På mandagens byrådsmøde i Fredericia fremsatte Det Konservative Folkeparti et forslag om at ære H.M. Kong Frederik den X ved at placere hans monogram på Kongens Port. Forslaget er en del af en folkegave fra byen til kongen og har til formål at styrke den historiske forbindelse mellem Fredericia og det danske monarki. Sagen blev sendt til Økonomi- og Erhvervsudvalget, da borgmester Christian Bro synes det var uværdigt at sende sagen, hvor der var uenighed, til afstemning i byrådssalen.
Forslaget fremhæver Fredericias tætte historiske bånd til de danske konger, med særlig fokus på konger navngivet Frederik. Kong Frederik den 3. grundlagde Fredericia, Kong Frederik den 4. inviterede de reformerte til byen, og Kong Frederik den 7. boede her i fem år og grundlagde forløberen til Fredericia Teater.
Under byrådsmødet skabte forslaget debat blandt medlemmerne. På trods af diskussionerne var der en overordnet enighed om at undersøge muligheden for at realisere projektet. Det blev påpeget, at det ville være en naturlig og passende hyldest at knytte byens historie til den nuværende konge ved at indføre hans monogram på en så central og historisk port som Kongens Port.
– Det er en sag, der giver os smil på læben. Vi var selv begejstrede, da vi fik ideen. Det handler om, at vi vil foreslå, at hele Fredericia giver en gave til Hans Kongelige Højhed Kong Frederik den X i anledning af hans tiltrædelse. Hvad er mere naturligt end, at en by med Fredericias historie, som var tiltænkt som hovedstad, en by som har en historisk tæt tilknytning til en lang række af Kong Frederik’erne, og som også knytter tætte bånd til det nuværende kongehus, dedikerer et monogram til Kong Frederik den X og placerer det på Kongens Port? Det er ganske indlysende for os, og det går i tråd med vores oplevelser i det seneste år, sagde Konservatives gruppeformand, Tommy Rachlitz Nielsen og fortsatte:
– Jeg har oplevet kongehusbesøg i flere byer end Fredericia, og aldrig har jeg set nogen by skinne så meget som Fredericia, når kongehuset er til stede. Vi håber, at vi vil få mere af det med denne idé, og det satte prikken over i’et, at vi alle sammen oplevede Royal Run i år, hvor kongen netop startede sit første Royal Run ved Kongens Port. Der er så meget symbolik, og der var en dygtig museumsdirektør, der efterfølgende sagde med henvisning til, da vi startede ved Kongens Port, at ja, der stod vi på række og ventede på at blive sendt ud af porten præcis som den 6. juli under udfaldet. Symbolikken gav mig kuldegysninger. Vi foreslår, at kongen får monogrammet på Kongens Port og at forvaltningen undersøger mulighederne. Dette skal drøftes med Kongehuset og Mærsk Fonden.
Forslaget fik løsgænger Karsten Byrgesen til at spørge, om praksis i forhold til Kongehuset blev holdt. Det blev senere påpeget, at det var de.
– I matematikkens verden er faktorerne i orden, men ikke når vi taler om kongehuset. Der er en etikette og protokol for, hvordan man gør tingene. Vi gør det i den forkerte rækkefølge. Jeg er ikke uenig i ideen om at markere kongens forbindelse til Fredericia. Måden at gøre det på er at blive enige bag lukkede døre, da kongehuset har udarbejdet en ny praksis for gaveudgivelse. Jeg ville ønske, jeg kunne sige ja nu, men med min redegørelse og mit kendskab fra tiden i hæren vil jeg hverken stemme for eller imod, forklarede Byrgesen.
Fra Socialdemokratiets side var der opbakning til et monogram fra politisk ordfører David Gulløv.
– Det er et godt forslag, der giver god mening. Frederik har en god historie her. Vi står godt til den kongelige familie med fantastisk sommertogt og Royal Run, så det vil gøre sig superpænt. Jeg vil opfordre til en vanlig procedure med at sende den i teknisk udvalg, så vi ser, hvad der skal efterleves, sagde David Gulløv.
Modstand fra SF og Enhedslisten
Det var dog ikke alle partier, der var enige i forslaget fra Det Konservative Folkeparti. Enhedslistens Cecilie Roed Schultz vil ikke have, at Fredericia Kommune skal bruge penge på det.
– Dette her er et budgetforslag, synes jeg, som vil egne sig til det, hvor man skal finde pengene og veje det op mod andet. Det er tilforladeligt, og man fristes til et ja, men det er derfor, man stiller det her også, tror jeg. Vi respekterer Fredericias historiske forbindelse til monarkiet. Byen er opkaldt efter en Kong Frederik. Jeg vil ikke bruge æstetik, og jeg vil ikke hænge det op på Enhedslistens holdning til monarkiet. Forslaget er bare ikke passende i den nuværende situation af vigtigere årsager, da kommunen står over for betydelige økonomiske udfordringer, sagde hun.
Schultz blev bakket op af SF’s Malene Søgaard-Andersen, der var indkaldt som stedfortræder for Connie Maybrith-Jørgensen.
– SF bakker op om det, Cecilie præsenterede. Omend det er en fin måde at anerkende Fredericias tilknytning til kongehuset på, så skal vi prioritere, hvordan vi bruger pengene. I SF mener vi ikke, det skal handle om et monogram, forklarede Søgaard-Andersen.
DF kunne have kommet med samme forslag
Dansk Folkepartis formand, Susanne Eilersen, lagde ikke skjul på, at hendes parti kunne være kommet med samme forslag som Konservative.
– Det er sjovt at høre – sådan er politik, vi er meget forskellige. Jeg tror ikke, der har ligget skjulte intentioner bag, om man ikke vil komme med det i en budgetforhandling eller har lavet en fodfejl ved at henvende sig på en anden måde. Jeg tror, det er sprunget ud af en vilje til at hylde vores fantastiske kongehus og endnu en gang sætte Fredericia flot på landkortet. DF kunne være kommet med det samme forslag og hoppet i de samme fælder. Vi har i det seneste år haft en god dialog med kongehuset, og folk her ved bordet har været med i det, og jeg tror, det vil kunne lade sig gøre, sagde Eilersen.
Peder Tind og Venstre var enig i, at en gave kunne være en god idé, men det krævede enighed bag lukkede døre først.
– Royal Run var en kæmpe folkefest, og det er alle enige om. Fredericia shinede. Jeg kunne tænke mig, at byrådet var enige om at give en gave. Det vil se skidt ud, hvis vi rækker og lidt over halvdelen vil give en gave, og andre er i tvivl om finansieringen. Jeg synes, det er pinligt, at vi diskuterer det her længe. Debatten skulle være taget internt i Venstres optik. Vi er stolte i Venstre over hver gang, kongehuset er i Fredericia. Når vi gør det, gør vi det ordentligt, sagde Tind.
Sagen blev sendt i Økonomi- og Erhvervsudvalget
Borgmester Christian Bro (A) henstillede derefter til, at sagen blev sendt til Økonomi- og Erhvervsudvalget uden at komme til afstemning. Borgmesteren mente, at det ville være uværdige at stemme om det, når der ville være uenighed.
– Min delkonklusion vil være, at det vil være træls at have en afstemning om det her i byrådet. Det vil være uværdigt. Jeg lytter mig til, at der ikke er modstand mod et monogram, forudsat finansieringen er på plads. Den kan komme på plads mange steder fra, ikke nødvendigvis en kommunal kasse, og det skal give mulighed for at efterprøve, konkluderede borgmesteren.
Det var Enhedslisten ikke enig i, og stemte derfor imod Christian Bros forslag. Resten af byrådet bakkede op om det.
Læs også