalkor. Der er også rundvisninger på akademiet og på teatret samt børneaktiviteter, siger Bay.

Samarbejde er en nøgle

Thomas Bay understreger vigtigheden af samarbejde og fællesskab i festivalens gennemførelse. Han fremhæver, hvordan samarbejdet mellem Fredericia Musicalteater, Den Danske Scenekunstskole og Dansk Musical Branche Forening er afgørende for festivalens succes. Disse tre aktører, som alle har dybe rødder i musicalverdenen, bringer forskellige perspektiver og kompetencer til bordet, hvilket beriger festivalen og sikrer en bred vifte af aktiviteter og oplevelser.

– Vi er tre aktører, der brænder for musicals. Det er oplagt at gå sammen, og kommunen er med. Vi ligger alle i den samme by, og brancheforeningen vil gerne have, at vi inviterer alle, og vi vil gerne lave det stort også. Tanken er, når vi er disse institutioner, at vi laver det sammen, da vi ligger i Fredericia og alle sammen ser en fed værdi i det, siger Thomas Bay.

Med stor entusiasme ser Thomas Bay frem til festivalens potentiale og dens fremtidige udvikling. Han er optimistisk omkring festivalens evne til at vokse og blive en fast tradition i Fredericia, der år efter år kan tiltrække både lokale og internationale gæster. Bay understreger, at det er vigtigt at dele viden og erfaringer inden for branchen for at sikre kontinuerlig udvikling og fornyelse.

– Jeg håber, at det bliver noget, folk glæder sig til og deltager i fremadrettet også. Hvis man skal udvikle noget, så duer det ikke, at vi putter for os selv med tingene; vi skal dele viden med hinanden, samarbejde og være fælles om det. Hvis der er noget, vi er gode til i Fredericia, er det at være fælles om tingene og være fælles om projekterne – det er noget, vi skal være fælles om i musicalbranchen også, slutter Thomas Bay.

Programmet til eventet vil løbende blive offentliggjort. Følg med omkring det på dette link.