Fra at man sad og “gemte” sig, mens man strikkede i 90’erne, er det nu blevet en trend. Det nyder VegaGarn i Vendersgade i Fredericia godt af. Indehaver Tina Flindt Prytz-Madsen fortæller, at mange er begyndt at strikke for at abstrahere fra hverdagens stress.
Tina Prytz-Hansen er på flere måder på hjemmebane i butikken i Vendersgade. Hun har altid kunnet lide at strikke, og faktisk har hun tidligere haft en læreplads i lokalet, der i dag huser VegaGarn. Hendes far havde skaffet hende en læreplads i Provinsbanken, men bankverdenen var dog ikke noget for Tina, og hun søgte derfor andre veje, som nu har ført hende til at drive VegaGarn, som nyder godt af tidens trends.
Strikning har boomet blandt de helt unge og yngre generationer i flere år efterhånden. Internettet bugner med opskrifter, og det er lige til at gå til som helt “grøn” med strikning.
Det betyder travlhed i garnbutikker som VegaGarn, hvor Tina og hendes team står klar med råd og vejledning. De kan komme med råd til, hvad man skal købe for at komme i gang, men de er også ajour med hvilke farver, som trender i garnverdenen.
– Vi kigger lidt hen mod 70’er og 80’er mode nu. Der kommer nogen efter flowerpower og neonfarver. Det kan man sagtens kombinere med en rolig farve, siger Tina Prytz-Madsen.
Når noget er strikket, er det noget andet, end når man “bare” har købt eksempelvis tøj i en butik. Tina kommer med et konkret eksempel på det.
– I Norge har de det man kalder slow fashion. En undersøgelse viser, at hvis man køber tøj, bruger man det måske tre gange og så bruger man det ikke igen. Har man lavet det og strikket det, bruger man det måske 100 gange – det er slow fashion. Den kan være moderne i mange år sådan en sag. Når det er noget hjemmelavet giver det en anden følelse, siger hun.
Ligesom i andre brancher er dyrevelfærden noget VegaGarn går op i. De vil ikke have garn, der kommer fra et dårligt dyreliv.
– Vi går meget op i dyrevelfærd – vi tager ikke garn ind, der ikke har dokumenteret, at de har et godt dyreliv. Man kan også mærke på det, hvis garnet kommer fra et dyr, som ikke har haft det godt, siger Tina Prytz-Madsen og kommer ind på kundernes syn på det:
– Nogen går op i det, men for os betyder det noget at de har haft det godt, slår hun fast.
Før i tiden var det mere den ældre generation, som strikkede og det var en typisk bedstemor-ting med en strikket trøje i akryl.
– Sådan gør man ikke mere. Dengang lavede “mormor” det i akryl så det kunne komme i vaskemaskinen, men man svedte vildt i det, da huden ikke kan ånde i det materiale. Det er man derfor gået væk fra i dag, og man har ikke noget imod at vaske uld i hånden, forklarer Tina.
Sådan kommer man i gang
Hvis man spoler tiden 10-15 år tilbage, var det uhørt at se kvinder i 20-30 års alderen strikke. Det er ændret i dag, hvor man ser veninder mødes til eksempelvis strikkecafeer.
– Man kan ikke rode med telefonen samtidig, da man bruger begge hænder. Man abstraherer fra det hele. Mange slapper af med det. Fx er det oppe i tiden med, at man skal holde en streak på Snapchat og det kan virke stressende, hvis man gør sådan med 50 personer, fortæller Tina Prytz-Madsen.
Går man med tanken om at starte med at strikke, skal man bare springe ud i det. Det er lige til.
– Man skal finde strikkepinde, noget billigt garn. Det er ligesom når man skal lære at skrive bogstaver. En bluse er noget man kan starte med – når man har lært basis kan man godt det, forklarer Tina.
VegaGarns cvr-nummer blev oprettet den 4. maj 2016. Kiggede man længere tilbage i tiden, ville det have været urealistisk at åbne.
