Den 17. november åbner kunst- og designmuseet Trapholt dørene til en helt særlig udstilling.
Kunstner Kristine Mandsberg har samlet bidrag fra 813 danskere til et stort fællesskabt kunstværk, som strækker sig over imponerende 455 meter. Projektet, der bærer titlen TID, er et samarbejde mellem museet og Mandsberg, og det handler om at visualisere deltagernes personlige opfattelse af tid gennem broderi.
Kunstværket består af gammelt sengelinned, hvor hver deltager har broderet et ord, som indkapsler deres forhold til tid. De 813 bidrag spænder over hele landet og inkluderer folk i alderen 7 til 87 år. I alt er der blevet brugt over 8.000 timer på broderierne, hvilket svarer til mere end 218 ugers fuldtidsarbejde. Blandt de mest anvendte ord er “livet,” “nuet,” “nærvær,” og “frihed,” mens andre ord som “surdej” og “offline” kun optræder én gang. Det samlede værk, der nu bliver en del af Trapholts samling, præsenterer en unik visuel fortælling om, hvordan tid opleves og forstås på tværs af generationer.
En blå tidslinje forener værket
Kristine Mandsberg forklarer, at hver deltager også har broderet en blå tidslinje gennem deres bidrag, som nu er samlet til én lang linje, der skal symbolisere tidens cykliske og lineære natur.
– På den måde visualiserer vi, hvordan tid både kan opfattes som en cyklus og noget lineært. Det bliver et værk, som folk kan gå rundt om og træde ind i, udtaler Kristine Mandsberg i en pressemeddelelse.
For Trapholts direktør, Karen Grøn, er projektet en stor succes.
– Vi er utroligt stolte af, at dette projekt har formået at skabe kreative fællesskaber på tværs af landet. Der har været en overvældende interesse for at deltage, og vi måtte hurtigt lukke for tilmeldinger, da alle materialekit blev udleveret i projektperiodens første uge, udtaler direktøren.
Et spejl af vores samtid
Projektet har også fanget forskernes interesse. Antropolog og professor ved Aarhus Universitet, Lotte Meinert, der har fulgt værket tæt, beskriver det som en form for “tidspoetik.” Hun peger på, at yngre deltagere ofte har udtrykt følelser af tidspres og stress, mens ældre deltagere i højere grad har reflekteret over livets store eksistentielle spørgsmål.
– Det er fascinerende at se, hvordan tid opleves så forskelligt afhængig af alder og livssituation, forklarer Lotte Meinert.
Værket kan opleves på Trapholt fra den 17. november, og det vil være en del af museets samling frem til den 2. november 2025.