Peder Tind og Pernelle Jensen fra Venstre er målløse over den tale, som borgmester i Fredericia Kommune, Steen Wrist (A), leverede 1. maj. Her sagde han blandt andet, at han ville se på dækningsafgiften og måden, man beskatter på lokalt. Men de krav, der følger med, falder ikke i god jord hos venstrepolitikerne. 

-Samarbejdsaftalen med Business Fredericia og virksomhederne fungerer efter hensigten, og virksomhederne leverer varen. I dag er der i aftalen en række krav indenfor uddannelse og job. Det leverer virksomhederne på, men vi går til valg på at fortsætte den gode aftale uden krav, og da jeg læste borgmester Steen Wrist 1. maj-tale, var jeg målløs, indleder Pernelle Jensen (V) og fortsætter:

-Virksomhederne skal have deres virksomheder til at køre, og det betyder, at de skal ansatte de bedste til jobbet i deres organisation, der har de kompetencer, som de har brug for. Vi skal køre videre med den nuværende aftale i det spor, der er lagt, og ikke med flere krav, og da slet ikke i den diktatform, som Steen Wrist lægger op til. 

Læs også

Partifællen Peder Tind (V) er enig. Han har tidligere været foregangsmand i medierne for, at dækningsafgiften skal fjernes over fire år. 

-Vi har en klar plan over en fire årig udfasning. Virksomhederne leverer allerede flot i dag, og man kan ikke nu komme og kræve, at virksomhederne ansætter fredericianer. Sådan arbejder man ikke i det private erhvervsliv. Man skal ansætte den, der er bedst kvalificeret. Det er også ganske underholdende, at kommunens ledende medarbejdere er valgt, fordi de er de bedste til jobbet, selvom de ikke bor i byen, og så skal virksomhederne ansætte fredericianere, sådan leger vi ikke, mener Peder Tind. 

Hvordan vil I finansiere det?

-Vi kommer ikke bare med varm luft. Vi har naturligvis tænkt over finansieringen, og jeg tror på, at vi med den rigtige politik og med investeringer får flere i arbejde, hvilket i sidste ende giver luft i økonomien til at sænke afgiften. Dertil kommer, at vi har en bufferpulje frem til 2022. Samtidig er det altid fornuftigt at se på, hvordan vi bruger pengene i dag. Der er helt sikkert områder, hvor puljer ikke bruges, og steder, hvor vi kan foretage omprioriteringer, siger Peder Tind. 

Pernelle Jensen er meget ked af retorikken i 1. maj-talen. Hun vil slå fast med syvtommersøm, at kommunen ikke skal stille krav. 

-Vi vil gerne møde erhvervslivet med et samarbejde for øje – altid. De leverer som sagt allerede for os, hvilket giver vækst og arbejdspladser. Naturligvis skal flere ledige i arbejde og flere skal tage uddannelser, så vi får folk ind på arbejdsmarkedet med de kvalifikationer, der efterspørges lokalt. Vi skal tale med dem løbende og have en god dialog i samarbejdet. Det er en mistillid og en ærgerlig vej at gå i samarbejdet, hvis man bryder med tankerne i aftalen, siger hun og tilføjer: 

-Jeg er skuffet over de ord, der bruges i talen. Retorikken med fælles lønseddel køber jeg ikke. Hvem har lyst til at lægge sin virksomhed her, hvis man skal detailstyres fra rådhuset. Vi har brugt syv år på at opbygge et godt forhold til virksomhederne, og det skal ikke sættes over styr nu. 

Peder Tind beder socialdemokraterne om at læse op på, hvad der er sket i Fredericia de senere år.

