Fredericia Kommune står overfor en udfordring langs stien ved stranden ud mod Hyby Strand, hvor borgeren Jørgen Krogh Møller har observeret forekomsten af bjørneklo. Jørgen, som har en solid erhvervsmæssig erfaring inden for natur og planter, herunder bjørneklo, mener, at kommunen bør tage affære, da det er lovpligtigt at bekæmpe denne invasive plante. Det har fået formand for Klima-, Energi-, og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsen (C), til at reagere.
For at belyse problemets omfang kontaktede Jørgen AVISEN og inviterede os med på en gåtur langs stien. Turen startede ved Østerstrand og fortsatte hele vejen ud til Hyby. Undervejs påviste Jørgen flere steder, hvor bjørnekloen voksede. Selvom planten endnu ikke var fuldt udvokset, var den tydeligt til stede, hvilket bekymrer Jørgen, da bjørneklo kan forårsage alvorlige hudreaktioner hos mennesker og fortrænge naturlig vegetation, hvilket skader biodiversiteten.
– Jeg har haft gjort kommunen opmærksom på det før for omkring fire år siden. Dengang skete der intet. Og nu kan jeg se, at den er gal igen og taget det derfor op, fortæller Jørgen, der er frustreret over den manglende handling fra kommunens side.
Jørgen mener, at kommunens personale, som allerede regelmæssigt patruljerer området for vedligeholdelse og affaldsopsamling, burde kunne identificere bjørnekloen og rapportere det til de relevante myndigheder.
– Man skal vide, det er der, før man kan se det, men jeg vil tro, at kommunens medarbejdere kommer forbi med jævne mellemrum. Enten for at fjerne ukrudt eller for at samle skrald op, og man burde derfor ligge mærke til det, forklarer han.
Rachlitz er enig
Tommy Rachlitz Nielsen er enig med Jørgen Krogh Møller. Der skal gøres noget ved den bjørneklo, som han har observeret. Hvordan skal reageres afhænger af, om det er på kommunens grund eller på privat grund.
– Kommunen må ikke bekæmpe det på en anden mands jord, men som ejer har man pligt til at bekæmpe bjørneklo. Hvis der er bjørneklo nogen steder, så vil vi gerne gøre noget ved det. Er det på vores ejendom, så fjerner vi det, og ellers kontakter vi grundejeren, da man har pligt til at fjerne det. Det spreder sig, hvis man ikke gør noget ved det, siger Rachlitz.
Tommy Rachlitz Nielsen opfordrer desuden borgerne til at tage en aktiv rolle i bekæmpelsen af bjørneklo. Han fremhæver vigtigheden af, at alle i lokalsamfundet bidrager til indsatsen, da det ikke kun er en opgave for kommunen, men et fælles ansvar. Ved at være opmærksomme på deres omgivelser og hurtigt rapportere fund af bjørneklo, kan borgerne hjælpe med at forhindre plantens spredning.
– Hvis jeg selv observerer bjørneklo, og det har jeg gjort før, så plejer jeg at bruge app’en ‘Giv et praj’. Det vil jeg også opfordre andre til at gøre. Jeg opdagede et par uger efter, at jeg havde gjort det, at bjørnekloen var fjernet det pågældende sted, forklarer Rachlitz.
“Giv et praj – Fredericia Kommune” er en effektiv selvbetjeningsløsning med tilhørende app, designet til at give borgerne en enkel og hurtig måde at meddele kommunen om forskellige problemer i deres nærområde. Med denne app kan borgerne indberette en bred vifte af problemer, såsom huller i vejen, fejl på skilte og afmærkning, eller manglende gadelys. Appen, der hedder “Giv et praj – Fredericia Kommune”, gør det muligt for borgerne at tage billeder af problemet og sende en beskrivelse direkte til kommunens relevante afdeling.
Bjørneklo, især kæmpebjørneklo, udgør en betydelig fare for både mennesker og miljø. Planten indeholder saft, der indeholder furocoumariner, hvilket kan forårsage alvorlige hudreaktioner ved kontakt. Når huden udsættes for sollys efter at være blevet berørt af bjørnekloens saft, kan det resultere i smertefulde forbrændinger, blærer og permanente ar. Denne fototoksiske reaktion kan være yderst ubehagelig og kræver ofte lægelig behandling.
Miljømæssigt er bjørneklo en aggressiv invasiv art, der hurtigt kan overtage store områder og fortrænge naturlig vegetation. Planten danner tætte bestande, som skygger for og kvæler andre planter, hvilket fører til et markant tab af biodiversitet. Dette kan have en negativ indvirkning på økosystemet, da de naturlige planter ikke kan konkurrere med bjørnekloens hurtige vækst og spredning. Desuden kan bjørneklo ændre jordbundsforholdene, hvilket yderligere skader de oprindelige planter og dyreliv.
Indberetning af bjørneklo er derfor af afgørende betydning. Ved at bruge appen “Giv et praj – Fredericia Kommune” kan borgerne hurtigt informere kommunen om forekomster af bjørneklo. Dette giver kommunen mulighed for at reagere hurtigt og effektivt fjerne planten, inden den spreder sig og forårsager yderligere skade.
Tommy Rachlitz Nielsen oplyser, at han på baggrund af Jørgen Krogh Møllers henvendelse til AVISEN, nu vil tage kontakte til forvaltningen i Fredericia Kommune for at få bugt med bjørneklo i det pågældende område.