– Vi startede, da det ikke var pinligt at strikke. I 90’erne gjorde man det i en mørk krog for sig selv – sådan er det ikke mere. Der er meget gear til det ligesom med værktøj, som man skal have mere og mere af for at kunne det hele og være med på det seneste nye, slutter Tina Prytz-Madsen.
Tendensen med at strikke afspejles også på internettet og på sociale medier. Der findes blogs med strikkeopskrifter, og på YouTube kan man se tips og tricks i videoer, og på eksempelvis Instagram kan man følge strikkere, der deler ud af opskrifter, viser hvad de har strikket. Derfor er det i dag nemt at komme i gang med at strikke, som kan være med til at give en ro i kroppen i en travl og stresset hverdag. Er man mere til fysiske råd, og mangler man garn, strikkepinde eller andet, så står Tina Prytz-Madsen og teamet klar i Vendersgade 17 i Fredericia.
Strikkecaféer
Faktisk er det at strikke så populært, at der afholdes strikkecaféer. Tidligere på året har VegaGarn i samarbejde med Stillestund Kaffebar afholdt en strikkecafé, som viste sig at være populær.
Man kunne over en god kop kaffe sidde og strikke i de hyggelige omgivelser i kælderlokalet i Norgesgade. Tidligere har VegaGarn også selv afholdt strikkecafé i deres eget lokale i Vendersgade, hvilket vidner om, at man kan nyde den fælles passion for at strikke sammen.
Strikkeopskrift
På VegaGarns hjemmeside, vegagarn.dk, kan man finde forskellige strikkeopskrifter. Der er til både nybegyndere og øvede. En nybegynder kan vælge at lave en “novice sweater” ud fra VegaGarns opskrift, der lyder som følger:
Novice Sweater strikkes oppefra og ned. Det vil sige, at du begynder med at strikke halskanten, derefter bærestykket, derefter kroppen og til sidst ærmerne. Sweateren strikkes i glatstrik, mens kanterne strikkes i rib.
Novice Sweater har et rundt bærestykke. Det dannes ved, at der undervejs strikkes udtagninger på fire omgange jævnt fordelt på bærestykket.
Størrelsesguide og mål
Bemærk, at du kun kan gå ud fra målene i opskriften, hvis strikkefastheden overholdes.
Størrelserne XS (S) M (L) XL (2XL) 3XL (4XL) 5XL svarer til brystmål på omtrent 80-85 (85-90) 90-95 (95-100) 100-110 (110-120) 120-130 (130-140) 140-150 cm. Novice Sweater bør have et bevægelsesrum (positive ease) på 5-10 cm. Det betyder, at hvis du fx måler 90 cm rundt om brystet (mål dig selv med et målebånd), bør du strikke en str. S, som har overvidden 98 cm.
Størrelser: XS (S) M (L) XL (2XL) 3XL (4XL) 5XL
Overvidde: 91 (98) 103 (109) 116 (128) 138 (149) 161 cm
Længde: Målt midt bag uden halsrib = 54 (55) 57 (60) 62 (64) 65 (66) 68 cm
Strikkefasthed: 16 masker x 21 pinde i glatstrik på pind 6 mm = 10 x 10 cm
Vejledende pinde: Rundpind 5,5 og 6 mm (40 og 80 eller 100 cm), strømpepinde 5,5 mm medmindre der bruges Magic Loop-teknik
Garnforslag:
Garnforslag 1: 300 (350) 350 (400) 450 (450) 500 (550) 600 g Jensen fra Isager Yarn (50 g = 125 m) strikkes sammen med 100 (100) 125 (125) 125 (125-150) 150 (150) 175 g Silk Mohair fra Isager Yarn (25 g = 212 m)
Garnforslag 2: 250 (300) 350 (350) 400 (400) 450 (500) 550 g Kos fra Sandnes Garn (50 g = 150 m)