I august 2023 tog personalet på Kobbelgaarden den 25-årige Sandra med til en musikfestival. Dagen efter fik hendes mor og papfar besked om, at hun havde fået solskoldning, men at det blev håndteret. Da de senere så omfanget af forbrændingerne, der gik op ad begge arme, blev de chokerede. Sagen har nu endeligt ført til, at de har politianmeldt institutionen. Samtidig ønsker de at gøre opmærksom på problemerne på Kobbelgården, da de mener, der er problemer af betydning på stedet.
Den seneste uges omtale af et påbud fra Regionstilsyn Syd får nu flere til at henvende sig til medier og myndigheder med deres oplevelser. Birgit og Frank Gregersen vælger nu at stå frem med deres oplevelse, da de er meget bekymrede for Sandra, der har Downs syndrom.
– Sandra er helt afhængig af, at der er ansvarlige voksne omkring hende, der passer på hende. Hendes mentale alder svarer vel til et barn på 2-3 år. Så hun kan slet ikke reagere på ting eller fortælle om det selv. Den måde personalet har behandlet min papdatter på, er jeg stærkt utilfreds med, fortæller Frank Gregersen.
Birgit forklarer, at parret har været meget forsigtige med at sige noget til personalet, fordi de gerne vil have, at der er en god stemning for Sandras skyld. Men samtidig kan de ikke glemme, hvad der skete på et bosted i Vejle, hvor en ung kvinde døde efter at være blevet udsat for kogende vand. For Sandra har boet dette sted. Nu er Birgit og Frank så desperate, at de mest af alt håber på en flytning for Sandra:
– Vi håber virkelig, at hun får lov til at komme på Nymarksvej, hvor der er et nyt sted med en god leder. Det har vi søgt om, og det er det bedste for Sandra. Samtidig vil vi håbe, at der kommer styr på tingene ude på Kobbelgården. For alle beboernes skyld. Vi tror bare ikke selv på det længere, siger Sandras mor.
Frank Gregersen fortæller, at han har arbejdet meget med sig selv for ikke at provokere personalet, som han mener, har været meget nærtagende overfor hans kritik. Blandt andet har de bedt ham om at ændre “retorikken”:
– Jeg har været brandmand. Så det er en del af min natur, at jeg visuelt kontrollerer hjertestartere. Det er bare noget, man gør automatisk. Når jeg så konstaterer, at der er fejl på Kobbelgårdens hjertestarter, så går jeg naturligvis til personalet med det. Her trækker man så bare på skuldrene og siger, at jeg “skal ændre min retorik”. Det er holdningen. Vi er blevet mødt med mange dårlige indstillinger til os som pårørende. Det må jeg sige. Men nu har vi fået nok. Vi vil have Sandra væk fra det sted.
Franks kone, Birgit, er medlem af pårørenderådet på Kobbelgården, og hun synes slet ikke, at der lyttes til de pårørende. Frank Gregersen er også af den opfattelse, at der er mange beboere, der ikke har det godt på stedet:
– Vi kan jo ikke nævne navne. Men man lærer andre beboere at kende, når man kommer der fast. Vi har set masser af dårlige eksempler. At der sidder en i lang tid uden aktivitet, eller en der har tisset i bukserne, uden at der sker noget. For mig er det helt uacceptabelt. Der er en grund til, at de nu har fået et påbud.
Parret har den opfattelse, at de forbrændinger Sandra fik, ikke blev håndteret professionelt. Derfor har de nu valgt at politianmelde hændelsen. Men det uddyber de også med, at de har fundet ud af, at det aldrig blev registreret som en utilsigtet hændelse:
– Når den slags sker, skal det jo indberettes. Men her fik vi bare at vide, at det var fordi, det havde man ikke lige nået. Så nu er vores tillid fuldstændig væk. Sandra har krav på, at hun får en forsvarlig omsorg. Vi kan ikke have hende her, for så skal vi sige vores jobs op. Derfor er vi helt afhængige af, at hun er et godt og trygt sted. Og efter vores opfattelse, er det ikke Kobbelgården, slutter parret.
Den almene utryghed ved flere af personalemedlemmerne, men ikke mindst ledelsen, har Frank Gregersen henvendt sig til formanden for Senior og Socialudvalget, Søren Larsen (A), tilbage i august, hvor han beskrev episoden med Sandra. Sandras far havde inden da kontaktet forvaltningen, men Frank Gregersen ville være sikker på, at udvalgsformanden også fik beskeden om, hvad der var sket. Larsen fik beskeden pr. mail i august.
Søren Larsen bekræfter, at Frank Gregersen to gange har kontaktet ham vedrørende papdatteren Sandra, nemlig i slutningen af august og i december.
– Det er blandt andet med baggrund i mine samtaler med Frank, at vi fik afsat 500.000 kroner til en analyse af området, så vi har handlet på henvendelsen rent politisk, siger Larsen.
Udvalgsformanden forstår godt, at ægteparret Gregersen er frustreret over oplevelserne med Sandra.
– Det er også derfor, at vi har handlet på det, da det gør indtryk på mig. Vi er optaget af, at vores pleje og omsorg af borgerne skal være i trygge og ordentlige rammer, og at vores personale udfører deres arbejde på et højt, fagligt niveau. Efter min mening har vi et dygtigt og engageret personale, men der har været nogen uheldige episoder, som har vi har reageret på, siger Søren Larsen.
Som politiker modtager Larsen jævnligt borgerhenvendelser. Han gør hvad, der står i hans magt for at reagere på dem.
– Det jeg altid gør, når jeg modtager henvendelser er, at jeg går til vores direktør for området med mine henvendelser. Så vender hun retur med en forklaring til mig efterfølgende, og så afhænger det af den enkelte hændelse, hvad der videre sker. Jeg tager alle henvendelser seriøst, og sørger altid for at reagere på dem, understreger Søren Larsen.
Foruden de afsatte midler til en analyse af det specialiserede voksenområde, er der kommet et andet tiltag ud af Søren Larsens dialog med Frank Gregersen.
– Jeg har bedt forvaltningen inddrage Franks kone, Birgit, i det arbejde der er i forbindelse med udarbejdelsen af analysen af kvaliteten af det specialiserede voksenområde. Hun har med sin erfaring en god viden inden for området, og det viser, at vi hellere end gerne lytter til de borgere, som henvender sig til os, siger Søren Larsen og slutter med at understrege, at det er vigtigt med en god og en omsorgsfuld pleje, udført på et højt fagligt niveau af dygtige og engagerede medarbejdere, og som samtidig skaber tryghed ved de pårørende.
Sagen om Sandras oplevelser på Kobbelgården er nu anmeldt til Sydøstjyllands Politi.