SUNDHED. Seniorer på cykel kommer oftere alvorligt til skade, og især problemer med balancen under transport af tunge varer er skyld i mange ulykker. Nu sætter Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden ind med en kampagne for at forhindre alvorlige fald blandt ældre cyklister.
Kampagnen »Sikker på cykel – hele livet« skydes i gang i dag og løber de næste tre uger. Formålet er at få seniorcyklisterne til at droppe dårlige vaner, før det går galt.
Og der er grund til bekymring. Antallet af alvorlige cykelulykker blandt ældre er fordoblet på lidt over ti år. Mens cirka 500 cyklister over 65 år kom alvorligt til skade i 2009, rundede tallet hele 1.000 i 2022, viser tal fra Danmarks Statistik.
En ny undersøgelse blandt 1.252 seniorcyklister afslører samtidig, at næsten hver fjerde (23 procent) oplever problemer med at holde balancen, når de cykler med tunge varer og indkøb.
Direktøren i Rådet for Sikker Trafik, Jakob Bøving Arendt, er bekymret og understreger, at problemerne hænger direkte sammen med almindelige aldersrelaterede balanceproblemer. Når man kommer op i årene, bliver balancen nemlig helt naturligt dårligere, og konsekvenserne af ulykkerne er ofte mere alvorlige.
»Et simpelt fald på cyklen kan få store konsekvenser for ens helbred og førlighed. Derfor giver vi nu seniorerne gode råd til, hvordan de kan nyde friheden på to hjul på en sikker måde,« forklarer Jakob Bøving Arendt.
Ét af rådene er helt enkelt: Flyt de tunge varer væk fra cykelkurven foran på styret og ned i cykeltasker bag på cyklen. Ifølge GF Fonden skal der nemlig meget lidt til, før cykelturen bliver markant sikrere. Uddelingschef Helle Nielsen fra GF Fonden peger på, at små ændringer kan forebygge mange alvorlige ulykker.
»Med kampagnen hjælper vi seniorerne til at få fjernet bagagen fra styret og i stedet placere den omme bag på cyklen, hvor de bedre kan holde balancen. Det er en simpel metode, som kan gøre en stor forskel,« siger hun.
Hospitalerne: Tag jeres forholdsregler
Lars Binderup, overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital og formand for GF Fondens Trafikkomité, ser jævnligt alvorlige følger af ældre menneskers cykelstyrt.
»Det er godt, at seniorer cykler og holder sig aktive, men det er også vigtigt at tage sine forholdsregler. Når man er oppe i årene, er man helt naturligt mere skrøbelig. Hvis en 75-årig ryger i asfalten, vil skaden typisk være meget mere alvorlig end hos en 18-årig. Samtidig tager det længere tid at komme sig,« siger han og understreger vigtigheden af, at seniorer øver sig grundigt, eksempelvis på en nyindkøbt elcykel, før de kører ud i trafikken.
Kampagnen kører fra i dag og kan følges på Rådet for Sikker Trafiks sociale medier.
Gode råd til seniorcyklister
Kampagnen giver en række enkle råd, som seniorerne nemt kan følge for at øge sikkerheden på cykelturene:
- Vælg en cykel med lav indstigning
- Husk cykelhjelmen – hver gang
- Brug cykeltasker bag på cyklen til tunge varer
- Sæt sidespejl på cyklen, hvis du har svært ved at dreje hovedet
- Hold dig i god cykelform med balance- og muskeløvelser