I kølvandet på DR’s artikel, der skitserer kommunernes støtte til eliteidrætsprojekter i en tid med stramme budgetter, udtaler flere politikere fra Fredericia sig nu om vigtigheden af at opretholde denne støtte. Artiklen rejser spørgsmålet, om det er korrekt at prioritere eliteidræt frem for kernevelfærd, men politikere i Fredericia mener, at investeringen i sport og kultur er essentiel for både folkesundhed og samfundets trivsel.
Når danske atleter i disse uger svømmer, bokser og cykler efter medaljer til OL, er det ikke kun med statslig støtte fra Team Danmark i ryggen. Mange af landets kommuner bidrager også økonomisk til eliteidrætten. I år bruger de 23 såkaldte Elitekommuner tilsammen 50 millioner skattekroner på talentudvikling inden for specifikke sportsgrene i hver kommune. Fredericia Kommune bidrager med 1,7 millioner kroner årligt til denne indsats, og politikere fra kommunen fremhæver vigtigheden af denne støtte, ikke kun for atleternes succes, men også for den generelle sundhed og trivsel blandt borgerne.
Alligevel kan nogen rejse spørgsmål ved, om det er det rigtige at bruge pengene på et budgetår, hvor politikerne kan se frem til at skulle finde sparekniven frem.
– Det er rigtigt, at vi står over for et vanskeligt budget, og det er en udfordring. Vi er altid konstruktive og tager ansvar. Med det sagt er det vigtigt, at vi tør investere i talenter og elitesport. Ikke alle i talentklasserne bliver OL-deltagere, men vi har en rapport, der viser, at der er høj trivsel blandt eleverne, og at de har stærke sociale færdigheder. Spørgsmålet er, om det er værd at investere 1,7 millioner i elitemiljøerne. Svaret er ja, for de fungerer som forbilleder, de er rollemodeller, og de trives, siger Kultur- og Idrætsudvalgsformand, Peder Tind (V).
Tind understreger desuden, at investering i folkesundhed og støtte til unges ambitioner er en langsigtet og værdifuld anvendelse af midler, der ikke kun fremmer fysisk sundhed, men også skaber muligheder for personlig udvikling og samfundsengagement, hvilket i sidste ende er alle pengene værd.
– Folkesundheden er vigtig, og ambitioner samt støtte til de unge er også afgørende for deres fremtid. Det er alle pengene værd. Fokuserer man kun på OL-resultater, er det rimeligt at spørge: Er det så godt nok?, siger Peder Tind.
Tind understreger desuden, at investering i folkesundhed og støtte til unges ambitioner er en langsigtet og værdifuld anvendelse af midler, der ikke kun fremmer fysisk sundhed, men også skaber muligheder for personlig udvikling og samfundsengagement, hvilket i sidste ende er alle pengene værd.
– Der er en fem siders artikel om Alberte i DSB’s blad, og den viser hendes enorme værdi som rollemodel, når man læser den. Det er en fantastisk fortælling om, hvad Fredericia Eliteidræt kan, og jeg mener, at vores støtte til dem, er alle pengene værd
Karsten Byrgesen: Samfundet må hænge sammen
Karsten Byrgesen, der sidder som medlem i Kultur- og Idrætsudvalget, påpeger, at investeringer i kultur og idræt er nødvendige, selv i svære tider:
– Vores samfund skal hænge sammen, og vi kan ikke lade verden gå i stå. Vi har stadig brug for Team Danmark. Eksperter har nemt ved at fortælle os, hvad vi skal gøre, men vi skal investere i kultur og idræt. Vi kritiseres også for, at idræt ikke er billigt, men det er seniorer, der ikke betaler så meget, forklarer Karsten Byrgesen.
Han understreger, at besparelser på støtte til kultur og idræt kan have langt større negative konsekvenser i det lange løb, herunder forringet folkesundhed, reduceret social sammenhængskraft og manglende motivation for unge atleter, hvilket kan føre til øgede udgifter på andre områder og en forringelse af samfundets generelle trivsel.
– Vi skal spare 44 millioner, som det ser ud nu. Det beløb, vi giver til kultur og idræt i Fredericia, er beskedent. Skaden ved at skære ned er større end gevinsten. Vi bruger allerede små beløb og har tænkt os grundigt om, siger Byrgesen.
Byrgesen fremhæver også sundhed og trivsel som vigtige gevinster ved støtte til idræt, idet han påpeger, at sådanne investeringer bidrager til et sundere samfund, hvor borgerne oplever øget velvære, færre helbredsproblemer og en stærkere fællesskabsfølelse, hvilket samlet set forbedrer livskvaliteten og reducerer fremtidige sundhedsudgifter.
– Der kommer sundhed og trivsel tilbage. Se på fodbold og håndbold som eksempler. Hvis vi dropper ud af Team Danmark, vil det ophøre. Vi vil gerne støtte dem. Hvis man vil have noget, skal man også være villig til at give. Balancen er, som den skal være. Det er nemt at have en mening fra sidelinjen, men hvis vi stopper med at støtte idrætten, kan vi ikke bare forvente at få noget tilbage uden at investere.”
David Gulløv: Elite og bredde hænger sammen
David Gulløv (A), der er næstformand i Kultur- og Idrætsudvalget, understreger, at eliteidræt og breddeidræt er hinandens forudsætninger, idet de to områder er gensidigt afhængige og styrker hinanden. Eliteidrætten skaber inspiration og rollemodeller, som motiverer breddeidrætten, mens en stærk breddeidrætsbase sikrer et bredt fundament af talenter og deltagere, der kan udvikle sig til eliteniveau.
– Når man ser nærmere på det, er elite og bredde hinandens forudsætninger. I det store billede har vi også et sundhedsperspektiv med. Det handler om at skabe plads til både bredde og elite, siger Gulløv.
David Gulløv understreger, at eliteidræt og breddeidræt er hinandens forudsætninger, idet de to områder er gensidigt afhængige og styrker hinanden. Eliteidrætten skaber inspiration og rollemodeller, som motiverer breddeidrætten, mens en stærk breddeidrætsbase sikrer et bredt fundament af talenter og deltagere, der kan udvikle sig til eliteniveau.
– Hvis vi skaber rum og plads, hvor man kan dyrke fællesskab og sport på den lange bane, undgår vi potentielle omkostninger i fremtiden. Hvis vi ikke gør det, risikerer vi, at det koster os på andre områder. Det handler om at skabe muligheder for fællesskaber, hvor mennesker kan mødes og få gode oplevelser, forklarer Gulløv.
Gulløv pointerer, at eliteidrætten bidrager til samfundets overordnede sundhed og trivsel ved at fremme fysisk aktivitet og inspirere folk i alle aldre til at engagere sig i sport. Dette skaber et sundere samfund med lavere sygdomsforekomster og en højere livskvalitet.
– Elite og bredde er hinandens forudsætninger, og man skal have mål at sigte efter. Når vi tager midler fra driftsbudgettet, kan det have konsekvenser, men det skaber også muligheder for udvikling og fællesskab. Det kan ikke altid måles i medaljer, men i sundhed og trivsel. Medaljerne er blot cremen på lagkagen. Det handler om udvikling og fællesskaber, siger David Gulløv.
Tommy Rachlitz Nielsen: Motivation gennem eliteidræt
Tommy Rachlitz Nielsen, gruppeformand for Det Konservative Folkeparti, fremhæver vigtigheden af rollemodeller og motivation gennem eliteidræt:
– Det er en forkert indstilling at ville spare penge på eliteidræt. Hvis vi ikke motiverer folk til at have det godt, får vi heller ikke bredden til at trives uden eliteidræt. Se for eksempel Jonas Vingegaard. Man skal have nogen at se op til. Folkemotion er vigtig, især i en tid hvor TikTok og lignende lokker, og stjerner kan være et godt middel til at motivere. Det er en trist debat, hvor de, der gør noget godt, ikke får hjælp. Det er som i folkeskolen, hvor de gode elever ikke får den støtte, de har brug for. Sådan er det også med eliteidrætten. Hvis ingen starter, bliver ingen gode, og eliteidrætten hæver niveauet i bredden. Det hænger sammen, siger Rachlitz.
Tommy Rachlitz understreger, at kommunen skal støtte alle borgere, og at eliteidrætten har stor brandingværdi:
– Vi diskuterer, hvorfor vi ikke må støtte dem, der har det godt. Hvorfor kigger man ikke alle veje? Vi er en kommune for alle borgere, ikke kun for de rige eller svage. Det er vigtigt at have nogen at se op til. Det giver også opmærksomhed, når vi har spillere fra Fredericia i vores fodbold- og håndboldklubber. De præsterer for vores kommune, og det har en stor brandingværdi, forklarer Tommy Rachlitz Nielsen.
I alt støtter Fredericia Kommune Fredericia Eliteidræt med 1,7 millioner kroner årligt. Til sammenligning støtter Helsingør Kommune med 4,128 millioner kroner årligt til den nordsjællandske kommunens eliteidrætsprojekt.
Læs også