Danmarks første store tekstilprojekt, ReSuit, har på tre år udviklet processer, der kan omdanne polyester i tøjaffald til nye råmaterialer og defineret nye standarder for fremtidens cirkulære tøjdesign.
Mere tøj designet til genanvendelse og nye teknologier, der kan omdanne tøjaffald til nye tekstiler. Det er hovedambitionerne i tekstilprojektet ReSuit, der i tre år har arbejdet på at udvikle nye løsninger i et partnerskab, der tæller både forskere, designspecialister, adfærdseksperter samt tekstil-, mode- og genanvendelsesvirksomheder.
– ReSuit er det første store tekstilprojekt, hvor aktører på tværs af brancher og fagligheder er gået sammen om løsninger til den grønne omstilling af tøj- og tekstilindustrien. Opgaven er kompleks, men vi er nået længere, end vi havde turdet håbe på. Og vi har vist, at store, tværfaglige partnerskaber er vejen frem i den grønne omstilling, fortæller projektleder Jeppe Holmehave fra Teknologisk Institut.
Ny proces omdanner gammel polyester til ny
Et vigtigt fokus i projektet har været polyester, som på verdensplan udgør over halvdelen af alle tøjfibre. I samarbejde mellem Aarhus Universitet, tyske Fraunhofer og Teknologisk Institut er der udviklet to processer til genanvendelse af tøjaffald.
Den ene, en såkaldt dissolution-proces, kan behandle tøjaffald, så polyesteren skilles ud og renses for farve- og tilsætningsstoffer. Resultatet er genanvendt polyester (rPET) i så god en kvalitet, at det kan indgå i ny polyester. Helt konkret er det lykkedes at spinde ny polyestertråd med 40 procent rPET.
Teknologien til at genanvende polyester er stadig under udvikling, men allerede nu ser det ud til at kunne lade sig gøre med et markant mindre miljøaftryk. Dermed kan det bane vej for tekstil-til-tekstil genanvendelse af polyester.
Komplekst tøjaffald omdannes til råmaterialer
Den anden proces er en potentiel løsning til, hvordan komplekst tøjaffald kan genanvendes – altså tekstiler, der er så sammensatte og forarbejdede, at de i dag regnes for at være uegnede til genanvendelse.
I ReSuit er der kørt vellykkede forsøg, hvor tøjaffald under påvirkning af varme og tryk, også kaldet hydrotermisk likvefaktion (HTL), omdannes til en bio-olie, der kan opgraderes til kemiske byggesten for produktion af brændstof og nafta. Polyesterdelen i det blandede tøjaffald bliver omdannet til såkaldt tereftalsyre (TPA), som er den primære byggesten i polyester.
– HTL har vist sig at være en effektiv metode til at genanvende det sværest tænkelige tekstilaffald. At vi rent faktisk kan omdanne netop dét til nye råmaterialer er et gennembrud. Prisen for materialerne skal være konkurrencedygtig, og vi forventer, at yderligere opskalering og forbedring af teknologierne vil bane vej for cirkulære råmaterialer, der kan konkurrere på markedet, fortæller lektor Patrick Biller fra Institut for Bio- og Kemiteknologi ved Aarhus Universitet.
Nye standarder for cirkulært tøjdesign
Sideløbende med det teknologiske udviklingsarbejde har BESTSELLER, Designskolen Kolding og tekstilservicevirksomheden Elis arbejdet på at sætte nye standarder for tøjdesign, der har længere levetid hos forbrugeren og kan blive genanvendt, den dag tøjet kasseres. Et konkret resultat af arbejdet er BESTSELLERS cirkulære designguide, der skal inspirere både BESTSELLERS egne brands og den øvrige tekstilindustri til at tænke og handle i nye baner, der forlænger tøjets levetid og gør tøjet nemmere at genanvende. Blandt andet sælger BESTSELLER nu tøjkollektioner designet efter principperne i designguiden.
– I BESTSELLER er vi fuldt bevidste om modeindustriens udfordringer, men vi har også størrelsen og kompetencerne til at være en del af løsningen. Derfor gik vi ind i ReSuit med åbne øjne og med en forståelse for, at innovation spiller en afgørende rolle i omstillingen af modebranchen til en mere bæredygtig industri. Innovation er bedst i samspil med andre aktører. Derfor er ReSuit et unikt projekt, der tager en holistisk tilgang til problemet ved at se på alle faser af tøjets livscyklus – fra designfasen til brugsfasen og genanvendelsesfasen. Dette fokus på hele processen er afgørende for at skabe en mere bæredygtig fremtid inden for modebranchen, fortæller Camilla Skjønning Jørgensen, Materials & Innovation Manager hos BESTSELLER.
ReSuit er støttet af Innovationsfonden og er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Fraunhofer, Crossbridge Energy, BESTSELLER, Elis, Behave Green og Designskolen Kolding.