Dansk Industri trækker nu sin støtte til en aftale, der ellers skulle reducere antallet af studiepladser på danske universiteter. Aftalen, der blev indgået i 2023, havde til formål at skære ti procent af universitetspladserne med håbet om at få flere unge til at vælge professionsuddannelser som sygeplejerske, lærer eller pædagog. Men DI mener, at aftalen går i den forkerte retning, da erhvervslivet har brug for flere højtuddannede, ikke færre.

Ifølge DI viser beregninger, at hvis man skal opnå de ønskede reduktioner, vil det kræve en nedskæring på over 15 procent af studiepladserne i 2025, hvilket overskrider den oprindelige plan. Dette skaber bekymring i erhvervslivet, som i stigende grad oplever mangel på kvalificeret arbejdskraft, især inden for it-branchen.

Flere universiteter, som Copenhagen Business School (CBS) og IT-Universitetet i København (ITU), deler DI’s bekymring. De påpeger, at det er paradoksalt at skære ned på uddannelser, der har lav ledighed og stor efterspørgsel på deres kandidater, især når erhvervslivet råber på flere højtuddannede specialister.

It-branchen, der allerede mangler tusindvis af it-specialister, står over for endnu større udfordringer, hvis studiepladserne reduceres yderligere. Hos it-virksomheden Atea har man allerede måtte tage sagen i egen hånd ved selv at uddanne arbejdskraften, men dette er ikke en holdbar løsning på længere sigt, skriver TV 2 Nyheder tirsdag.

Med DI’s tilbagetrækning af støtten til aftalen står politikerne overfor at skulle revurdere uddannelsesreformen, som nu er under pres fra både erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner