Presset på Torben Østergaard-Nielsen, der er blandt ejerkredsen hos den udskældte virksomhed, Nordic Waste, stiger. Nu går ministeren ind i sagen.
Balladen omkring miljøkatastrofen i Randers med det forurenede jord hos Nordic Waste fortsætter. Imens parterne i sagen ikke kan blive enige om, hvor ansvaret er placeret, så er ministeren på området nu gået ind i sagen, der i sidste ende har store konsekvenser for miljøet.
– Krisen er stadig i sin mest akutte fase.
Det er konklusionen fra Miljøminister Magnus Heunicke (S) efter en briefing til parlamentarikere om den kritiske situation ved Nordic Waste nær Randers. Her truer forurenet jord med at glide ind i Alling Å, der strømmer ud i omkringliggende fjorde og hav.
– Jordlaget bevæger sig konstant med omkring 40-50 centimeter i timen, og det drejer sig om to millioner ton jord. Vi har aldrig set lignende tilfælde, siger han.
Der er også gået jura i sagen, for imens entreprenørerne hos Nordic Waste gik på juleferie den 19. december 2023, kæmpede kommunen videre. I en pressemeddelelse skriver virksomheden dog, at det var kommunens ønske at overtage, da forureningen var udenfor virksomhedens område nu. Den overbevisning deler Randers Kommune dog ikke. Men ministeren ønsker ikke flere slagsmål i pressen. Han ønsker handling.
– Vi befinder os på et juridisk ukendt område. Vores jurister arbejder utrætteligt med støtte fra Kammeradvokaten, siger Magnus Heunicke. Han tilføjer, at der arbejdes gennem weekenden og handling vil ske, så snart juristerne signalerer klarhed.
Påbuddene vil kræve, at Nordic Waste deltager i oprydningsarbejdet og yder økonomisk sikkerhed for de stigende udgifter, som Randers Kommune har betalt indtil videre.
Uoverensstemmelser om håndtering Randers Kommune venter på påbuddene, mens der er opstået en konflikt mellem Nordic Waste og kommunen omkring jordskredets håndtering.
Mens kommunen står med en stor opgave, mener Nordic Waste ikke, at de har unddraget sig ansvaret. Efter længere tids tavshed udsendte Nordic Waste, ejet af Danmarks sjetterigeste person, Torben Østergaard-Nielsen, en pressemeddelelse fredag.
– Vi mener, at vores handlinger blev foretaget i samarbejde med Randers Kommune. Vi anser ikke os selv for pludseligt at have forladt arbejdet, udtaler Nordic Waste i en pressemeddelelse.
Virksomheden nævner et nyligt møde med Randers Kommune for at klarlægge misforståelser og øge samarbejdet.
– Vi ønsker at være en del af enhver konstruktiv løsning på denne beklagelige situation, udtaler Nordic Waste, som dog ikke kommenterer på de kommende påbud eller det økonomiske ansvar.
Uenighed om situationens fremstilling Randers Kommune undrer sig over Nordic Waste’s udlægning.
– Vi genkender ikke det fremstillede i pressemeddelelsen. Men det er bemærkelsesværdigt, at Nordic Waste ikke afviser ansvaret for den store krise, siger Randers’ borgmester Torben Hansen (S).
Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt har en anden opfattelse end Nordic Waste.
– Jeg var til stede den 19. december, da de forlod området, og jeg deler ikke deres synspunkt. Det er faktuelt, at Nordic Waste forlod stedet, og Randers Kommune måtte overtage ansvaret for at afværge katastrofen. Det var en kritisk situation, som udviklede sig over tid, og vi arbejder stadig på at afværge katastrofen, tilføjer han.
Kommunaldirektøren tilføjer, at virksomheden gentagne gange er blevet mindet om sit oprydningsansvar, men at dialogen har været sparsom.
Både han og borgmesteren er dog glade for, at Nordic Waste nu offentligt tilbyder samarbejde med Randers Kommune, en mulighed de agter at udnytte.
– Vi ville have foretrukket, at virksomheden havde påtaget sig sit ansvar fra begyndelsen, som de er pålagt ifølge miljølovgivningen. Men nu står vi overfor en stor udfordring, så vi må se fremad, siger kommunaldirektøren.
Han bemærker, at arbejdet fortsætter døgnet rundt for at forhindre katastrofen, og at Randers Kommune vil fortsætte med at støtte i oprydningsarbejdet, såfremt Nordic Waste bidrager aktivt.