Karsten Byrgesen, Folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland, Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

Min første tanke er stolthed og dernæst et stort tillykke til Vejen, der opnår en fornem 1. plads (fremgang på 3 pladser ift. 2021) i årets undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed i kommunerne. Varde følger på en 7. plads og Billund på en 10. plads. I er rollemodeller og kan helt berettiget ”løfte halen” og være stolte. Placeringerne kommer ikke ud af det blå. Resultatet er summen af statistiske data og indberetninger fra virksomhederne i kommunerne. I Vejen scores der topkarakterer i forhold til det lokale politiske og forvaltningsmæssige niveau. Topkarakter i info, dialog, arbejdskraft, erhvervsvenlighed og sagsbehandling taler sit tydelige sprog om, hvad virksomhederne efterspørger og som med den rette indstilling kan leveres, såfremt den herskende politiske ”elite” er erhvervsorienteret.

Virksomhederne trives i de tre meget højt placerede kommuner. Omvendt går det tilbage i  Fredericia Kommune, der opnår en placering som nr. 38 i Dansk Industris (DI) årlige undersøgelse af de danske kommuners erhvervsvenlighed. Det er et fald på 12 pladser i forhold til 2021, hvor kommunen blev nr. 26. Det er skuffende men ikke overraskende.

Der er rigtig meget at lære i Fredericia, der bliver placeret på en 4. plads, når det gælder sikring af erhvervsgrunde med plads til udvikling. Undersøgelsen viser også ret klart, at mange virksomheder i Fredericia godt kunne tænke sig en bedre dialog mellem kommunen og virksomhederne. Det samme gælder i forhold til kommunens formidling af information til virksomhederne. De lokale virksomheder placerer i DI’s undersøgelse Fredericia helt nede som nr. 60, når det gælder dialog og information.

Der er ikke mangel på god vilje i erhvervsorganisationen Business Fredericia, der har et stort og positivt medansvar i, at det ikke gik værre! Nye Borgerliges budget 2023 oplæg i Fredericia kræver, i det udspil som vi publicerede før DI`s offentliggørelse af rangordenen, en fjernelse af dækningsbidraget (dobbeltbeskatning) og en styrkelse af Business Fredericia. Og så jeg vil anbefale en tur til Vejen, Varde og Billund for at sikre viden om, hvorledes erhvervsvenlighed skal tolkes. Til lykke med de flotte placeringer.