Mads Hansen, en af verdens mest erfarne håndbolddommere, deler i et længere opslag på LinkedIn sine refleksioner over en karriere, der spænder over mere end tre årtier og inkluderer hele 27 slutrunder. Trods store præstationer, herunder en kåring som verdens bedste håndbolddommer, understreger han, at vejen dertil ikke altid har været let – hverken for ham selv eller hans arbejdsgivere.

I øjeblikket er han dommer ved VM i håndbold, hvor han blandt andet dømte kampen mellem Nordmakedonien og Holland, men hans rejser og dommergerning har ikke altid været let at kombinere med et almindeligt arbejdsliv.

Halvandet år brugt på slutrunder

Mads Hansen beskriver, hvordan hans engagement i håndbolden har ført til, at han alene har tilbragt, hvad der svarer til halvandet år på at dømme ved EM, VM og OL. Selvom sporten aldrig har gjort ham “hverken rig eller berømt,” som han skriver, har han været drevet af passionen.

– Under det svar gemmer der sig naturligvis en række fede følgevirkninger såsom venskaber, internationalt netværk, oplevelser med topsport på nærmeste hold, synet af de olympiske ringe fire gange (and counting), evnen til at kommunikere og tage hurtige beslutninger under pres og en lang række andre mindst lige så gode årsager, skriver han.

Krævende for arbejdsgivere

Imens reflekterer Hansen også over, hvordan livet som international dommer har stillet store krav til hans arbejdsgivere. I sine 15 år hos Telenor måtte han ofte forlade arbejdet med kort varsel for at rejse ud i verden.

– Jeg er ganske sikker på, at hvis du spørger fx Steffen Andersen eller Jens Andersen, som var tæt på mig som chefer i de 15 år, jeg havde fornøjelsen af at arbejde i Telenor, vil de begge sige, at det til tider var besværligt at have mig med på holdet.

Alligevel påpeger han, at erfaringerne fra elitesport også har bidraget positivt til hans professionelle liv, hvor evnen til at træffe beslutninger under pres har været en stor styrke.

–  Men jeg tror måske også, at hvis de bliver trykket lidt på maven, vil de indrømme, at jeg kunne bidrage med noget andet på grund af de kompetencer, jeg har tilegnet mig via mit virke som international håndbolddommer, tilføjer han.

En opfordring til virksomheder

Ved siden af dommergerningen driver Mads Hansen virksomheden Cocuura, som han stiftede for fire år siden sammen med Lena Boel. Han anerkender, at hans mange rejser kan være en udfordring, men fremhæver, hvordan elitesportens netværk og erfaringer har åbnet nye muligheder.

Afslutningsvis retter Hansen derfor også en opfordring til erhvervslivet:

– Vurder ikke kun medarbejderes kompetencer ud fra, hvor meget tid de kan bidrage med, men også hvilket liv de lever, når de ikke er på arbejde. De fleste virksomheder kan få meget ud af de færdigheder og erfaringer, medarbejderne gør sig, når de agerer i deres private liv – uanset om de er håndbolddommere i deres løvfald, eller de har mere “normale” interesser.