Fredericia har fået en ny smørrebrødsrestaurant. Det er kokken Marcel Rodrigues, som har kastet sin gastronomiske kærlighed over smørrebrødet og Fredericia endnu engang.
Gothersgade 35 husede tidligere livsstilsbutikken, Wiberg, der blandt andet solgte brugskunst. Nu er skiltet på bygningen udskiftet med Brød & Snaps og brugskunst er blevet til madkunst. Det var oplevelsen med smørrebrød i Skagen, der for alvor inspirerede Marcel Rodrigues, der pt. også står i spidsen for Restaurant Fænøsund i Middelfart. Kokken har tidligere været med til at drive Ros i Jyllandsgade i Fredericia også.
Den driftige kok pendler lige nu mellem de to køkkener over bæltet, men målet er, at det kommer til at køre mere af sig selv, men lige nu skal Brød & Snaps, der har åbent fra 11-16.00 hver dag lige løbes i gang.
– Vi er åbnet i Fredericia, fordi vi så en mulighed for at lave en gågade-frokost-restaurant i Fredericia. Der er massevis af trafik i denne del af Gothersgade, hvor vi sidder. Udviklingen i Fredericia de senere år har været rigtig god, hvorfor potentialet er stort. Det så vi. Vi tænkte derfor, at vi gerne vil give Fredericia en god frokostrestaurant fra mandag til lørdag, siger Rodrigues.
Brød & Snaps har allerede nu travlt, og flere og flere kommer til, mens vi taler. Klokken er 11.10 og allerede nu har de første fundet vej til bordene.
– Smørrebrød var oplagt. Det er dansk. Det er dejligt. Alle kan lide det. Vi vil lave det på vores måde, det har vi også succes med på Restaurant Fænøsund. Vi har justeret det en lille smule, så det matcher Brød & Snaps-setuppet. Allerede nu har vi mange bookninger, og rigtig travlt, så vi mærker da nyhedsværdien. Derfor vil vi også gerne have, at folk bestiller bord, så vi ikke skuffer for mange, siger Marcel og tilføjer:
– Det skal naturligvis lige finde sit leje, og det bliver hverdag om lidt, men jeg tror da helt klart, at der vil være mange fredericianere, turister og mennesker fra nabobyerne, der kigger forbi. Vi har lavet en lille frokostrestaurant, hvor du kan få en tartelet, noget smørrebrød, måske en dessert og en kop kaffe til at slutte af på. Vi har skabt et hyggeligt univers, hvor man kan få en god og hyggelig frokost, når man er ude at handle.
Råvarerne er danske, og der er fokus på kvaliteten. På sigt vil Marcel også meget gerne bruge lokale leverandører.
– Vores råvarer er danske, og på sigt vil vi arbejde efter at få flere lokale råvarer ind også. Det justerer vi over sæsonerne. Vi laver også vores egen snaps, vi har et lille vinkort, og et smørrebrødskort, hvor vi har lavet en række småjusteringer, for at skabe en nyhedsværdi, cirka hver tredje måned. Selvom vi taler om sæson, så kommer vi ikke til at fjerne æg og rejer fra menukortet, siger han og griner, inden han fortsætter:
– I går lavede vi 70 stykker, så der er run på. Det er fedt, selvom vi er i opstartsfasen, hvor vi den kommende tid også vil køre nye medarbejdere ind i opgaverne.
Marcel Rodriques har selv gået på Treldevejens Skole (i dag Kirstinebjerg Skolen Afd. Havepladsvej red.) og han har fulgt Fredericia tæt gennem mange år, og særligt de senere år er byen blevet helt fantastisk, mener han.
– Fredericia er blevet en fed by. Der er sket meget siden 1992. Men Fredericia er ikke ny for mig som restauratør. Vi så allerede, da vi havde ros, at fredericianerne er vilde med smørrebrød, så med den stigende trafik, som vi har i omgivelserne Gothersgade, så tror jeg også på, at det bliver en populær restaurant. Vi har allerede nu haft mange gæster, og det er vi glade for. Men også så mange, at vi måtte afvise desværre. Vi har 30 pladser, men som jeg har sagt tidligere, så stabiliserer det sig, når vi kommer til næste uge, siger Marcel og fortsætter:
– Der sker bare meget i Fredericia. Om det er messe, kulturarrangementer, sport og meget andet. Det giver gang i byen, og det betyder naturligvis også, at vi ser et flow af mange mennesker, og selvom folk deltager i andre arrangementer med spisning, så frister smørrebrød ofte. Det strømmer til med folk, og det talte godt for, at vi skulle åbne Brød & Snaps. Vi er blevet taget godt imod, hvilket er virkelig dejligt.
Det var drømmen at åbne en frokostrestaurant, for åbningstiderne er noget andet, og det er også lettere at tiltrække arbejdskraft, fortæller Marcel.
– Jeg har været kok i 20 år, og jeg har altid arbejdet om aftenen. Jeg talte med min hustru om, at det kunne være rart at basere en forretning på dagsgæster i stedet for aftensgæster. Man kan tjene flere penge ved at holde åbent om aftenen, men det er også okay at tjene mindre og hygge om gæsterne på en anden måde ved at lave mad til dem om dagen, siger Marcel og kommer ind på rekrutteringsproblemstillingen i branchen.
– Der skete noget under coronatiden med mentaliteten blandt medarbejderne i vores branche. Det gjorde det sværere for arbejdsgiverne at finde arbejdskraft. Det er en udfordring i sig selv at finde medarbejdere, der vil arbejde om aftenen. Men det her vil folk gerne, også selvom mange vil sige, at det ikke er gastronomisk svært:
– Mange synes, at det er lige til at gå til, og det er det da også, men det er også en chance for at lave noget lækkert. Vi sylter selv, vi laver vores egen bearnaise, vi laver generelt tingene ordentligt. Det smager godt, og vi smager det til. Det tror jeg belønner sig, slutter Marcel Rodriques, der skal i køkkenet nu, imens flere og flere gæster finder vejen til restauranten. Han når dog at tilføje:
– Det skal nok gå op. Vi har et godt bookningsystem, og det er jo ligesom at spille Tetrix, det skal gå op, og smørrebrød er bare skønt at arbejde med. Da jeg i sin tid var i Skagen og prøvede smørrebrød første gang, var jeg solgt. Det kostede godt nok 180 kroner for et stykke, men det var bare det mest fantastiske, jeg nogensinde har smagt. Jeg så, hvad det kunne. Vi lavede 500 stykker hver dag. Det var sgu noget særligt. Derfor fortjener smørrebrød også sin egen rejse, og det skal laves med kærlighed.