-Generelt bærer det præg af, at man ikke har sat sig ind i, hvad der sker. Vi har en 2022 plan på beskæftigelsesområdet, som Steen Wrists egne partimedlemmer har stemt for. En ambitiøs plan om at nå landsgennemsnittet. Så kan vi ikke tvinge virksomheder til alt muligt. Borgmesteren glemmer alt det, vi har sat igang. Med en virksomhedsservice i verdensklasse, et aktivt og offensivt jobcenter, siger Tind og fortsætter:

-Mange andre kommuner har 1 års-planer, men vi arbejder langsigtet og målrettet. Det virker som om, at han ikke har læst planen. Han glemmer at anerkende virksomheden og rose de dytige medarbejdere på Jobcentret. De har været igennem en stor forandring og gør det fremragende. Den positive tilgang til arbejdet har givet resultater. Når Korskærparken i dag ikke er på ghettolisten, så er hovedårsagen, det arbejde vi igangsatte med job og uddannelse. Det arbejde understøtter vi og vi er i en god retning. 

Peder Tind henviser også til, at Socialdemokraterne ikke ville investere så massivt i jobcentret som Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten ville ved sidste budgetforhandling. 

-Hvorfor vil de ikke investere mere? Vi ved, at de fremskudte indsatser virker, og en aktiv indgangsvinkel giver resultater. Det kræver, at man allerede nu igangsætter flere af de projekter med de borgere, der ikke er klar til at tage et arbejde i morgen, hvis vi skal vende denne udvikling. Det kræver kort sagt flere ressourcer og ikke at man negligere det. Det endte med fire konsulenter i 2021, men det er langt fra, hvad vi kom med. Hvis man skal knække den historiske kurve, så skal der mere speed på, men det vil de ikke. Det er fine ord, men de klinger hult, når de ikke selv vil investere. 

I perioden 2017-2021 er man gået fra 1066 på kontanthjælp i Fredericia kommune til 916. På uddannelsesområdet er 444 blevet til 370 unge på uddannelseshjælp. Det er den rigtige vej, mener Tind.

-Den udvikling er endda sket i en corona-tid. Det må gerne gå hurtigere med investeringerne nu, i stedet for at bede medarbejderne om at gøre dobbelt så meget. Vi er på vej i den rigtige retning, og flere tal taler for, at det går bedre og bedre, så der er ikke behov for at jagte virksomhederne. 

Både Pernelle Jensen og Peder Tind slår slutteligt fast, at det også vil være negativt i forhold til Dansk Industris erhvervsklimamåling, hvis Fredericia ikke ændrer kurs. Kursen ændres ikke ved at fastholde krav. 

Den tidligere borgmester Jacob Bjerregaard åbnede for år tilbage for at sænke dækningsafgiften, men det var også med krav til erhvervslivet. 

Dækningsafgiften er en ejendomsskat, som i Danmark kan pålægges dels offentlige ejendomme og dels private forretningsejendomme som bidrag til dækning af de udgifter, som ejendommene påfører kommunen. Nye tal viste i 2020, at ejendomsskatterne i 2021 kommer til at stige med ca. 1 mia. kr. til 32,6 mia. kr. Heraf står dækningsafgiften på erhvervsejendomme for 2,3 mia. kr., hvilket er en stigning på 3,6 procent i forhold til 2020. Erhvervsorganisationen Dansk Industri ser gerne dækningsafgiften helt afskaffet.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen (@jensjoernpedersen)
17:07 - 3. maj 2021 17:07

Indtrykket er mere og mere, art Steen Wrist har mange begræsninger i evner til at forstå, hvad han arbejder med. Fostår han den kommunale økonomi?

Somsak
Somsak
07:32 - 4. maj 2021 07:32

Der er sikkert så meget Venstre ikke forstår … men det fremgår at partiet ønsker at støtte den lokale industri, de klarer sig nu nok fint uden , men måske Venstre kunne afsløre hvilke lokale erhvervsklubber de får støtte fra og hvor meget ? Det gør det meget nemmere at forstå hvad i gør og hvorfor… lidt trættende at man som vælger sætter sit kryds og så kan konstatere, at det ikke er vælgerne partierne arbejder for, men derimod dem der smider støtte efter dem, det er efterhånden et demokratisk problem, også i Danmark … og nej jeg vil ikke høre, jamen de andre får også….