Dansk Folkepartis Susanne Eilersen har foreslået, at Fredericia Kommune gør, hvad de kan for at opretholde Store Bededag som en helligdag, til trods for at et flertal på Christiansborg har valgt at afskaffe den. Men spørger man Susanne Eilersen er det ikke hende, der miskrediterer demokratiet, det er de partier der stemte for at afskaffe Store Bededag.
Tidligere i marts kunne man på AVISEN læse, at medlem af Fredericia Byråd, Susanne Eilersen (DF), har i sinde at stille forslag til, at Fredericia Kommune så vidt muligt skal fastholde Store Bededag lokalt. Dette til trods for, at Kommunernes Landsforening, KL, har meldt ud, at det ikke kan lade sig gøre. Men det giver Susanne Eilersen ikke meget for.
Dansk Folkeparti vil bevare Store Bededag i Fredericia | avisen.nu
– Jeg vil starte med at sige, at det er helt fantastisk, hvor hurtigt KL er rykket ud i denne sag. Det tror jeg ikke, jeg har set før. Det de kom med handlede ikke om Store Bededag, men mere generelt om et meget lignende tilfælde. Meldingen er, at vi ikke som kommunalbestyrelse har rettighed til at give frynsegoder til medarbejdere i kommunen. Det vil også gøre sig gældende for ekstra fridage, siger Susanne Eilersen og fortsætter:
– Jeg er lidt forundret over, at man allerede har fyret sådan op under det. Det var nok, fordi man vidste, at flere ville kigge denne vej. Men det lugter af, at KL agerer politisk og varetager regeringens ærinde og ikke kommunernes. Men vi skal overholde loven, det er klart. Det har jeg også med.
– Men når man kan vedtage at undersøge noget i København, så kan man også i Fredericia, slår Susanne Eilersen fast.
I Middelfart var tre partier ude med samme forslag, som det Susanne Eilersen ønsker at rejse i Fredericia. Men her afviste borgmester Johannes Lundsfryd, som mødeleder for byrådsmødet, at sagerne skulle behandles. Det gjorde han med henvisning til KL’s udmelding.
Byråd afviste at behandle punkter om Store Bededag | avisen.nu
Efter Dansk Folkepartis melding har der været flittig debat i kommentarsporene rundt omkring. Her er der flere der undrer sig over, hvem der så skal passe børn for de mange forældre, der ikke kan få fri. Men det tager Susanne Eilersen med ophøjet ro. Der er nemlig i forvejen en række lukkedage, der ikke falder på almene fridage.
– Der er andre lukkedage vi allerede har, blandt andet mellem jul og nytår, efter Kristi Himmelfartsdag og lignende. Vi ser allerede nu, at der er lukkedage, som vi har bestemt, hvor skal være. Det er klart, at forældrene her skal ud og finde pasning på anden vis, eller at tage fri, siger Susanne Eilersen.
– Dansk Folkeparti har et ønske om, at vi efter et nyt folketingsvalg genindfører Store Bededag. Derfor vil det her alene dreje sig om to år, forhåbentligt mindre. Vi synes, det er vigtigt, at vi fastholder, at det er en lukkedag og en fridag. Derfor ser jeg det ikke som en stor udfordring, forklarer Susanne Eilersen og fortsætter:
– Vi har allerede i dag lukkedage, hvor vi bestemmer, at folk skal finde andre løsninger. Derfor ser jeg det ikke som den helt store forskel til, hvordan vi allerede gør. Derfor ser vi det ikke som andet end en midlertidig løsning, fordi vi jo ønsker at genindføre helligdagen. Derfor synes vi, at man skal holde fast i det som en mini-helligdag, og at overgangen til genindførslen ikke bliver stor.
Det er regeringen og ikke DF der miskrediterer demokratiet
Normalt i dansk politik er det sådan, at en beslutning truffet af et flertal på Christiansborg, til trods for politiske uenigheder, bliver efterlevet ude i kommunerne. I denne sag ønsker Dansk Folkeparti helt at omgøre beslutningen, i hvert fald i det omfang det er muligt. Men alligevel mener Susanne Eilersen ikke, at det er hende, der miskrediterer demokratiet.
