I lyset af den seneste diskussion om Tøjhusets fremtid i Fredericia Kommune har Karsten Byrgesen, løsgænger og medlem af Kultur- og Idrætsudvalget, delt sine tanker om emnet. Byrgesen er stærk fortaler for at bevare kommunens engagement i driften af spillestedet. Han ser det som en kommunal opgave at drive stedet. Det er trygt, at kommunen er hovedsponsor, slår han fast.

Tøjhuset har spillet en rolle i en større dansk kartelsag, hvor 10 spillesteder blev undersøgt. Forleden konkluderede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at spillestederne havde begået store overtrædelser, men samtidig, at der ikke kunne rejse en sag, idet styrelsen manglede ressourcer. Derfor blev det til en indskærpelse over for alle 38 spillesteder i stedet. Det fik 2. viceborgmester Susanne Eilersen til at sige, at man i Fredericia, nu hvor indskærpelsen er modtaget, og hvor Tøjhusets leder skifter job, skal kigge på Tøjhusets konstruktion.

Den opfattelse deler Karsten Byrgesen ikke. Han mener, at det skal fortsætte som det er, og påpeger samtidig, at der er indgået en ny aftale om driften af både Tøjhuset og Eksercerhuset.

– Jeg mener i virkeligheden, at driften som den er nu, ligger hensigtsmæssigt. Der er en tryghed i, at kommunen, der er en reel hovedsponsor, holder det hold i hanke og vi har et godt engagement i det. Der er ikke noget, der pludselig går den forkerte vej, fordi der kan blive udfordringer med private virksomheder. Der er en hårfin beslutning og det forstår jeg. Vi har en god balance i Fredericia. Jeg ser frem til efter sommerferien at diskutere sagen i udvalget også, så vi alle har det godt med det, vi laver. Vi har haft sagen i byrådet også, og der blev det håndteret med en ny ti-årig aftale med Tøjhuset og Eksercerhuset, siger Byrgesen.

Vigtigt med ansvarlighed og gennemsigtighed i driften

Han understreger dog vigtigheden af ansvarlighed og gennemsigtighed i driften af Tøjhuset i lyset af kartelsagen fra de 10 spillesteder. Det er afgørende for kulturlivet i byen, at reglerne følges nøje, siger han, men ellers ser han frem til, at der findes en afløser for stedets hidtil daglige leder og booker, Sune Rasmussen, som har fået et andet job.

– Det er vigtigt, at en leder ved, hvad ansvaret er og hvem lederen refererer til, og at man følger reglerne. Der skal ikke være slinger i valsen. Det skaber dårlige historier for byen, og det vil være ærgerligt, når mange synes om vores kulturliv, så det er fint med rapporten fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der definerer, at der er en hårfin grænse. Det minder os om, at vi skal gøre tingene rigtigt, siger Byrgesen.

Kunstnere og musikere spiller en central rolle i denne sammenhæng og skal beskyttes mod potentielle risici, siger den fredericianske politiker, og fremhæver, at det er afgørende at sikre et trygt og støttende miljø for de kreative kræfter, der bidrager til Tøjhusets succes. Uden beskyttelse og støtte kan kunstnerne og musikerne blive udsat for usikre arbejdsvilkår, økonomiske risici og manglende muligheder for at udfolde deres talenter.

– Derfor er det netop godt at minde spillerne på området om, at vi skal tage hensyn. Det er musikerne, der skal betale prisen. Jeg mener ikke, at der er fundet beviser for, at der er sket noget ulovligt over for de kreative folk, men det er en risiko, der er der, og den skal vi tage fat på. Det er kunstnerne, der skal melde tilbage, hvis der er noget. Det er sundt, at nogen holder øje, siger Byrgesen.

Karsten Byrgesen. Foto: AVISEN

Vigtigt med et mangfoldigt kulturliv – det må gerne koste, selvom der spares andre steder i det kommunale budget

Den bredere betydning af kulturelle tilbud for borgerne i Fredericia og vigtigheden af mangfoldighed i kulturlivet er vigtig, siger Byrgesen og påpeger, at et rigt og varieret kulturliv er med til at skabe en levende og attraktiv by, hvor alle borgere, uanset alder og interesser, kan finde noget, der appellerer til dem. Mangfoldighed i kulturtilbuddene sikrer, at forskellige grupper i samfundet kan føle sig inkluderet og repræsenteret. Dette kan omfatte alt fra museer og teaterforestillinger til musikarrangementer og sportsbegivenheder. Derfor ser han ikke et problem i, at kommunen giver en klækkelig sum penge til kulturen i en tid, hvor der skal spares penge.

– En af de vigtige søjler vi har, er at sørge for, der er kultur til borgerne. Det er alt fra et museum til dem, der kaster med bolde og andre arrangementer, man kan samles om. Det koster penge, og det er jeg sikker på, at borgerne synes er okay. Jeg er ikke med, hvis det er en lille kulturelelite, men det skal være mangfoldigt, hvor mange kan se sig selv i det. De eneste utilfredse med konstruktionen af Tøjhuset er Dansk Folkeparti, og hvorfor de er det, ved jeg ikke. Men det er de eneste, jeg har hørt være utilfredse med det, afslutter Byrgesen.

Med Karsten Byrgesens synspunkter i baghovedet fortsætter debatten om Tøjhusets fremtid, og om hvordan Fredericia Kommune bedst kan balancere mellem at tilbyde kulturelle oplevelser og sikre en ansvarlig forvaltning af kommunens midler.