Trapholt skal gennemgå en større udvidelse. Museet, der de seneste år har haft et stigende antal gæster, er ved at nå kapacitetsgrænsen. Med 102,4 millioner kroner i støtte fra tre private fonde og Kolding Kommune skal museet bygges om, så det kan håndtere det øgede besøgstal og tilbyde nye formidlingsformer.
Den planlagte udvidelse omfatter blandt andet en større gæstemodtagelse, et nyt skulpturområde, en forbedret integration af museets parkområder og et formidlings- og craftcenter. En væsentlig del af projektet handler også om at genetablere dagslyset i det underjordiske museum, som oprindeligt var tænkt med lysindfald fra en atriumgård.
– De nye faciliteter vil allerede fra museumsbesøgets start betone, at Trapholt er et kunstmuseum, som er tilgængeligt for alle, hvor engagement og deltagelse er i højsædet, med kunst, kunsthåndværk og design som allestedsnærværende omdrejnings- punkt, siger museumsdirektør Karen Grøn i en pressemeddelse og tilføjer, at ønsket om et sammenhængende parkområde og bedre lysforhold har været en mangeårig drøm.
Museet har de senere år haft over 100.000 gæster årligt, og i 2024 var tallet 108.133. Bygningen, der oprindeligt er fra 1988, er ikke designet til så mange besøgende, og behovet for mere plads har været en tilbagevendende udfordring.
Fleksible formidlingsområder til både børn, ældre og erhvervsliv
Trapholt er kendt for sin arkitektur, hvor den oprindelige bygning er tegnet af Boje Lundgaard og Bente Aude. Med udvidelsen er ambitionen at balancere det eksisterende udtryk med nye funktioner, der kan håndtere en stigende efterspørgsel på både formidling og tilgængelighed.
Projektet indebærer blandt andet et fleksibelt formidlingsområde, der skal kunne bruges til aktiviteter for forskellige målgrupper, herunder børn, ældre og erhvervsliv. Samtidig er der planer om at inddrage museets parkområder i en større sammenhæng, så de i højere grad bliver en del af besøgsoplevelsen.
Borgmester Knud Erik Langhoff fra Kolding Kommune beskriver projektet som en betydelig gevinst i forbindelse med investeringen:
– Trapholts udvidelse er en stor gevinst for hele Kolding Kommune, oplandet og Region Syddanmark. Museet er en vigtig kulturel drivkraft, der skaber oplevelser og fællesskaber for både borgere og besøgende.
Tre fonde bakker op om Trapholts vision for fremtidens kunstmuseum
Udvidelsen er blevet muliggjort gennem økonomisk støtte fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Villum Fonden. De tre fonde har tidligere bidraget til lignende projekter inden for kunst- og kulturformidling, og ser Trapholts projekt som en relevant satsning.
– Trapholt er anerkendt for sin formidling om dansk kunst, kunsthåndværk og design, som appellerer til et mangfoldigt publikum både lokalt og internationalt. Vi har med stor interesse fulgt Trapholts udvikling af samlingen og flere samskabelsesprojekter, hvilket har bidraget til at placere Trapholt som et vigtigt kunst- museum i museumslandskabet, fremhæver administrerende direktør i Augustinus Fonden, Frank Rechendorff Møller om museets formidlingsprofil.
Fondene peger også på, at projektet skal være med til at gøre museet mere fleksibelt i forhold til fremtidige behov, både hvad angår udstillinger og publikumsaktiviteter.
Arkitektkonkurrence skal finde den bedste løsning for Trapholts udvidelse
For at finde den bedste løsning på udvidelsen afholder Trapholt en arkitektkonkurrence. Fem teams af arkitekter, landskabsarkitekter og ingeniører inviteres til at deltage, og det vindende forslag offentliggøres i april 2025.
Byggeriet forventes at gå i gang i januar 2026, og museet vil i den forbindelse være lukket fra 31. december 2025 til 1. marts 2027.