– Jeg mener, at det er at miskreditere demokratiet, når man ikke fortæller borgerne, hvad det egentlig er man ønsker i forhold til en helligdag, der har været der i flere hundrede år. At man går til valg – og så en uge efter man har fået borgernes tillid, vil fjerne noget så essentielt for den måde vi ellers har demokrati på i Danmark, hvor vi har helligdage som vi ikke rører ved. Man har slet ikke informeret borgerne om det her, siger Susanne Eilersen og fortsætter:
– Havde man sagt, at man ville gøre det – og så lod vælgerne bestemme, så er det noget andet. Det her er, at man kommer som en tyv om natten. Man siger ét og gør noget andet. På så en markant ting som at fjerne en helligdag fra borgerne, som både er en fridag med familien, men også en tradition, der binder sig op på at være et kristent land. Det er også en stor konfirmationsdag, som man fjerner fra folk. Man laver et indhug i vores kultur og i vores værdier.
– Det burde som minimum være kommet til afstemning på valgdagen, eller som en folkeafstemning. Man ser fuldstændig bort fra fagbevægelsen der stod samlet, en halv million underskrifter fra borgere. Derfor mener jeg, at demokratiet på Christiansborg har lidt et knæk ved det her. Troværdigheden har lidt et knæk, slår Susanne Eilersen fast.
– Demokrati handler også om, at man lytter til borgerne og ikke tager dem som gidsel. Det har man gjort her, lyder det fra Eilersen.
Er det ikke en regerings lod at træffe upopulære beslutninger for Danmarks bedste?
– Jeg mener ikke, at deres argumenter holder. Det her med, at man skal finde penge til forsvaret, det holder ikke en meter. Vi har fået beregninger på, at det alene på skoleområdet og daginstitutioner koster 3 millioner kroner. Det holder jo ikke, at man kan finde de penge, forklarer Susanne Eilersen og fortsætter:
– Argumentet om, at man skulle finde penge, som man tit taler om, det holder simpelthen ikke. Vi ser den største stress blandt befolkningen på grund af arbejde. Nu fjerner man en helligdag med familien, for at arbejde mere. Det hænger ikke sammen.
– I Dansk Folkeparti mener vi, at det her er DNA. Det er dansk kulturarv. Det er helt essentielt anderledes end blot økonomi. Det er hovedpointen. Det rokker ved DNA. Det rokker ved kultur. Det rokker ved de kristne værdier. Det er så stort, at det skulle have været op til borgerne, slår Susanne Eilersen fast.
Efter Dansk Folkepartis udmelding i AVISEN var der opbakning fra Enhedslistens medlem af Fredericia Byråd, Cecilie Roed Schultz. Hun er klar til at bakke op om forslaget, når det kommer i byrådssalen. Det glæder Susanne Eilersen.
– Jeg hilser det meget velkomment. Det har jeg sagt til Cecilie, at jeg er glad for. Det er også det vi så på tværs af folketingssalen, at uanset hvor vi ellers står, så kan vi finde sammen omkring enkeltforslag også. Det er det fantastiske ved demokratiet, at vi sagtens kan blive enige, uanset om det er i Folketinget eller i byrådet. Det er det fantastiske ved demokratiet i Danmark. Jeg ved, at der har været et godt samarbejde om det på Christiansborg, og det er jeg glad for også gør sig gældende i kommunerne, siger Susanne Eilersen og fortsætter:
– Jeg håber da, at de andre partier bakker op. Jeg håber jo, at hele byrådet bakker op om at undersøge muligheden for at opretholde de her lukkedage. Det her er jo ikke et forslag til at genindføre Store Bededag, for det har vi ikke kompetence til. Men vi kan holde traditionen ved lige lokalt. Så det håber jeg hele byrådet bakker op om.