POLITIK: Fra 1. juli indføres en forsøgsordning med den såkaldte omvendte fodlænke, som skal beskytte ofre for stalking og partnervold. Forslaget, der oprindeligt kommer fra SF, vedtages endeligt i Folketinget i dag lidt over klokken 10.
Ordningen fungerer ved, at gerningsmanden udstyres med en GPS-fodlænke, der advarer myndighederne, så snart vedkommende nærmer sig offeret. Dermed kan ofret nå i sikkerhed, inden det er for sent.
Hos SF modtages vedtagelsen med glæde, men også med betydelig frustration. Ordningen bliver nemlig kun afprøvet i tre politikredse – Københavns, Nordsjællands og Københavns Vestegns Politikredse. Det betyder, at borgere i blandt andet Syd- og Sønderjylland og Sydøstjyllands Politikreds ikke får adgang til ordningen.
SF’s retsordfører Karina Lorentzen, som står bag det oprindelige forslag fra 2023, er stærkt kritisk over for regeringens beslutning.
– Det her er enormt vigtigt, for at ofrene for partnervold og stalking ikke skal gå og frygte, at de pludselig står ansigt til ansigt med deres plageånd. Det giver dem hverdagen tilbage, fordi gerningsmanden ikke længere kan snige sig ind på dem. Det er præcis det effektive middel, vi har manglet til at håndhæve tilhold, som nogle gerningsmænd desværre bryder gang på gang, siger hun.
Hun henviser blandt andet til en aktuel sag fra Varde, hvor et offer med kommunens og politiets hjælp måtte gå under jorden efter både bortførelse og partnervold:
– Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor ens postnummer skal afgøre ens ret til tryghed. Ordningen er grundigt afprøvet og har fungeret godt i Norge siden 2013. Derfor burde det selvfølgelig være de mest truede ofre, som fik fodlænkebeskyttelsen, siger hun.
SF stillede derfor også et ændringsforslag om at gøre ordningen landsdækkende fra start, men det blev afvist af justitsminister Peter Hummelgaard (S). Han henviser til, at det med det nuværende antal fodlænker ikke vil give mening at indføre ordningen i hele landet fra begyndelsen. Der vil nemlig kun være 15 GPS-fodlænker til rådighed i forsøgsperioden.
– En landsdækkende ordning vil betyde, at der i gennemsnit kun er lidt over én GPS-fodlænke til rådighed i hver politikreds. Dermed ville ordningen give mere begrænsede erfaringer i de enkelte kredse, og det vil efter forsøgsperioden blive sværere at evaluere resultaterne, siger justitsministeren i sit svar til Folketinget.
Han understreger dog samtidig, at intentionen er at gøre ordningen landsdækkende efter forsøgsperioden.
Ifølge lovforslaget træder ordningen i kraft den 1. juli 2025 og skal evalueres efter cirka tre år.