I disse dage har en zambiansk delegation fa byen Chililabombwe været i flere danske byer for at lære mere om affaldshåndtering. Besøget sluttede i Fredericia, hvor borgmester Steen Wrist (A) og Peder Tind (V) tog imod delegationen og talte med dem.

Det er ikke hverdagskost, at en zambiansk delegation er i Fredericia. Det var ikke desto mindre tilfældet onsdag, hvor Chililabombwes borgmester, Mr. Lucky Sichone, Town Clerk Mr. George Mulenga og den kommunale sundhedsdirektør Mr. Gift Sakanyi var repræsentanterne fra den zambianske by. Foruden dem var også ZamNordic repræsenteret ved kulturrådgiver Joyce Namumba og projektkonsulent Jan Naumann-Simumba.

Foto: AVISEN

Ude foran rådhuset stod Steen Wrist og Peder Tind klar til at modtage den zambianske delegation, og efterfølgende gik turen ind i byrådssalen, hvor der var en præsentationsrunde. Først tog Fredericias borgmester, Steen Wrist, ordet, og efterfølgende præsenterede zambianerne sig inden, at Chililabombwes borgmester, Mr. Lucky Sichone, tog ordet og blandt andet sagde:

– Vi kommer her ikke kun for at profitere, sagde Mr. Lucky Sichone og fortsatte:

– I de her dage har vi lært meget. Joyce og Jan har vist os forskellige områder, hvor vi har set ting. Vi har lært af kulturen, og hvordan den danske befolkning lever. I dag er vores sidste dag, og så flyver vi hjem morgen, forklarede borgmesteren fra Chililabombwe og slog fast:

– Den danske befolkning har været søde, lige fra da vi ankom i lufthavnen, til at vi stod her nu.

Steen Wrist og Mr. Lucky Sichone. Foto: AVISEN

Efter Sichone havde talt, var det Jan Naumann-Smumbas tur inden, at der blev talt lidt løst i fem minutter. Efterfølgende gik turen ind i et lukket lokale, hvor der skulle erfaringsudveksles og delegationen fra Zambia kunne få yderligere inspiration med hjem i bagagen til Zambia, hvor der er store forskelle i forhold til i Danmark. De fleste danskere har op mod fem-seks forskellige affaldsspande stående derhjemme, og dertil kommer det, at man kører ting på genbrugspladsen. Det står i kontrast til, hvordan man gør i Chililabombwe, og det er blandt andet noget som det, at den zambianske delegation har været i Danmark for at se.