Onsdag aften klokken 19:30 var der stor spænding i luften foran Fredericia Musicalteater. Den længe ventede premiere på den verdensberømte musical WICKED løb af stablen, og gaderne omkring teatret summede af liv. Prinsessegade var spærret af, så publikum kunne nyde atmosfæren foran teatret, inden de gik ind til forestillingen. Den lune efterårsaften tilføjede en magisk stemning, og de mange fremmødte – fra kendisser til familier af medvirkende og almindelige musicalfans – stod spændte foran teatret.

Teaterdirektør Thomas Bay var naturligvis også til stede, og han delte sin begejstring over, hvordan teatrets rammer var udvidet med den Grønne Folkefest, som skabte en unik oplevelse for både publikum og forbipasserende.

– Stemningen her er virkelig magisk. Vi har skabt denne grønne folkefest for teatret, og jeg må sige, skal vi ikke gøre noget lignende hver gang? Temaet her er grønt, og det passer til WICKED, og der er musik, som man kan høre. Der er grønne nuancer og andre elementer, og jeg er meget glad, sagde Bay.

Martin Skriver fra AHA Creations og Brian Løkkegaard, der blandt andet er medejer af Urbania Street Food. Foto: AVISEN

Med ønsket om at inddrage hele byen i premieren, forklarer Bay, hvordan dette koncept blev født ud af en ambition om at skabe en helhedsoplevelse, der strakte sig ud over selve teateret og ind i gaden.

– Vi besluttede ret tidligt, at det hele skulle bevæge sig ud fra teatret, så det bliver en helhedsoplevelse. Det vigtigste er, at vi skal give gode oplevelser til byens borgere. Og selv hvis man ikke har billet til premieren, skal man have mulighed for at komme herned og opleve premierestemningen. Dette er en måde at gøre det på, ved at vi flytter det ud i byen, forklarede Thomas Bay.

En anden, der var tydeligt imponeret over festlighederne omkring teatrets forplads, var næstformanden i Kultur- og Idrætsudvalget, David Gulløv (A). Han beskrev, hvordan denne opsætning markerede en stor begivenhed for byen og teatret:

– Det er fantastisk. Det er det største, jeg længe har oplevet, sagde Gulløv, der til premieren havde følgeskab af konen Cristina.

David Gulløv i samtale med kommunaldirektør Thomas Jaap. Foto: AVISEN

For Gulløv var det en bemærkelsesværdig oplevelse at se, hvordan teatret brugte pladsen foran til at skabe en udvidet teateroplevelse, hvilket han fandt imponerende.

– Jeg har aldrig oplevet, at vi bruger pladsen foran teatret på denne måde før, så det synes jeg er virkelig imponerende. Jeg ser frem til at komme ind i den nye foyer. Det er en enorm forestilling, som har fået ros alle steder, og jeg er meget spændt på at se den, forklarede Gulløv.

Cykeldrengene Emil og Nicklas. Foto: AVISEN

Som en af dem, der aldrig før har set WICKED, var Gulløv fyldt med forventning. Han glædede sig til at opleve forestillingen og beskrev, hvordan han havde hørt store ting om musicalen fra en af de mest anerkendte kritikere, han kender.

– Jeg har aldrig set den før. På alle måder bliver det en premiere for mig. Det er en forestilling, som en af de mest anerkendte musicalkritikere, jeg kender, roser kraftigt og mener er blandt de allerbedste. Som én, der arbejder meget med musicals, betyder det enormt meget, at vi igen markerer os på landkortet. Vi er Danmarks Musicalteater, det er der ingen tvivl om, og det kan vi fortsat befæste med denne forestilling, sagde David Gulløv.

Med en dyb respekt for teatret og dets evne til at bringe store produktioner til byen, understregede Gulløv også den kulturelle betydning, som forestillingen har for Fredericia og dens status som musicalby.

– Det er enormt stort. Det er svært at sætte ord på, fordi det er to oplevelser, som på den ene side er vidt forskellige, men samtidig er tæt forbundet. Det er dejligt at se den synergieffekt, der opstår, og hvordan det spreder sig som ringe i vandet, sagde Gulløv.

Peder Tind. Foto: AVISEN

Ligeledes var formanden for Kultur- og Idrætsudvalget, Peder Tind (V), synligt stolt over byens præstation. Han beskrev, hvordan forestillingen og den omgivende fest skabte en følelse af stolthed blandt byens borgere, herunder ham selv.

– Jeg er glad. Jeg er en stolt fredericianer. Vi er fyldt med forventningsglæde lige nu til noget, vi skal ind og opleve, som jeg tror bliver virkelig stort. Det bliver en fantastisk forestilling. Og det faktum, at man har skabt denne ramme herude, er med til at understøtte, hvor betydningsfuldt det her er. Så jeg er meget stolt og glad, forklarede Tind.

Tind forklarede også, at denne begivenhed var noget, han længe havde håbet på at opleve, og at den var resultatet af byens evne til at tage chancer og tænke stort.

– Det her er faktisk noget, jeg har drømt om. Man kan sige, at vi skal turde drømme. Vi skal turde tage chancer som by. Og det her er også en af de chancer, vi har taget ved at genrejse os sammen. I dag ser vi, hvor stort og stærkt det er blevet, sagde Peder Tind.

CEO i olievirksomheden Monjasa, Anders Østergaard, sammen med Peder Tind. Foto: AVISEN

Han understregede, hvordan Fredericia nu for alvor cementerer sig som en kulturel metropol, der formår at tiltrække og støtte store produktioner.

– Jeg er en stolt fredericianer, der glæder mig over, at vi er en kulturmetropol, der understøtter kulturen på bedste vis ved at have forestillinger som den, vi skal opleve i aften. Du har set mange premierer før. Hvordan rangerer denne? Jeg tror, den kommer til at rangere rigtig højt. Jeg har ikke læst meget om forestillingen på forhånd, så jeg glæder mig til at gå ind og opleve den. Jeg ved, der har været et par forpremierer, som jeg har hørt skulle være virkelig gode. Men i aften vil jeg blot lade mig underholde og opleve denne fantastiske musical. Jeg tror, den vil levere på et meget højt niveau og forhåbentlig få mange stjerner, sagde Peder Tind.

Med både lokale politikere, teaterledere, kendte erhvervsfolk, andre kendisser og et engageret publikum var det tydeligt, at WICKED-premieren var en milepæl for Fredericia. Teatret og byen havde formået at skabe en oplevelse, der ikke blot fandt sted på scenen, men som bredte sig ud i gaden og inddrog hele byens borgere i festlighederne. En aften, der markerer Fredericia som en by, der tør drømme stort og levere store kulturelle oplevelser.