ROCKWOOL har meldt sig ind i Triangle Energy Alliance (TEA), et samarbejde mellem kommuner og virksomheder, der arbejder med at koble energisystemer for at mindske spild og udnytte ressourcer mere effektivt. Med partnerskabet ønsker ROCKWOOL at undersøge mulighederne for at integrere ilt fra brintproduktion i sin egen produktionsproces.
Muligheder i brintproduktion
ROCKWOOL har i flere år arbejdet med at reducere sit energiforbrug og udnytte overskudsvarme fra produktionen. Administrerende direktør for ROCKWOOL Nordics, Frank Ove Larsen, ser en mulig kobling mellem virksomhedens behov for ilt og den voksende brintindustri i Trekantområdet.
– Da jeg besøgte Everfuels brintfabrik i Fredericia sidste år, så jeg en åbenlys mulighed for kobling mellem elektrolyse og vores produktion. Ilt er et spildprodukt fra brintproduktion, og vi har et behov for ilt for at øge effektiviteten i smelteprocessen, når vi producerer stenuld. TEA-partnerskabet er interessant, fordi energi- og produktionsvirksomhederne og kommunerne – ligesom os – har høje ambitioner for at udfase fossile energikilder og råstoffer, siger han.
ROCKWOOL producerer isoleringsmaterialer gennem en smelteproces, der kræver meget høje temperaturer. Ifølge virksomheden kan ilt fra brintproduktion være med til at gøre denne proces mere effektiv.
Tværgående samarbejde om energi
Triangle Energy Alliance samler 34 virksomheder, kommuner og forskningsinstitutioner, der arbejder for at optimere energiforbruget og skabe sammenhæng mellem forskellige energikilder. Ifølge TEA’s bestyrelsesformand, Anders Frandsen, kan ROCKWOOLs deltagelse bidrage til at styrke samarbejdet.
– Det er virksomheder som ROCKWOOL, der engagerer sig i konkrete løsninger, der udfaser fossile kilder fra vores hverdagsprodukter. Varme, vand, CO2, ilt er de mest oplagte råstoffer, men listen over potentialerne er lang, forklarer han.
TEA arbejder blandt andet med at skabe bedre sammenhæng mellem produktion, lagring og forbrug af energi i Trekantområdet, hvor der i forvejen er en stærk energiinfrastruktur.
Afprøvning af nye løsninger
ROCKWOOL har de seneste år skiftet fra kul og koks til biogas og grøn strøm på sine danske fabrikker. Med deltagelsen i TEA vil virksomheden nu undersøge, hvordan brint og ilt kan spille en rolle i fremtidens energiforbrug.
– Samarbejde og bedre forståelse for hinanden er vejen frem til at sænke virksomhedernes og kommunernes miljø- og klimabelastning, så vi udnytter råstoffer mere effektivt, og forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne. Samtidigt bevarer vi arbejdspladser, som tilpasser sig fremtiden og skaber indsigt til inspiration i Danmark og verden, når vi omstiller os sig til en ny hverdag baseret på vedvarende energikilder og råstoffer. Rockwools energifaglige kompetencer, store behov for energi til produktionen, lange erfaring med at udnytte overskudsvarme og den lokale forankring bibringer TEA-partnerskabet nyt perspektiv og værdi, afslutter Frank Ove Larsen.
Samarbejdet mellem TEA’s medlemmer fortsætter med at afsøge, hvordan forskellige energikilder kan bindes bedre sammen i den regionale og nationale energiforsyning.