Tirsdag blev en større afgørelse truffet i Haag, hvor en hollandsk appeldomstol afviste en dom fra 2021, der ellers pålagde det britiske olie- og gasselskab Shell at reducere sine CO2-udledninger markant. Dommen fra 2021 blev set som en milepæl og en sejr for miljøorganisationer og interessenter, der ønskede øget klimabeskyttelse fra store selskaber, men nu er dommen blevet omstødt.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vurderede appeldomstolen, at Shell allerede arbejder på at reducere sine udledninger og dermed opfylder kravene. Dommer Carla Joustra udtalte, at “Selv om Shell som et stort olie- og gasselskab har et særligt ansvar, betyder det ikke, at vi kan lade et generelt reduktionsmål på 45 procent gælde,” ifølge Reuters.

Skuffelse blandt miljøgrupper

Miljøorganisationen Milieudefensie, også kendt som Friends of the Earth Netherlands, var en af de syv grupper, der i 2019, sammen med 17.000 hollandske borgere, tog Shell i retten for ikke at leve op til sit ansvar for klimaet. Da den oprindelige dom blev afsagt i 2021, blev det fejret som en sejr, men dagens afgørelse har nu skabt stor skuffelse.

– Det her gør ondt, udtalte Milieudefensies direktør Donald Pols ifølge Reuters.

Han pointerer, at sagen dog stadig har en vigtig pointe, idet den ifølge dem viser, at store forurenere ikke er hævet over loven. Det er endnu uvist, om Milieudefensie vil appellere sagen til den hollandske højesteret, men muligheden er på bordet.

Shell: Afgørelsen understøtter vores strategi

Shell har løbende argumenteret for, at de bedst kan tilpasse sig klimamålene uden strenge juridiske krav. Selskabets administrerende direktør, Wael Sawan, udtalte i dag, at afgørelsen er “den rette dom for den globale energiomstilling, Holland og vores selskab.”

Shell har fastholdt, at kravet om at nedbringe CO2-udledninger bør komme fra stater og ikke domstole, og har tidligere oplyst, at de planlægger at investere mellem 10 og 15 milliarder dollar i lav-CO2-energiløsninger frem til 2025.

Ifølge Shell ville den oprindelige dom have tvunget selskabet til at skære i deres forretning på en måde, der i sidste ende ikke ville have hjulpet miljøet, idet kunderne sandsynligvis blot ville opsøge andre energileverandører.

Afgørelsen falder under COP29

Dommen i dag falder samtidig med, at omkring 200 lande er samlet ved klimatopmødet COP29, hvor verdens ledere forhandler om nye klimaløsninger og ansvar. Mens miljøorganisationer har understreget, at store selskaber som Shell skal tvinges til handling, har domstolen i Haag vurderet, at Shells nuværende initiativer lever op til deres ansvar.